Wednesday, March 19, 2014

DARADIF Chicken Burger

Sudah agak lama juga kami sekeluarga  memboikot McDonald's. Sebab pertamanya kerana isu Palestin-Israel dan McDonald's adalah penyumbang utama kepada kerajaan Israel. Keduanya makanan McDonald's ternyata tak sihat and even Jamie Oliver juga membongkar habis2an hal ini sampai berjaya menang saman ke atas McDonald's. Boleh baca di SINI.

Kalau diikutkan, dulu2 kami mmg penggemar McDonald's. Burgernya yg pelbagai, ayam goreng yg sedap, aiskrimnya lagi.....tapi kalau sedap dimulut dan tekak tapi memudaratkan kesihatan diri, sila2 la insaf ye!

Cuba tgk video Youtube ni yg menunjukkan betapa x normalnya makanan McDonald's.


Sebenarnya byk lagi makanan segera yg x sihat tapi buat masa ini hanya McDonald's saja la yg kami mampu boikot sepenuhnya.

Juga makanan2 process lain.

Tapi sesekali masih ingin makan burger. Ada masa boleh buat patties sendiri tapi mokcik kebanyakan masa mmg takde masa...hehehe.

Kat pasaraya ada byk pilihan burger patties...nak murah pada jumlah yg banyak, nak yg mahal pada kuantiti yg sikit pon ada.

Being health concious, saya memilih kepada yg berkualiti dan walaupun agak mahal dibandingkan dengan banyak lagi jenama burger patties, pada saya it's ok, sbb it's an investment for health. Yg murah dan banyak tu selalunya penuh dengan lemak dan bahan2 tambahan yg tak asli.

So saya akan beli burger DARADIF ini kalau saya nak makan burger segera di rumah. It is made from quality lean meat. Memang agak mahal. Utk 4 keping is RM10 lebih kurang kalau nak dibandingkan dengan burger jenama Ramly's yg 10 keping RM5 je lebih kurang.

Camni la kotak pembungkus patties Daradif. Boleh didapati di pasaraya2 terkemuka.


Dan untuk penyediaan lebih sihat, jangan goreng patties tu dengan minyak yg banyak. Memadai dengan grill aje dan splash sikit2 dengan olive oil


Pastu assemble la burger tu dengan roti burger, mayonese, salad, timun, tomato, cheese, cili sos and whatnots. Burger buatan sendiri patutnya lebih mewah dr apa yg dijual diluar sana. Kalau nak sihat, jangan makan dgn kentang goreng tapi saya buat la jugak kentang goreng sbb anak2 suka. 



Tuesday, March 18, 2014

Lemon-Rosemary Roasted Chicken


I've made this few weeks ago, skrg baru nak masukkan dalam blog. I really love making roasted chicken sbb ianya menjimatkan byk  masa memasak dan dapur pon x kecah sgt. Tapi nak buat selalu sgt lak nanti bosan pulak org2 dalam rumah ni. So sebulan sekali cukup la.


So what I did, marinated the whole chicken dengan satu gugus bawang putih yg ditumbuk, 2-3 batang daun rosemary (dipetik segar dari kebun), 1 biji lemon yg dihiris2, sedikit serbuk jintan manis, serbuk lada hitam, serbuk ketumbar, sedikit minyak zaitun dan sedikit garam. Lepas tu simpan kat fridge semalaman. Sebelum masukkan ke dalam oven, potong2 carrots, kentang dan bawang besar dan masukkan sekali ke dalam bekas pemanggang utk dipanggang bersama ayam.


Bakar ayam pada suhu 180C selama 1 jam setengah. Bergantung kepada saiz ayam, kalau ayam kecik, mungkin 1 jam dah cukup. Saya guna saiz ayam yg agak besar so masa keluarkan lepas 1 jam dan check, ada lagi bahagian belum masak, so saya bakar lagi utk 1/2 jam.

Lepas tu alihkan ayam dan bahan2 lain ke dalam bekas hidang, lebihan minyak/lemak yg terhasil dari ayam bakar tu jangan dibuang. Kita buat gravy guna lebihan minyak tu.

Masukkan lebihan miyak/lemak dalam periuk kecil. Panaskan. Masukkan 2 sudu tepung gandum dan kacau guna whisker to make it consistent. Tambahkan sedikit susu segar ataupun air.. Kacau lagi dan tambahkan serbuk lada hitam. Saya masukkan juga cendawan butang dalam tin yg dihiris nipis. Tambah garam jika perlu.

So boleh la makan ayam panggang ni dengan salad. Boleh la feeling2 makan kat Kenny Roger's ye!


Kuzi Ayam


I am married to a Kelantanese and am very much influenced by the Kelantan cuisines. Tak la pandai masak lagi semua masakan Kelantan but over the past 10 years since being married to my husband, I slowly learn to eat and to cook Kelantan foods.

So far I've tried making nasi kerabu, gulai nasi berlauk, gulai darat, singgang.....

Dan terbaru masak kuzi ayam!

Kuzi ayam ni saya buat ikut resepi kakak biras saya, Kak Ni yg mmg pakar memasak. Dah lama saya simpan resepi dia ni, tapi baru2 ni je baru dtg seru nak masak. Rempah kuzi pon saya dah beli masa balik bercuti kat KB masa CNY.

Kuzi sedap dimakan dengan roti atau pun roti jala. Pada saya, part yg susah or leceh nak masak kuzi adalah part nak sediakan bawang gorengnya tu. Nak kena kupas 1/2kg bawang besar dan ricik halus2 nak digoreng garing (tapi jgn hangit!). Sedangkan mengupas pon dah berair2 airmata, lagikan pulak part nak ricik2. Tapi mujur saya ada Bosch Kitchen Machine yg ada ada gadget utk ricikkan bawang besar ni. At least part tu cepat la sikit keje saya :)

So here is the recipe:

Bahan2:

1 ekor ayam (dipotong kecil2)
1 tin susu cair
1/2 keping manisan/gula melaka 
1/2 inci halia
1/2kg bawang besar (dimayang dan digoreng hingga garing)
1/4kg (250g) cawan kismis (digoreng)
3 sudu besar rempah kuzi
1 tin tomato puree (saiz sederhana)
Hati dan pedal (jika suka) - dihiris nipis
1 labu bawang putih*
1 inci halia* 
4 gelas air

Cara2:

1. Tumbuk bahan2 bertanda * dan perapkan pada ayam buat seketika (saya perap lebih kurang 1/2jam). Goreng ayam hingga agak garing.
2. Kisarkan bersama2 halia, tomato puree, susu cair, bawang goreng, dan rempah kuzi.
3. Masukkan bahan kisar kedalam periuk. Tambahkan 4 gelas air dan masak hingga kuah mendidih dan pekat. 
4. Bila kuah dah agak pekat, masukkan hati dan pedal jika suka. Kemudian masukkan ayam yg dah digoreng dan kismis. Masukkan gula melaka dan garam secukup rasa. Masak sampai kuah agak pekat.

Sedia untuk dimakan :)





Sunday, March 9, 2014

My First Pavlova

I had a wonderful weekend recently.

Bukan pegi mana2 pon, it's been a quiet weekend at home. But I said wonderful sbb ada byk benda yg saya boleh buat sepanjang weekend baru ni. I can clean up the house, do ironing and try out new recipes. 

Kalau kemana2 on weekend, selalunya saya akan terkejar2 nak buat all the tasks and of course takde masa nak masak benda2 diluar kebiasaan.

So I made pavlova for the first time!



Seronok, sangat seronok tgk pavlova yg dah siap. Sbb dah lama sgt ngidam nak buat pavlova dan makan pavlova. Mungkin saya ketinggalan keretapi sbb pavlova ni dah lama meletop sana sini. Baik yg buat sendiri atau pun makan kat restoran. 

Saya baru nak cuba!

Anyway, buat pavlova x la sesusah yg disangka. Dan juga sedap tak terkata.

Saya guna resepi Irma Fazlini. Memang menjadi, langsung berbunga2 hati saya. Thank you Irma for sharing the recipe. Walaupun Irma amik resepi asal dr Joy of Baking dan few others tapi Irma pandai modified ikut cara dia dan mmg terbukti menjadik! Saya pon byk kali guna resepi Joy of Baking utk few cakes, ada masanya tak jadi jugak kek tu!

Meringue yg dihasilkan sebelum masuk oven. Tak berjaya dibentukkan dengan cantik. 

Berdebar2 tunggu hasilnya

Taraaa...selepas dibakar dan disejukkan. Nice brown color. Terjadi jugak tebingnya so senang nak letak whipped cream kat atasnya

Saya guna strawberi, kiwi, anggur hitam dan isi buah markisa as topping. 
So it's very colourful!

How pavlova tastes? Meringue tu kat luar rapuh dan bahagian dalam kenyal2 gitu. Irma kata mcm marshmallow...saya x tau, saya x penah makan marshmallow dan x penah rasa nak makan. But the combination of meringue, whipped cream dan buah2an masam mmg sedap eventhough saya bukan penggemar dessert.






Monday, March 3, 2014

Kari Tulang Kambing


Nabilah and cik HB suka makan daging kambing. These two kalau dapat menu kambing, mmg berebut. I always find it funny that a small kid mcm Nabilah suka makan kambing. But that's the fact. My 8-year-old girl mmg suka makan kambing since she was a little girl. Saya takde la tergila2 sgt dgn kambing. Kalau ada saya makan, but that would not be what I order kalau mkn kat luar. 

So demi 2 org ni, sesekali saya masak la lauk kambing. This time I bought tulang2 kambing kat Mydin dan masak kari.

Tulang kambing tu kena rebus lama sikit, about 1 hour gitu sampai nampak daging mcm nak terlerai dr tulangnya. Saya tumis darat bwg putih, merah, halia, rempah 4 sekawan, daun kari, lepas tu serbuk kari Baba's dan masukkan dalam air rebusan daging tadi. Masukkan kentang dan masak lagi sampai pecah minyak dan kentang empuk.

Sedap makan panas2 :)

Pan-Grilled Drummet


Masa groceries shopping, with kids tagged along, the twins mintak nak beli frozen-ready made drumment yg mcm2 jenis ada kat pasaraya tu.

Dulu2 mmg saya belikan but after reading all the bad things about processed foods, I decided nak kurangkan all these kinds of food. Sesekali masih lagi beli sosej, burger patties tapi akan beli jenis yg kurang chemicals and additives.

So I told them why not I buy the fresh drummets dan masak. 

Diorg ckp ok!

So sampai rumah, saya marinated the drumment dgn black pepper sauce, garam, kunyit dan serbuk jintan manis. Perap semalaman.

Dan esoknya saya grill atas pan sampai garing. The kids love it!

So I win the fight with processed food this time :)