Sunday, February 9, 2014

Siakap Goreng Sos Lada Hitam


Dah selalu sgt kalau masak ikan siakap, balik2 masak sweet sour, tiga rasa.

This time saya cuba buat siakap goreng sos lada hitam. First time makan siakap goreng sos lada hitam kat kedai ikan bakar Alai. 

Takde refer to mana2 resepi, just agak2 aje based on common sense. Sebenarnya kalau ada store-bought sos lada hitam dalam botol tu pon boleh guna.

Yang saya buat:

Basuh bersih ikan siakap, kelar2 sikit badan dia. Rendam seketika dgn air asam jawa utk hilangkan bau hanyir. Kalau ada limau nipis ke limau kasturi lagi best. Tengah bercita2 nak tanam pokok2 limau supaya ada stok limau utk cuci ikan ^_^.

Lepas tu garamkan ikan dan salut dgn tepung jagung. Tak payah tebal2 sikit. Saya tabur2kan aje tepung jagung on both sides of ikan.

Goreng ikan sampai garing. Lepas tu toskan minyaknya.

Tumbuk 2 sudu lada hitam biji dgn 3-4 ulas bawang putih sampai lumat. Tumiskan bahan tumbuk sampai garing, lepas tu tuangkan dalam 2 sudu sos tiram. Tambahkan sedikit air. Masukkan potongan  bawang besar dan tomato yg dipotong dadu. Tambahkan garam dan gula secukupnya.

Bancuh 1 sudu kecil tepung jagung dgn sedikit air. Tuangkan kedalam sos tadi.

Tuangkan keatas ikan siakap yg dah siap digoreng.

No comments: