Saturday, October 30, 2010

Nasi Goreng Tuna


Hmmm...x abis2 ngan tuna ye?

Bukan apa, hari tu sy dah kehabisan stok makanan. Patut nak pegi einkaufen siang tu tapi sgt la malas. Ada lagi satu tin tuna dan telur so why not goreng nasi aje kan?

Geledah2 resepi kat internet, ada byk resepi nasi goreng tuna. Rupanya nasi goreng tuna ni kegemaran org2 Indonesia kot sbb yg sy jumpa semua resepi org Indonesia ( ada kot org malaysia buat gak tapi yg came out the first 10 kat google search tu semua dr Indonesia).

Since resepi2 yg sy jumpa adalah pelbagai dan sy pon x cukup bahan nak tiru mana2 resepi maka sy decide "belasah aje la". Nama pon nasi goreng, yg kita boleh masak ikut suka kita kan?

Sedap ok nasi goreng tuna ni...eceh, masuk bakul angkat sendiri. But honestly, sedap...sy rasa x kira anda masak guna bahan apa sekali pon utk digandingkan dlm nasi goreng tuna, i´m sure ia tetap sedap bila semua bahan2 seimbang.

Bahan2:

nasi sejuk (2 pot beras)
1 tin tuna in water - buangkan air
2 sudu cili masak (sy guna 1 kiub cili masak frozen yg dibeli kat kedai pakistan)
1/2 biji bwg besar - ricik halus
2 ulas bwg putih - ricik halus
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap pekat
1 btg karot - dipotong panjang halus
1/2 biji capsicum hijau - dipotong dadu kecil
garam secukup rasa (kalau dah masin x payah tambah garam)

Cara2:

1. Panaskan minyak utk menumis. Tumis bwg besar dan bwg putih sampai naik bau.
2. Masukkan cili masak. Goreng sampai garing.
3. Masukkan tuna dan kacau rata.
4. Masukkan sos tiram dan kicap pekat. Kacau rata.
5. Masukkan karot. Masak sampai lembut. Kemudian masukkan capsicum hijau.
6. Masukkan nasi sejuk dan kacau sebati dgn bahan2 tumis.
7. Rasa masinnya, Kalau tawar, tambah garam secukup rasa.

Siap utk dihidang.

Fusili with Tuna & Mix Vege


Made this for lunch anak2. Nabilah yg cerewet pasal makanan pon suka. Sy masak ikut resepi sendiri. Simple aje methodnya.

Bahan2:

250g fusili
1 tin tuna in water - tos kan airnya.
1 kotak kecil (150g) single cream (schlag sahne)
2 sudu besar olive oil
1/2 biji bwg besar - potong dadu kecil
1 ulas bwg putih - cincang halus
broccoli - potong kecil
cauliflower - potong kecil
capsicum merah - potong kecil
garam dan serbuk lada hitam (sy guna fresh grounded) secukup rasa.

Cara2:

1. Rebus fusili dgn sedikit minyak dan garam sampai ala-dente. Toskan.
2. Rebus sebentar broccoli dan cauliflower. Tos dan lalukan bwh air sejuk supaya crunchy.
3. Panaskan olive oil dlm kuali, masukkan bwg besar dan bwg putih dan goreng sampai naik bau.
4. Masukkan tuna dan biarkan sebentar.
5. Masukkan broccoli, cauliflower dan capsicum dan kacau rata.
6. Masukkan fusili, kemudian single cream.
7. Masukkan garam dan serbuk lada hitam secukup rasa. Kacau rata.

Siap utk dihidang.

Friday, October 29, 2010

Scholle Sweet Sour

Gediknya la letak nama ikan dlm Deutsch kan?

Bukan apa, saja nak glamerkan nama ikan sebelah dlm bahasa jerman. Ikan sebelah ni bukan la favourite sy sebenarnya. Masa nampak kat tempat ikan kat TOOM, ingat ikan bawal sbb bentuk mcm ikan bawal. Excited la sbb ikan bawal fresh susah nak jumpa. Sekali bila staff TOOM angkat dan timbang baru nampak itu ikan sebelah rupanya. Tapi beli la jugak sbb harga pon murah.

Ikan ni sy salut dgn tepung serbaguna lepas tu goreng garing. Agak fragile ikan bila digoreng sbb bila nak alihkan mcm nak hancur. Tapi berjaya la dialihkan tanpa isinya berderai2. Sweet sour ni masak ikut resepi sendiri.

Bahan2:

1 ekor ikan scholle/bawal/kerapu
tepung serbaguna secukupnya (boleh ganti dgn tepung beras)
1 inci halia - potong panjang halus
2 biji bwg putih - ricik halus
1/2 bwg besar - ricik halus
1 sudu sos tomato
1 sudu sos cili
1 sudu sos tiram
1/2 biji capsicum merah
1/2 biji capsicum hijau
1 sudu gula
1 sudu kecil tepung jagung dibancuh dgn sedikit air

Cara2:

1. Basuh ikan bersih2. Tabur garam atas dua2 side ikan. Salut dgn tepung serbaguna.
2. Panaskan minyak dlm kuali dan goreng ikan sampai garing. Angkat dan letak dlm pinggan yg dihiaskan dgn daun salad.
3. Alihkan minyak goreng ikan dlm mangkuk lain, tinggalkan sedikit minyak utk menumis. Tumis halia, bwg putih & bwg besar sampai kekuning2an.
4. Masukkan 3 jenis sos dan tambah sedikit air. Masukkan gula, kemudian masukkan capsicum merah dan hijau.
5. Masukkan bancuhan tepung jagung utk memekatkan kuah.
6. Tuangkan masakan ke atas ikan goreng dan hidangkan.

Sambal tumis sotong



Since kak Liza skrg tgh bercuti kat Malaysia, anak dia Zurina & Awie bila kerinduan nak makan masakan melayu akan bergilir2 dtg mkn kat rumah sy atau Liza. Baru ni Zurina kata nak dinner kat rumah sy and knowing how much she loves makanan yg pedas2, so sy buat sambal tumis sotong. Along with that sy masak scholle (ikan sebelah) sweet sour, telur dadar & steamed broccoli and cauliflower.



Sotong sy guna sotong frozen yg jenis pendek & bulat tu. Tak tau namanya apa sebenarnya...baby octupus ke? Yg x bestnya, sotong ni dlm bekas frozen tu nampak besar, bila masak, jadi kecut.

Utk sambal tumis ni, sy masak ikut resepi sendiri:

Bahan2:

500g sotong
1 biji bwg besar - dipotong kasar*
2 biji bawang putih*
1 inci belacan bakar*
3 sudu cili kisar (ikut kepedasan yg disukai)
1 biji bwg besar - dipotong bulat2
air asam jawa
garam & gula secukup rasa

Cara2:

1. Kisar bahan2 bertanda * dgn sedikit air.
2. Panaskan minyak, tumis bahan2 kisar dan cili. Masak sampai cili garing.
3. Masukkan air asam jawa, garam & gula secukup rasa.
3. Masukkan sotong (kalau guna sotong frozen, defrost dulu utk mengelakkan air yg byk masa masak). Masak sampai sotong lembut.
4. Masukkan bwg besar yg dipotong bulat2. Rasa kuah sambal, kalau x seimbang tambah air asam jawa, garam & gula secukupnya.

Pumpkin French Toast


Lagi kisah labu....

Ini actually adalah projek recycle lebihan pumpkin filling utk pumpkin pie hari tu. Filling ni kalau anda rujuk pd link pumpkin pie yg sy post kat entry sebelum ni, selain pumpkin puree, ada telur, susu, 3 jenis rempah (ground cinnamon, cloves, ginger) dan gula. So bila nak buat toast, just dip both side of toast bread then bakar atas non-stick pan dgn sedikit marjerin/butter.

Nabihah suka sgt, dia kata "rasa mcm pancake ummi". French toast tu sy buatkan bekal utk sikembar ke tadika dan masa sy jumpa cikgu dia tengahari tu, cikgu dia kata macamana sy buat toast tu. Sy tanya dia ada rasa ke, and dia malu2 ckp dia ada rasa sikit dan dia kata sedap. Wahhh...kembang makcik sekejap...hehehe.

Tapi kalau nak buat lagi, kena tunggu bila dtg seru nak buat pumpkin pie la.

Wednesday, October 27, 2010

Pumpkin Pie


Di bulan Oktober ni, musim luruh dgn daun2 kekuningan or kemerahan dan mula gugur ke bumi, labu pon penuh dimerata2. Ada mcm2 jenis labu, dr yg kecil sampai ke besar2, dr yg bulat sampai yg bujur....murah2 pulak tu. Sebiji yg besar lebih besar dr bola sepak tu harganya baru 5€.

Tapi sy x beli la sampai sebiji yg besar. Nak buat apa labu byk2 kan. Sy just beli separuh yg saiz kecil aje. Sekilo harganya 0.88€ so beli separuh tu baru 1€. Mmg dah lama nak try buat pumpkin pie regardless sy bukannya menyambut Thanksgiving atau Halloween (it´s a tradition in US diorg buat pumpkin pie for Thanksgiving). Saja curious nak tau how pumpkin pie tastes and giving variety in my cooking experiment.

Utk resepi sy rujuk kat satu website ni nama dia Pickyourown.org. Sedap jugak rasanya, just x best since bekas pie sy besar and leper, bila potong pie tu xde la nampak cantik.

So kalau ada sapa2 nak try buat, sila klik kat link kat para atas tu ye!

Monday, October 25, 2010

Sausage & Apple Toad


Oh, lamanya x update blog ni. Ada la jugak try2 resepi baru tapi bila amek gambar, tgk gambar mcm hampeh, terus rasa malas nak update blog. Tapi resepi yg satu ni den masukkan juga la dlm blog walaupun buat seminggu lepas.

Ini resepi dr buku BBC GoodFood 101 - Healthy Eats. Senang resepi dia dan sy buat utk hidangan breakfast.

Resepi:

Ingredients:

1 tbs sunflower oil
4 half-fat sausages
50g plain flour
150ml skimmed milk
2 tsp wholegrain mustard
1 egg
1 apple, quartered, cored and sliced

1. Preheat the oven to 240C-220C. Brush a four-hole pudding tin (I used ramekins) with the oil, then place a sausage in each dip. Cook the sausage in the tin set over a high heat for 5 minutes or until browned.
2. Tip the flour into a bowl, season and make a well in the centre. Whisk the milk, mustard and egg together. then pour a third of the mix into the well. Gradually draw the flour into the milk to form a paste. Whisk in the rest of the milk mix to make a smooth batter.
3. While still over the heat, cut each of the sausages in half usinga pair of kitchen scissors. Scatter the apple slices among the four sausages in their dips. Pour the batter over. Take off the heat and bake in the oven for 20 minutes until risen and golden.

Thursday, October 14, 2010

Sushi!!!


Dah lama sy bercita2 nak buat sushi sendiri. Sebabnya sy mmg suka makan sushi. Tapi nak makan sushi kat restoran Jepun kat sini, sy was-was. Dulu penah makan, tapi lepas tu ada org ckp org Jepun guna sake (sejenis alkohol) utk prepare nasi sushi and certain2 sushi pulak ada mirin (rice wine). So the better x payah la makan kat luar. Kat Malaysia tu at least dipantau oleh JAKIM, so kita sendiri kena la check ada sijil halal ke tak restoran2 jepun tu. Tapi harapnya Sushi King ada sijil halal, sbb dizaman2 dulu (time tak berapa nak concern, mmg selalu makan kat Sushi King)

Barang2 asas nak buat sushi pon dah lama dibeli beberapa bulan sudah. Tapi keberanian nak buat sushi tu x kunjung tiba. Sampai la bila kawan sy Ain buat dulu, baru la rasa tergedik2 nak buat!

Nori, sushi rice, wasabi dan bamboo mat utk gulung sushi

Nori

Kicap utk makan sushi...make sure jgn terbeli yg ada alkohol!

Sy cuma buat 4 jenis aje...which were tamagoki (egg roll sushi), california sushi, shrimp sushi dan cucumber & crab meat sushi (yg ini actually bahan sama utk california sushi cuma x guna avocado dan nori shj).

Clockwise: Nasi sushi, bahan2
california roll (avocado, crab meat, timun & bijan),
udang yg direbus dan dibuang kulit, egg roll

Dan sebenarnya amat mudah utk buat sushi ni (tapi bergantung kepada jenis sushi yg nak dibuat, 4 jenis yg sy buat tu mudah aje).

Kalau rasa nak buat, sila rujuk dibawah:

1. Sushi rice - refer HERE

2. Tamagoyaki (egg roll sushi) - please clik HERE


3. Shrimp Sushi - plese click HERE


4. California Roll


California sushi rolls. Cut 10 oz (300g) of crab (or surimi) into thin strips and mix with 2 tablespoons of Japanese or regular mayonnaise. Peel an avocado and cut the flesh into strips. Peel and remove the seeds from half a small-sized cucumber and cut the flesh into thin strips. Smear a small amount of wasabi in a horizontal line across the middle of each rice-topped nori sheet and arrange equal amounts of crab, cucumber and avocado on top. Roll the sushi up and cut into 1½-inch rounds to serve. As a variation, replace the crab with cooked shrimp.


5. Cucumber & crab meat sushi


Tuna* and cucumber sushi rolls. Cut a 10 oz (300g) piece of very fresh raw tuna into thin strips. Peel and remove the seeds from half a small-sized cucumber and cut the flesh into thin strips. Smear a small amount of wasabi in a horizontal line across the middle of each rice-topped nori sheet and arrange equal amounts of tuna and cucumber on top. Roll the sushi up and cut into 1½-inch rounds to serve.

* sy guna crab

Friday, October 8, 2010

Penang Char Kuey Tiaw


Kawan sy Liza, yg baru pulang bercuti dr malaysia, hadiahkan sy dgn 2 botol sos perencah Penang Char Kuew tiaw. Oh, sebelum anda confuse, sbb sebelum ni sy cerita pasal kak liza pulang bercuti ke Malaysia. Liza & kak Liza adalah 2 org yg berbeza ye! Kak Liza lebih tua dr sy dan baru je pulang bercuti ke Malaysia dan Liza pulak, kawan sy lebih muda, baru je pulang dr bercuti di Malaysia selama sebulan. Nama sama ni boleh memeningkan kan utk org yg x berapa kenal?

So dgn semangatnya atas dasar x sabar2 nak try sos special tu, sy pon gi kedai Asia cari bahan2 utk Char Kuey Tiaw. Kerang amat la mahal, 250g (yg ada shell), harganya 2.49€. Ni first time sy beli kerang, Char Kuey Tiaw punya pasal! Konon x kick la kalau xde kerang. Udang cuma guna frozen type tapi sy beli yg belum dibuang kulit...konon nampak cam fresh sikit bila dimasak.

Method sy ikut exactly yg disarankan pada botol sos perencah tu. Amaun digoreng utk hidangan utk seorg utk mendapatkan rasa yg asli. Tapi secara jujur, kalau ikut resepi pd botol tu semata2, rasa charkuey tiaw adalah plain...x masin langsung! dan seperti tidak berperasa.Jadinya bila sy goreng utk kali ke-2, sy tambah 1/2 kiub ayam selepas bubuh udang & kerang.


Anyway, bestnya dpt makan char kuey tiaw...tapi camna pon harus balik nanti cari Char kuey tiaw kat Desa Pandan, KL. Harap2 org yg berniaga char kuey tiaw kat situ ada lagi!

Resepi char kuey tiaw (as labelled on the bottle)

Cara menyediakan 1 hidangan utk seorg:

1. Masukkan sesenduk kecil minyak ke dlm kuali dan panaskan.
2. Masukkan udang dan kerang.
3. Masukkan secubit bawang putih
4. Masukkan cili secukup rasa (sy masukkan kiub ayam sekali)
5. Masukkan kuey tiaw, taugeh dan kucai.
6. Kacau sehingga teradun.
7. Pecah dan masukkan sebiji telur.
8. Tuangkan 2 senduk kecil sos char kuey tiaw.
9. Kacau sekejap dan masukkan ke dlm pinggan utk hidangan.

-


Penne with Mascarpone & Watercress

Sy selalu consider diri sy seorg yg adventurous. Bila tiba tang makanan pon sy rasa ianya adalah adventure bila kita cuba makan sesuatu yg baru. As long as ianya halal dan x memudaratkan, sy tak kisah nak mencuba. Cuba part makanan manis2 tu sy x berapa la tapi tak menghalang sy dr cuba masak.

Salah satu koleksi buku Good Food BBC yg sy ada, ada buku pasta dan resepi dlmnya byk betul guna pesto. Selalu aje sy nampak pesto dlm botol dijual di pasaraya2 jerman ni. Selalu juga wonder apakah rasanya. Bila google, baru tau pesto ni adalah sejenis sos yg bahan utama selalunya daun basil, bwg putih dan banyak lagi. Ada berjenis2 pesto dgn bahan2 yg berbeza sebenarnya. Tapi yg sy cuba adalah Pesto ala Genovese.

Utk tahu lebih lanjut mengenai pesto sila rujuk di SINI.

This is the bottled pesto

Original recipe dr BBC Good Food book actually calls for spaghetti with mascarpone & rocket. Tapi sy guna penne sbb nak abiskan stok dan since sy xde rocket salad (di Germany ianya dikenali sbg rucola) sy guna watercress (ataupun feld salat as in German). Mascarpone pulak adalah sejenis cheese yg sebelum ni sy hanya tau digunakan utk buat tiramisu shj....heheheh

original recipe dr BBC Good Food book

About the taste, as much as I like pasta dishes, honestly the pesto x kena ngan tekak sy. Tapi nasib baik anak2 boleh makan dgn byknya. And since sos pesto itu masih berbaki 1/2 botol, maka at least sy kena masak lagi 2 kali menu pasta yg menggunakan pesto.

Utk resepi asal:

Bahan2:

200g spaghetti (sy guna penne)
85g rocket salad (sy guna watercress)
125g mascarpone cheese
2 sudu besar sos pesto
serbuk lada hitam
25g parutan segar parmesan cheese (sy x guna)

Method:

1. Masak spaghetti dlm air mendidih yg diletak sedikit garam selama 10-12 minit sampai lembut (ala-dente)
2. Sementara itu, hiris kasar separuh dr salad rocket dan masukkan kedlm mangkuk besar bersama dgn 3/4 mascarpone, pesto dan serbuk lada hitam (amaun ikut suka)
3. Toskan spaghetti, simpan sedikit air tos. Masukkan spaghetti ke dlm mangkuk berisi campuran mascarpone dan kacau rata, kalau kering sgt tambahkan sedikit air tos spaghetti. Kemudian masukkan baki salad rocket dan mascarpone dan kacau sekali shj utk mencampurkan spaghetti, rocket dan mascarpone.
4. Hidangkan bersama taburan parutan parmesan cheese.

Thursday, October 7, 2010

Domestic Tip: Mengatasi Masalah Nasi Mentah

Baru2 ni sy masak nasi daging. Setelah buat rencah dan buat kuah utk menanak nasi daging tu sy campurkan dgn beras dan masak guna electric rice cooker. Tapi somehow nasi sy jadi mentah even setelah rice cooker indicate nasi dah masak. Tak tau mana silapnya sbb sebelum ni sy buat nasi daging ok aje. Maybe sbb masak byk tapi guna periuk tak cukup besar. Sy pon transfer nasi daging tersebut dlm periuk nasi dan cuba masak atas dapur dgn menggunakan api perlahan.

Tapi tunggu punya tunggu, nasi masih lagi mentah. Nak tambah air, nasi mcm dah lembik cuma still mentah. Next solution, sy call Kak Liza dan minta pendapat. Kak liza ni bak Wonder Woman, sekejap je dia dah sampai rumah sy bersama dgn steamer (sy mmg xde proper steamer).

Kak liza boil air guna kettle then transfer dlm periuk steamer. Kemudian nasi mentah dikukus dlm steamer dan sebiji cili kering diletak bersama. Tujuannya utk mengurangkan kementahan nasi. Lebih kurang 1o-15 minit, nasi mentah tadi masak dgn sempurna. Takde rasa mentah pon.

So kalau anda termasak nasi mentah, boleh la kukuskan nasi tersebut. Lagi satu cara, boleh masukkan dlm microwave, tutup dgn penutup microwave, set selama 5 minit pd MEDIUM. Kalau x masak juga, tambahkan lagi waktu.

Vanilla Pancake

Pagi tadi sy bgn lambat...pening den x tau nak buat apa for a quick breakfast menu. Nak goreng nasi, nasi sejuk tak cukup. Nak buat toast, cik HB baru je semalam ckp x mo dah breakfast roti. Cik HB skrg pegi school awal, balik lambat sbb dah mula buat masterarbeit. So nak kena la layan selera makan dia sebaiknya, bukan saja ngan breakfast malahan lunch pon sy bekalkan sekali.....dgn harapan dia boleh buat keje ngan cemerlang dan kami boleh balik Malaysia cepat!!!! (tp cemana pon mmg kita sbg isteri kena la layan suami sebaik mungkin sepanjang masa kan?)

So punggah2 stok makanan, ada pek vanilla pudding segera...so mari buat vanilla pancake. Ni pon favourite cik HB. Pancake sy ni stail segera, campur 2 cwn tepung gandum, 1 biji telur, 1 peket vanilla pudding segera, 3 sudu besar gula & susu segar secukupnya (ikut kadar kepekatan yg dikehendaki), lepas tu masak atas non-stick pan dgn sedikit butter.

Hidangkan dgn madu atau sos coklat.

Kari Ikan Hering dgn Tomato - Mamak Style


Semalam sy dah kehabisan stok daging mentah. Nak kena pegi bandar sebelah utk mendapatkan stok daging mentah halal, sy teramat la malas. Sudahnya sy pi TEGUT, pasaraya kat rumah sy dan pi belek2 bahagian seafood frozen, cari idea nak beli ikan ke, udang ke....

So sy nampak ikan hering frozen ni. Sy tak penah try lagi masak ikan hering, so apalagi, grab la satu. Dan sy fikir yg paling sesuai utk eksperimen ikan ni - masak kari!


Beli ikan frozen kat pasaraya Jerman ni, rata2 ikan dia dah selamat kena penggal kepala ngan ekor, isi perut semua dah habis cuci. Dgrnya org2 jemen mmg x suka nak berurusan dgn seafood yg masih ada kepala dan isi perut. Udang yg ada kulit pon diorg x suka. Tapi kalau beli seafood frozen kat Kedai Asia, balik rumah anda still nak kena cuci bersih perut dia.....

So kalau nak masak ngan pantas, pilih la ikan frozen dr pasaraya Jerman....tapi yg pastinya ikan2 cold fish je yg adanya....

Skrg ni bila sy masak kari ikan, sy akan buat kari tanpa santan. Org panggil kari mamak....ye ke tak, tak tau la tp eversince belajar masak kari style camni, sy mmg dah x guna santan utk kari ikan. Bagus la kan....kurang kolestrol.

Yg penting bila nak buat kari camni, key factor dia rempah kari kena byk dan air asam jawa kena lebih sikit, baru best!

Bahan2:

500g ikan hering (any fish will do)
4 sudu besar rempah kari ikan (sy guna Babas's dr Malaysia)
1 sudu kecil halba campur
2 tangkai daun kari
1/2 biji bwg besar - dihiris halus (kalau ada bwg merah, lagi sedap. Tapi kat sini bwg merah mahal dan susah nak jumpa, so sy guna bwg besar most of the time)
2 ulas bwg putih - hiris halus
2 biji tomato - potong empat setiap satu
air asam jawa secukupnya
minyak utk menumis

Cara2:

1. Panaskan minyak. Tumiskan bwg besar, bwg putih, halba campur dan daun kari. Masak sampai naik bau atau kekuning2an.
2. Masukkan rempah kari ikan dan sedikit air. Biarkan sampai kari pecah minyak. Tambahkan air jika rempah terlalu kering.
3. Bila rempah dah garing, masukkan air asam jawa. Kalau kuah pekat sgt, tambahkan lagi air.
4. Biarkan sampai mendidih, kemudian masukkan ikan dan buah tomato. Biarkan sampai ikan masak dan tomato lembut.
5. Perisakan dgn garam dan kecilkan api. Renehkan sampai kuah pecah minyak (lagi lama kari dimasak, lagi sedap)

Siap utk dihidang.

Bubur Jagung Cha-cha dan Sagu


Semalam kawan sy, kak liza balik bercuti ke Malaysia selama sebulan. Bestnya dia, every 3 months mesti terbang pulang ke tanahair, maklum la keje ngan airlines, everytime fly cuma perlu bayar 10% aje...huhuhu. Dan semalam, sempat la dia bagi sy stok2 makanan dia yg dia rasa x boleh nak simpan sampai dia balik sini nanti.

Antara yg dia bagi, cha-cha. Balik rumah, tgk ada jagung dlm tin, ada santan lak tu dan mengenangkan cik HB dah lama x makan bubur, maka sy pon terus buat bubur jagung campur cha-cha ni. Memula ingat nak buat sikit, so cuma rebus sikit je cha-cha. Dah cha-cha siap rebus, sekali baru perasan ada 2 tin jagung sebenarnya dan teringat kat Mat ngan Liza yg dah duduk dekat ngan rumah kami. Boleh la bagi diorg sikit. Tapi 2 tin jagung ngan cha-cha sejemput x balance, nak rebus cha-cha lagi dah x efisien....so sy campur dgn segenggam sagu.

Kak Liza selalu pesan ngan sy, kalau nak masak sagu dan nak bg sagu kembang dgn baik, apa2 pon jgn masak sagu dgn gula. Nanti sagu x masak. So pesanan tu mmg sy ingat everytime sy nak masak sagu.

Utk resepi bubur ini:

Bahan2:

1 keping daun pandan - dipotong pendek sepanjang 2 inci
2 tin jagung
1 tin santan
1/2 cwn cha-cha
1/2 cwn sagu
1 cwn gula merah (ikut tahap kemanisan disukai)
1 gelas susu segar 3.5% ( sy mmg tambah susu segar everytime buat bubur utk melemakkan bubur sbb santan dlm tin x berapa lemak)
secubit garam

Cara2:

1. Rebus cha-cha bersama daun pandan dgn sedikit air sampai lembut.
2. Masukkan jagung dan sagu dan masak sampai sagu kembang.
3. Masukkan santan, gula merah dan garam. Masak sampai mendidih dan kacau bubur sekali sekali supaya x pecah minyak.
4. Masukkan susu segar dan kacau. Biarkan mendidih, kemudian tutup api.

Siap utk dihidang.

Monday, October 4, 2010

Baked Macaroni & Cheese

Bila dtg angin nak masak tu, mmg rasa nak masak mcm2 kan? Mcm semalam la, walau dah ada nasi daging & makanan2 lain, nak jugak buat baked macaroni & cheese ni. Mujur la makanan semua habis dan nasi daging berbaki sikit lagi, so ari ni sy kembali malas memasak...ngeeeeeeeeeeee.

Kenapa sy nak juga buat macaroni cheese ni, adalah kerana sy baru je memiliki set2 buku masakan Good Food BBC books yg di import khas dr UK, di bawakan oleh kawan sy afzan, yg dtg beraya kat sini aritu. Nama asal resepi ni Golden Macaroni Cheese tapi since sy x follow exactly resepinya, maka sy tukarkan nama resepi jadi Baked Macaroni Cheese.

Resepi:

Bahan2:

250g macaroni
85g butter
50g tepung gandum
350ml susu segar
150ml whipping cream
175g grated mozarella cheese (resepi asal guna cheddar)
1tsp mustard (resepi asal guna Dijon mustard, sy belasah je mustard biasa)
50g grated parmesan cheese (sy x guna)
1 biji bawang besar, dipotong nipis
1 tbs olive oil

Methods:

1. Panaskan oven pd suhu 180C. Masak macaroni dgn air mendidih sampai lembut dgn sedikit minyak dan garam (atau ikut arahan pd peket/kotak pembungkus). Toskan macaroni.
2. Sementara itu, panaskan 2/3 butter dlm pan/periuk dan masukkan tepung. Kacau sampai golden-brown dan alihkan dr api. Masukkan susu dan cream sedikit demi sedikit sambil kacau menggunakan whisker. Letakkan semula pan keatas api dan masak sampai mendidih sambil kacau. Kecilkan api dan biarkan ia masak lebih kurang 5 minit sampai pekat dan sos nampak licin. Alihkan dr api dan masukkan cheddar, mustard dan parmesan cheese.
3. Campurkan macaroni, sos cheese dan bahan perasa (garam, pepper) dan kacau sebati. Masukkan kedalam bekas casserole dan bakar dlm oven. Bakar sampai golden-brownish (about 15 minit), kemudian keluarkan dan tabur dgn shredded parmesan (sy guna mozarella). Bakar lagi dlm 5 minit sampai permukaan cheese menjadi golden-brown.
4. Resepi asal (sy x buat): Goreng bawang yg dipotong nipis tadi dgn olive oil sampai garing. Bila macaroni siap dibakar, tabur bwg goreng atas permukaan macaroni.

Moist Chocolate Cake



Aaaa...lamanya x update blog masak ni. Since raya sibuk beno la ngan mcm2 hal. Raya one thing, minggu ke-3 raya pi travel ke beberapa negara Eropah. Nak citer pasal jln2 kat blog lagi satu pon x sempat. Masak pon cincai2 aje...

Tapi semalam ada tetamu nak dt beraya kat rumah. So sy masak la serbi sikit. Buat nasi daging, air asam, acar timun, baked macaroni & cheese, popiah goreng dan MOIST CHOCOLATE CAKE ni. Dah lama nak buat moist chocolate cake ni....since masa awal2 raya lagi tapi masa tu rasa mcm x sempat dek kerana dok masak benda2 lain. Cik HB pon request coklat kek jugak.

Kali ni sy cuba resepi yg diwar2kan sedap & mudah dr website Anakku.Soleh.com. Byk2 resepi kek coklat lembap yg sy google kat internet, tak tau la nape sy berkenan kat resepi yg ini. Ternyata sedap & mudah ok! Tak rugi mencuba. Kredit kepada pemilik asal resepi ini.


Cuma part topping tu sy tak follow. Sebab sy xde susu pekat manis. Instead, sy buat coklat ganache guna cooking chocolate, dicairkan secara double-boil dgn whipping cream dan sedikit butter.

Utk resepi, ini sy cut & paste dr website Anakku Soleh:

Bahan-bahan:

2 biji telur
1 cawan minyak masak
1 cawan gula pasir
1 cawan gula perang

Bahan A
1 sudu kecil vanila
1 1/2 cawan susu segar perisa coklat
1/2 cawan air campur dgn 2 sudu kecil nescafe

Bahan B
2 sudu kecil sodium bicarbonate
1 sudu kecil baking powder
1/2 cawan serbuk koko
2 cawan tepung gandum
==============================
** Topping **
1/2 cawan koko van hauten
1/2 cawan susu pekat
1 sudu besar minyak masak

Cara-cara:

  • Pukul telur hingga kembang
  • Masukkan gula dan pukul lagi
  • Kemudian masukkan minyak masak
  • Ayak semua bahan B dan masukkan sedikit demi sedikit ke dalam telur tadi berselang seli dengan bahan A. Gaul sehingga sebati.
  • Bakar pada suhu 170 degree selama 1 jam atau sehingga masak
  • Untuk toppingnya.. masukkan semua bahan-bahan ke dalam periuk, dengan api kecik panaskan sampai nampak dah ok…taruk je atas kek yg dah sejuk