Thursday, May 29, 2014

Mee Kari Ala Nyonya

Dua hari lepas saya jemput 2-3 kawan terdekat utk meraikan harijadi anak2 kembar saya. Buat kecil2an saja sbb tak mampu dari segi kudrat dan masa nak buat majlis besar2.

Antara menu yg dimasak - mee kari ala nyona!


Resepi mee kari Nyonya saya cedok dari blog Dari Dapur Kak Jee tapi saya ubahsuai sikit ikut apa saya suka...hehehe. Bukan apa, ada byk versi mee kari Nyonya yg ada di Internet, salah satunya guna daun kesum dan bunga kantan, jadi saya teringin nak makan mee kari yg guna daun kesum dan bunga kantan. Resepi Kak Jee takde daun kesum dan bunga kantan. Cuma bahan2 tumisan tu yg saya ikut resepi Kak Jee. Then resepi kak Jee x letak udang dan kerang dalam kuah kari, kerang letak as accessories. Tapi sbb kerang yg saya beli pon x banyak mana, saya letak je sekali dalam kuah kari, begitu jugak dengan udang.

Hasilnya mmg sedap!


Untuk resepi: (Sumber Asal: Dari Dapur Kak Jee)

Bahan2 tumisan:

1 cawan rempah kari Baba's
1/2 cawan cili kering yg dikisar
8 ulas bawang putih*
1 genggam penuh daun kari
4 biji buah keras*
belacan (sebesar ibu jari)*
4 batang serai (diketuk)

Bahan2 bertanda * ditumbuk halus

Bahan2 lain:

sedikit daun kesum
1 btg bunga kantan (dibelah memanjang)
1/2 ekor ayam - dipotong kecil2
udang
kerang (isi sahaja)
Fish ball (dibelah 2)
Tauhu goreng
Santan (saya guna 2 kotak kecil santan)
Mee kuning (dicelur dan ditos)

Bahan2 hiasan:

Sawi (dipotong dan dicelur)
Taugeh (dicelur)
Bawang goreng

Cara2:

1. Tumiskan bahan2 yg ditumbuk sampai wangi. Masukkan cili kisar. Masak sampai garing.
2. Masukkan rempah kari, daun kari, serai dan kacau rata. Masukkan 1/2 cawan air. Masak sampai jadi paste.
3. Bila paste dah wangi, masukkan ayam dan kacau rata. Masak sampai terbit air ayam. Lepas tu masukkan dalam 2 cwn air atau ikut kepekatan yg disukai. Bila dah mendidih, masukkan santan. Masa ni saya masukkan daun kesum dan bunga kantan. Masak sampai mendidih dan pecah minyak. Lepas tu boleh masukkan tauhu kering, fishball, kerang dan udang. Tambahkan garam secukup rasa dan sedikit gula utk balance kan rasa dia. Dah masuk kerang dan udang tu jangan masak lama2...nanti hilang manis dia. Matikan api.

Boleh la hidangkan dengan mee kuning dan bahan2 hiasan lain.


Tuesday, May 27, 2014

Berlada Ikan Bilis, Kacang Tanah & Kentang



Disebabkan ada lebihan kacang tanah goreng dan ikan bilis hasil pembuatan nasi lemak minggu lepas, maka mokcik kena la memikirkan cara utk recycle leftover ni.

Of course, the best is buat berlada!

Dan tambah kentang yg dihiris nipis2, lepas tu goreng garing. Cara mokcik buat berlada: tumbuk bawang putih dan bawang merah. Tumiskan sampai garing, masukkan 1-2 sudu cili kisar (ikut suka bape banyak, tapi jangan banyak sgt). Masak cili kisar sampai garing dan pecah minyak...kalau kering sangat tambah air sikit. Then tuangkan sedikit sos cili dan sos tomato. Kacau lagi. Masukkan gula dan garam secukup rasa. Kemudian masukkan kacang tanah, ikan bilis dan kentang goreng. Kacau sebati dan masak sampai kering.

Boleh la dimakan dengan nasi panas2 dan boleh juga simpan utk beberapa hari.

Monday, May 19, 2014

Sambal Goreng Jawa stail Kak Jee


Again, I declare I am a Jawa's food lover though I am not Javanese nor being married to one....hehehe. Sambal goreng jawa is all-time favourite selain soto, tempe goreng dan banyak lagi.

One of the cooking blog saya suka skodeng, is blog Dari Dapur Kak Jee aka Fauziah Samad.  Seronok baca cooking adventures Kak Jee sbb dia suka cerita details cara memasak dan bagi tips2 yg berguna. Aritu skodeng entry makanan Jawa dan tgk resepi sambal goreng jawa Kak Jee berbeza dari sambal goreng yg biasa saya buat.

Bezanya kak Jee masak sambal jawa gorengnya, dia letak lengkuas dan serai yg ditumbuk masa menumis. Lepas tu kak Jee ada masukkan sikit santan pekat. Dia tak jadi berkuah pon, setakat buat bahan2 sambal goreng ni melekat2.

Sedappppppppppp sgttttt

So kalau nak try, pi la jenguk blog Kak Jee utk resepi sambal jawanya