Tuesday, August 27, 2013

Bread Casserole in Ramekin


I've made this quite sometime ago. It's similar to my previous bread casserole before, cuma diubahsuai mengikut bahan2 yg ada dan instead of using big casserole dish, saya guna ramekin sbb buat dalam small scale aje. Tujuan sebenarnya nak abiskan 6 keping roti whole-meal yg dah nak expired.

Resepi sama mcm dulu, which saya cut & paste dibawah ni:

Bahan2:

6 keping roti sandwich (sy guna jenis whole-meal)
2 cwn susu
4 biji telur
1/2 tin cendawan butang - dihiris nipis
1 btg daun bawang (spring onion) - dipotong halus
2 biji tomato - didadu kecil
1/2 pek kepingan sandwich meat - dipotong sederhana besar
sedikit daun thyme atau oregano kering
garam dan lada sulah secukupnya
parutan keju secukupnya.

1. Panaskan oven pada suhu 200C
2. Carikkan kepingan roti sandwich kecil2 dan letak dlm satu mangkuk besar.
3. Pukul telur bersama dgn susu, garam, lada sulah dan daun thyme. Tuangkan kedlm mangkuk berisi roti. Biarkan roti terendam dlm campuran susu utk 5 minit.
4. Kemudian masukkan cendawan butang, salami,spring onion & tomato ke dlm mangkuk roti. Kacau sebati dgn campuran roti, telur & susu
5. Tuangkan kedalam bekas casserole yg disapu dgn sedikit minyak. Kemudian tuangkan campuran tadi kedlm bekas casserole.
6. Taburkan keju parut di bahagian atas casserole dan masukkan kedlm oven.
7. Bakar selama 20 minit atau sehingga golden brown (sy terbakar lama, so bahagian atas hangit)

Friday, August 16, 2013

Sup Ikan Merah


Sup ikan merah is one of the favourite dishes in the house.

Tapi ikan merah kan makin mahal skrg ni...sesekali boleh la beli. Kalau selalu, lari budget belanja dapur...huhuhu.

Cara masak: ikut arahan pek pembungkus Sup Bunjut Ikan Adabi.

Masak Lemak Cili Api Ikan Tenggiri dgn Peria Katak


Masakan ni dah dimasak quite sometime ago. Dalam bulan puasa. Nak masukkan dalam blog tak masuk2.  Saya tertarik ngan cara masakan Kak Zu dr blog mamatiamia sbb dia suka buat masak lemak cili api ikan (apa2 jenis pon) campur dgn belimbing buluh la, petai la, peria la....

So saya pon try la buat. Selalunya makan peria katak, rebus gitu aje pastu cicah ngan sambal belacan. Buat gini kira ada option lain utk makan peria katak. For info, peria katak banyak khasiatnya especially utk kencing manis. Tapi bila dah buat masak lemak, mcm x sihat la pulak jadinya....hehehe. 

Cara saya masak lemak cili api sgt la simple dan dibuat utk small scale (dalam 3 keping ikan tenggiri saiz sederhana) : Just tumbuk cili api 5-6 biji (tak boleh buat pedas2 sbb anak2 nak makan juga) dgn kunyit hidup dalam 1-2 inci sampai lumat. Masukkan santan dalam periuk (saya selalu guna santan kotak dalam 1 kotak kecil), campurkan bahan tumbuk tadi. Ketuk sebatang serai dan masukkan sekali, guna sekeping asam keping. Guna api sederhana dan kacau santan jangan bagi pecah minyak. Dah mendidih, masukkan kepingan ikan tenggiri, kemudian peria katan yg dah dipotong2. Jangan lupa mengacau kuahnya supaya x pecah minyak. Masukkan garam secukup rasa. Bila ikan dah nampak masak, masukkan sehelai daun kunyit yg dah disimpul. Masak seketika. Kemudian matikan api dan sedia utk dihidang.