Sunday, January 4, 2015

Chili Tuna & Mussels Spaghetti


Dah  masuk tahun baru 2015!

Alhamdulilah, masih lagi dapat update blog ini walaupun tak kerap pos entry2 baru. Dari tahun 2009 to 2015 - 6 years already! Walaupun bukan blogger masakan tegar dan hebat seperti Cik Mat Gebu of Dapur Tanpa Sempadan, atau MamaFami, sekurang2nya kehadiran blog ni memeriahkan jugak la kumpulan blog masakan yg ada kan? Yang penting, gambar yang saya papar dan tulisan entry adalah genuinely mine. Cuma resepi aje la yg cut & paste tapi selalunya saya tak lupa utk letakkan link yg asal dan beri credit kepada blog rujukan tu. Kebanyakan blogger masakan terkemuka banyak yg mengeluh gambar dan blog entries diorg di cut & paste bulat2 lepas tu pos kat blog sendiri dan kata sendiri punya pos...

Apa daaa....

Tu yang kadang2 ramai blogger masakan yg hebat2 berhenti blogging, tak pon private kan blog mereka. Sedih tau sbb orang mcm mokcik ni mmg suka rujuk blog masakan. Betul, buku masakan boleh dibeli tapi x semestinya resepi tu menjadi. Kalau rujuk kat blog, kadang2 bloggers ni tak kedekut kongsi tips mcm2. 

Well, insyaallah selagi ada ruang dan waktu dan diizinkan Allah, blog What I Have Cooked akan terus diupdate utk berkongsi apa yang dimasak. At least, I know my adik2 dan some friends rajin jugak dtg blog ni cari resepi kan? kan?

This chili tuna & mussels pasta saya masak sbb ada hari tu ternampak Chef Wan sharekan resepi pasta kat IG dia. Nampak mcm menarik, so mmg menyimpan hasrat nak buat la. Bila groceries shopping, beli la Ayam Brand Chili Tuna. Tak pernah rasa lagi Ayam Brand Chili Tuna, selalunya cuma beli Tuna Mayonese.

Thought that nak ada sotong, udang baru nak cuba resepi ni. Tapi bila dah ada udang, sotong terlupa pulak. Sampai la aritu sbb malas nak masak nasi, then teringat kat resepi ni. Seafood yang ada dalam freezer cuma mussels (kupang) tapi hati beria2 jugak nak buat walaupun x cukup bahan. Chef Wan ada guna ceri tomato tapi ceri tomato pon takde dalam stok

So apa yg saya buat cuma cincang halus 5 ulas besar bawang putih. Kemudian gunakan minyak zaitun, dalam 2 sudu, tumis bawang putih tadi. Agak2 dah garing sikit, saya masukkan mussels dan masak sekejap then masukkan 1 tin Ayam Brand Chili Tuna. Kacau rata then masukkan spaghetti yang dah siap direbus. Jangan lupa masa tapiskan spaghetti tu, simpan 1 cawan air rebusan spaghetti sbb air ni kita boleh tambah dalam spaghetti kalau kering sgt.  

Kacau rata spaghetti dan tambahkan garam secukup rasa. Then saya tuangkan jus lemon (dari 1 biji lemon). Kacau lagi. Resepi chef wan xde lemon juice, saya je pandai2 tambah...hehehe

Sedap dimakan panas. Agak pedas jugak la spaghetti ni sbb Cili Tuna tu ada 4-5 biji cili api didalamnya. Walaupun dia sebiji2 gitu, boleh tahan jugak tahap kepedasan. So saya syorkan kalau tak tahan pedas, sebelum masukkan chili tuna dalam kuali, buang2 siap2 cili api yg ada. Mungkin tinggalkan 1-2 biji utk bagi kick sikit.

Lenkali saya test pulak masak spaghetti guna bahan2 yg cukup ok....