Thursday, December 11, 2014

Pizza Sosej Ayam


Dah lama tak buat pizza. Last buat pizza zaman2 duduk Jerman dulu. Kat Jerman, buat pizza seronok sbb harga cheese murah. Kat sini nak buat pizza, fikir2 jugak la kosnya...hihihi

Anyway, kos buat pizza sendiri masih lagi jauh lagi murah dari makan Pizza Hut atau Domino's. 1/2kg tepung gandum boleh dapat 3 keping pizza saiz regular. Sos utk base pizza pulak saya guna Prego's mushroom-tomato pasta sauce. Resepi dohnya saya masih guna resepi yg biasa saya guna dari dulu2. Boleh tgk resepi tu kat SINI.

Topping pulak just chopped green capsicum, chopped tomato, bawang besar, English sausage Ayamas, and shredded mozarella cheese.

Ini yang paling 'mahal'nya about this pizza :))). Cik HB mencemar duli masuk ke dapur nak uli doh pizza. Sangat jarang2 berlaku nih! Maka kena la masukkan dalam blog sebagai kenangan...hehehe.

Wednesday, December 10, 2014

Puding Roti



Setiap kali buat sandwich utk anak2, saya terpaksa potong bahagian kerak roti sbb anak2 tak suka kerak2 tu. Nak dibuang sayang, so everytime saya akan simpan dalam bekas dan simpan dalam fridge. Bila dah cukup banyak saya buat puding roti.

Puding roti caranya cukup senang. Saya guna resepi dari blog INI.




Utk kesenangan rujukan, saya cut and paste kat sini. But of course saya tak follow sgt....sbb saya guna kerak2 roti jadi saya agak2 aje amaun bahan2nya.

Bahan-bahan untuk puding roti:
8 keping roti
2 cawan susu segar
4 sudu besar gula halus
2 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
2 sudu besar mentega (cairkan)
1 kotak kecil kismis

Bahan-bahan untuk sos kastard:
1 tin susu cair
1/4 tin air (guna tin susu cair tadi)
2 sudu besar tepung kastad
2 sudu besar gula halus
1 sudu teh esen vanilla


Cara-caranya:

1. Masukkan susu segar, gula halus, telur, dan esen vanilla dalam satu bekas. Kacau sebati, husna kacau guna mixer je, senang nak sebatikan semua.. lepas tu jangan syok plak sampai kembang setaman adunan tu.. Cukup lah sekadar telur tu dah pecah elok pastu boleh mesra dengan yang lain..

2. Carikkan roti dalam 4 bahagian, dan masukkan dalam bekas adunan, biar terendam dan meresap sekejap.. Masukkan marjerin yang dah dicairkan serta separuh kismis kedalam bekas tadi dan gaul sedikit..

3. Sapukan sedikit marjerin dalam loyang untuk membakar.. Tuangkan roti yang telah direndam tadi dalam loyang pembakar.. Taburkan baki kismis atas adunan.. Bakar pada suhu 180C selama 30 minit.. Kalau risau hangit, pepandai adjust.. mulakan dengan beberapa minit dahulu, lepas tu kalau tak masak lagi, masukkan semula tambah minit..

Untuk sos kastard:
satukan bahan-bahan sos kastard ke dalam periuk.. petua untuk elakkan tepung kastard berketul-ketul semasa memasak, jangan panaskan lagi periuk, kacau dulu tepung bagi sebati.. dah larut/hancur baru letak atas dapur dan panaskan guna api sederhana.. masak sampai pekat.. kepekatan sos terpulang pada selera.. dah sejuk nanti lagi pekat sebenarnya..




Thursday, October 23, 2014

Crunchy Caramel Almond




Of late I've cooked a lot of new things jugak tapi tak berkesempatan nak masukkan dalam blog. The good thing about recording what you have cooked, it helps you remember which reference did you use for that recipe. Kalau ok, senang nak rujuk lain kali dan kalau  tak ok, then next time boleh try resepi lain pulak. Takde la tersilap guna resepi yg sama kan?

Saya dah lama dok eyeing resepi crunchy caramel almond ni. Apa yang saya tau for ready-made crunchy caramel almond harganya amat la mahal. Tak heran la kalau dah bahan2nya mmg bahan2 yg mahal mcm kepingan badam dan biji bunga matahari. Dan bila tengok resepinya, resepi ni guna tepung florentine atau florenta. 

So aritu saya saja2 masuk bakery yg dekat rumah saya tu, dan tanya dia ada tak tepung florentine. Oh, happynya bila tauke cakap ada. Walaupun harganya mahal, RM17.50 utk 500g, saya tak fikir panjang terus aje grab. Juga beli sliced almonds, sunflower seeds dan black sesame seeds. Saya tambah jugak bijan biasa yg tinggal sikit dalam simpanan.

Ini la pek pembungkus tepung florentine

Saya rujuk pada resepi Kak Azlita dari blog Masam-Manis.

200 gm tepung Florenta
200 gm badam keping
100 gm kuaci hitam
20 gm bijan hitam

Badam dan kuaci di bakar sebentar dalam oven pada suhu 160 C selama 5 minit
Satukan semua bahan dalam bekas
Gaul rata, hingga semuanya bersalut sempurna

Sediakan loyang 14x14 inc, alas loyang dengan kertas kek sahaja
Panaskan oven pada suhu 160C
Tuangkan adunan tadi dalam loyang dan ratakan nipis
Bakar dalam oven selama 10 minit
Sejurus keluar dari oven terus potong kepada kepingan
Simpan dalam bekas kedap udara.

Selain tu jugak biskut ni juga dikenali sebagai Biskut Florentine sebab guna tepung florentine. Saya tgk pada tulisan di pek pembungkus, tepung florentine dah siap diadun dengan gula, madu dan campuran serbuk kekacang yang dibakar. 

So bila dah ada tepung ni mmg senang la sangat kejadiannya. Just campur sebati bahan2nya lepas tu ratakan dalam pan pembakar dan bakar for 10 minit. Disebabkan tepung dah ada gula dan madu, jadi the whole thing akan caramelize bila dibakar. Saya terbakar lebih 10 minit jadi biskut saya hangit sikit...hihihi

Sepatutnya utk dapatkan kepingan yg nipis bersesuaian dengan sukatan adunan yg Kak Ita guna tu kena la pakai pan saiz 14 inci x 14 inci. Saya takde pan saiz tu so saya pakai aje la tray pembakar sedia ada. Ok jugak la. Selain tu jugak potong siap2 masa panas2 tu tapi tunggu sejuk baru boleh simpan dalam bekas kedap udara. Kalau dah sejuk, mmg tak dapek la nak potong lawa2 ye. Patahkan je la jawabnya...hihihi


So kalau rajin, boleh la buat sendiri biskut ni. Sangat sedap ok!

Monday, October 13, 2014

Spaghetti with Creamy Chicken Balls


Saya bukanlah penggemar makanan sejuk-beku mcm sausage, nuggets, chicken balls dan mcm2 yg ada di pasaran skrg ni. Tapi tak lah pulak saya tak makan langsung. Still makan, cuma sangat jarang makan dan beli dan masak. Macam tu la jugak dengan makanan proses yang lain - canned food, packet food and so on. Still guna sbb kadang2 mmg mengejar masa dan kadang2 susah nak pegi cari fresh foods. Tapi cuba limitkan la. Sebab processed foods mmg banyak keburukannya dari kebaikannya. Sadly, dizaman moden ini, makanan terproses lebih murah dan lebih senang didapati dari real foods maka dah jadi makanan utama utk kebanyakan orang hari ini.

Tapi kadang2 diakui, I made the wrong choice juga bila saja2 nak makan benda2 mcm ni. Contohnya resepi ini, I made it sbb dah selalu sangat nampak org pos dan share resepi di Facebook. So mcm craving gitu padahal tau bahan2nya mostly adalah makanan terproses.

But somehow the twins rupanya tak suka pon rasa the Ayamas's chicken balls. Ye la, saya sendiri pon rasa pelik dengan rasanya. Mcm rasa plastik gitu. I guess when you get to used to eat fresh foods most of the time, the taste of processed food would be weird, tak gitu? But I'm glad the twins tak suka makan the processed chicken balls but they do love my home-made burger patties and nuggets. Berbaloi sentiasa masak things from scratch.


Anyway alang2 dah masak, saya share kan jugak la resepinya disini. Saya tak dapat nak cari resepi yg asal tapi saya share apa yg saya buat sbb saya buat ikut suka hati je setelah baca sepintas lalu resepi asalnya. Resepi asal makan begitu saja chicken ballsnya tapi saya buat makan dengan spaghetti. Apa2 pon terpulang la ikut tekak masing2 ye!

Bahan2nya:

Bebola ayam (saya guna Ayamas)
Tomato ceri dibelah dua.
1 tin Prego Mushroom Carbonara
1 labu bawang Holland - dipotong dadu
2 ulas bawang putih - dicincang halus
Mozarella grated cheese
Serbuk lada hitam
Spaghetti (direbus berasingan)
Parmesan cheese (optional)

Cara2:

1. Rebus bebola ayam seketika kemudian toskan.
2. Susun bebola ayam dalam bekas casserole dan letak tomato ceri diatasnya (mcm gambar diatas)
3. Tumiskan bawang holland dan bawang putih sampai naik bau (saya selalu guna olive oil bila masak pasta)
4. Masukkan Prego mushroom carbonara cream dan tambah air ikut kepekatan yg diingini. Saya tambah dalam 1 tin air aje. Masak sampai mendidih dan masukkan lada hitam secukup rasa.
5. Tuangkan keatas chicken balls tadi.
6. Taburkan mozarella cheese diatasnya.
7. Bakar dalam oven pada suhu 180C selama 10-15 minit, atau hingga cheese cair.
8.Hidangkan dengan spaghetti dan tabur parmesan cheese jika suka.

Sunday, October 12, 2014

Roti Parmesan/Oregano ala Subway


Suka makan kat Subway? Oh, saya suka but it's quite pricey dan tahu je lah kalau makan sekeluarga, koman2 sure RM50 ke atas terbang walaupun hanya utk hidangan sandwich.

Apa yg saya suka ttg sandwich Subway adalah rotinya segar gebu. Lepas tu boleh pilih nak roti jenis apa,  filling apa, sos apa.

Dan kebiasaan mokcik juga, bila dah sedap makan sesuatu tu mesti nak cuba buat sendiri. Mujur la skrg ni zaman internet, google saja Insyaallah akan ketemu la maklumat yg dicari.

So mokcik jumpa resepi roti ala Subway dari SINI.

Seperti biasa, mokcik ubahsuai resepi ikut apa yg dapat mokcik cari. Mana yg takde tu mokcik abaikan saja, contoh vital wheat gluten tu...apa kebendanya pon mokcik x tau. Soybean oil pon mokcik ganti ngan minyak canola. Belasah saja! Dan mokcik x la buat sampai 6-7 cawan tepung, cuma buat separuh sukatan saja. Dan mokcik ngelat bab uli dgn tangan sbb mokcik campak je semua bahan2 masuk breadmachine dan tekan saja selection utk uli dan prep doh. 

Senang kan?

Ingredients

Directions:

  1. 1
    Dissolve yeast and sugar in 1/2 cup warm water. Let stand for about nine to ten minutes.
  2. 2
    Combine yeast mixture with oil, salt, and two cups of flour. Stir well.
  3. 3
    Gradually stir in 4 cups of flour and remaining water.
  4. 4
    Knead for 10 minutes, adding additional flour as needed.
  5. 5
    Place dough in a lightly-greased bowl.
  6. 6
    Cover with plastic wrap and let rise for about one hour.
  7. 7
    Punch dough down and divide into eight pieces.
  8. 8
    Roll each half into loaf-shapes, about twelve inches long.
  9. 9
    Place loaves onto two large baking sheets lined with parchment paper.
  10. 10
    Cover the eight loaves and allow to rise for about an hour.
  11. 11
    Preheat oven to 350 degrees Fahrenheit.
  12. 12
    Cook for 25 minutes, or until the top of the loaves are golden brown.
  13. 13
    Let the bread cool until room temperature.
  14. 14
    For a delicious oat take on the Subway white bread, sprinkle the tops of the loaves with quick-cooking oats after brushing on the egg white mixture.
  15. 15
    Adapt this recipe to prepare Subway's Honey & Oats bread by adding 1/2 cup of old fashioned oats to the bread dough before rising.
  16. 16
    If you prefer a hands-off approach, you can mix all of the ingredients in a bread machine and cook on a light setting according to the manufacturer's instructions.
  17. 17
    Add a bit more flavor by sprinkling a mixture of shredded cheddar cheese, garlic salt, and Italian seasoning over the dough before baking.
  18. 18
    Recreate Subway's Parmesan Oregano bread by mixing together Parmesan cheese, oregano, and garlic salt and sprinkling it over the unbaked dough.
  19. 19
    You can also make two loaves of bread from this recipe instead of eight individual sub rolls

Mokcik x pandai nak agak panjang doh yg sepatutntya, jadi mokcik buat je la ikut kata hati. Turned out, rotinya mmg pendek2, bulat2 gitu...hehehe. Dah jadi mcm roti sosej pulak.

Mokcik ada buat stew kekacang so cicah roti ni dgn stew kekacang pon sedap!!!


Cuba buat sandwich ala2 Subway with leftover roasted chicken, sliced cheese, salad dan tomato. Dan isi banyak2 pon x boleh sbb roti pendek. Lenkali akan cuba buat roti yg panjang sikit. Tapi roti home-made yg freshly baked mmg sedap sungguh rasanya!



Thursday, September 18, 2014

Kerabu Sotong


Semalam kepingin nak makan kerabu sotong memandangkan daun ketumbar dan lemon masih berbaki setelah projek Nasi Mandy selesai. Saya memang sangat sukakan daun ketumbar. Tapi jarang membelinya sbb kadang2 gunanya sikit aje. Baru2 ni je saya mula semai pokok ketumbar dan berharap moga2 menjadi la pokok ketumbar saya so tak payah nak beli2 dah. 

Google resepi kerabu sotong ada mcm2 versi maka saya buat keputusan untuk buat kerabu sotong ikut sukahati saya...hahaha.

So apa saya buat, saya bersihkan sotong saiz sederhana dalam enam ekor (saya cuma guna bahagian badan, kepalanya saya simpan utk masak benda lain). Kemudian celur sekejap dalam air mendidih. Then toskan. Saya hiris halus 2 biji bawang merah, 2 biji cili api, 1/2 biji tomato, 2 biji kacang botor (dapat 2 biji aje petik dari pokok tanam sendiri...hehehe. Boleh guna kacang panjang juga sebagai alternatif), sedikit daun ketumbar, 1/2 batang serai. Campur semua dengan sotong. Kemudian tuang dalam 1-2 sudu sos ikan dan perahan jus lemon (dari 1/2 biji lemon). Gaul sebati. 

Wahhhhhh...berselera jadinya makan nasi. Nak diet apa macam ni? Hahahaha

Tuesday, September 16, 2014

Nasi Mandy Al-Bayt


Sempena cuti Hari Malaysia semalam, saya masak Nasi Mandy dari pek Nasi Mandy Al-Bayt. Pek bungkusan Nasi Mandy Al-Bayt ni saya beli masa Hari Raya Aidilfitri lepas. Masa tu tgh berkunjung ke rumah sepupu Abah di Slim River dan ternampak dia ada jual pek2 nasi Arab ni. Ada Nasi Mandy, Nasi Bukhari, Nasi Maqlubah dan Nasi Khabsah. Jadi saya try beli pek Nasi Mandy yg berharga RM15/pek. Dalam pek ni ada beras basmathi dan rempah tumisan Nasi Mandy yg hidangannya cukup untuk 4-5 orang makan.



Cara masak Nasi Mandy dah disediakan di kotak pembungkusnya jadi saya ikut exactly arahan yang tertera. Sebelum saya pernah buat Nasi Arab dari scratch tapi tak sempat masukkan ke blog. Guna pek pembungkus Nasi Mandy ni kerja jadi senang sikit la. Macamana pon masih perlu siang ayam, perap dan bakar dan juga sediakan sos Haratah dan salad Arab. Jadi takde la segera mana. Cuma saya rasa bila dah tersedia mcm ni takde la susah2 kita nak cari zafran la, serbuk jintan itu ini la, dan mcm2 lagi.  Beras basmathi dia pon sangat bagus, panjang dan x senang patah. Utk masak nasi dia, memang saya ikut sukatan air yg diberikan. Tapi cik HB komen nasi agak kering. Mungkin next time kena jugak guna kaedah ukur ngan jari mcm biasa...hehehe.




Cuma portion dia yg dia kata cukup 4-5 org tu very subjective la. Kalau makan sorang 1 cawan nasi mungkin cukup la kot utk 4-5 org....hehehe.

So kalau siapa2 yang berminat nak masak Nasi Arab Al-Bayt ni boleh la check FB dia : Nasi Mandy Al-Bayt - Citarasa Nasi Arab Sebenar

Saya pon ingat nak beli lagi, nak try jenis2 nasi Arab yang lain pulak ^_^.

Wednesday, September 3, 2014

Roti Sarang Lebah


Hari yang sama saya buat Plain Butter Cake, saya buat juga Roti Sarang Lebah. Dah lama saya ngidam nak buat roti ni sbb selalu nampak kat blog2 masak yg tersohor share resepi ni. Saya geramkan the nuts and seeds yg ditaburkan atas roti tu. Tu yg bila saya pegi kedai barangan bakery dan nampak sunflower seeds, first thing yg saya terfikir 'Roti Sarang Lebah'!

Resepi saya saya rujuk kat blog Kak Nor -Secubit Garam. Kak Nor bagi dua resepi kat situ. Satu resepi asal dari Lydia Honey, yg katanya mempopularkan roti sarang lebah di media sosial. Dan satu lagi roti doh sponge. Saya pilih utk guna resepi roti doh sponge sbb resepi yg pertama tu saya takde yogurt dalam simpanan. Ni la jadinya kalau nak buat something tapi x rujuk resepi dulu....hehehe.

Tapi roti doh sponge ni pon agak senang jugak pembuatannya. Disebabkan dia kata x perlu uli lama2, maka saya pon x guna la breadmachine. Uli dengan tangan ala2 saja.

Utk resepi roti doh sponge (Cut & paste):

ROTI DOH SPONGE
resepi: Puan Zarina
sumber : Izahdaut & K.Nor


Doh span (A)
420gm tpg highprotien
250gm air5gm yis

Campurkan semua bhn (A), gaul sebati dan uli sikit2 pun ok.
Pastu biarkan dlm bekas tertutup 3 -4 jam

Doh (B)
180gm tpg gandum
100gm gula kastor
6gm yis
3sudu besar susu tepung
Garam
40gm mentega
30gm shortening
1biji telur
50gm air

Campur semua bahan kecuali mentega dan shortening. Mix perlahan dan masukkan doh (A)..mix n masukkan mentega dan shortening. Mix sampai jd doh yg licin dan elastik. Rehatkan 10min pastu bentukkan.

Read more: http://www.secubitgaramnor67.com/2014/06/roti-sarang-lebah.html#ixzz3CJH3z7i7



Then utk sos butterscotch:

SOS BUTTERSCOTCH
1/2 cawan gula perang
1/2 cawan whipping cream (kalau tak de boh jer susu cair)
secubit garam
1/2 tsp vanilla essence
25g butter

1.Cairkan butter dakam periuk kecil, Masukkan gula perang, kacau selalu sehingga gulanya cair@larut sepenuhnya dan berbuih.
2. Tuangkan whipping cream perlahan2 sambil mengacaunya.
3. Masukkan vanilla dan bila semuanya sebati off kan api dan tuangkan dalam bekas tahan panas, sejukkan sedikit dan sedia untuk digunakan sebagai topping.

NOTA:- Pastikan semua bahan tersedia dekat dapur anda kerana sos ni cepat hangus kalau di tinggalkan. Awas masa nak tuang cream tu sbb gula ni panas sangat..
Berhati2, baik guna senduk jangan guna sudu takut malang tak berbau .


Read more: http://www.secubitgaramnor67.com/2014/06/roti-sarang-lebah.html#ixzz3CJHGx300


Sos butterscotch ni agak2 kalau malas nak buat sendiri, boleh je beli yg dah siap. Saya ada nampak kat Tesco ada jual. Tapi lebih afdal la buat sendiri sbb tak susah pon. Memang sedap sos butterscotch ni. Boleh buat makan dengan waffle atau pancake jugak.

Review on roti sarang lebah:

Well, makan panas2 mmg la tersangat sedap especially sos butterscotch tu. Tapi bila dah sejuk roti agak keras walaupun dah simpan dalam bekas kedap udara. Maybe resepi Lydia Honey tu dohnya lebih lembut and spongy kot considering dia guna yogurt. Kot la....next time kalau rajin saya cuba pulak resepi Lydia Honey dan bagi review ok!

Plain Butter Cake




Dua hari lepas, saya amik emrgency leave sbb anak2 tak sihat. Balik dari klinik singgah ke kedai barangan membuat kek dekat area rumah. First time masuk kedai ni dan sungguh la excited tgk barang2annya. Segala nuts and seeds, Anchor butter, cream cheese, whipping cream...owh heaven!

Tapi memandangkan mokcik adalah suri yg bekerja jadi tak leh ambitious sgt nak baking mcm2 kan....maka
mokcik pon membeli dengan berpada2 la. Teringat kawan baik mokcik, cik Linda suka sgt buat butter cake pakai Anchor butter, so mokcik pon amik la Anchor butter sebiji. Dibandingkan dengan butter biasa yg dijual dipasaraya, Anchor butter ni mmg mahal sekali ganda. Sebab pure butter kot. Tapi kawan mokcik kata guna Anchor butter buat kek, kek akan jadi marvelous!

Dan mokcik juga resepi yg dikongsi oleh mamatiamia

Cut & paste resepinya:

This recipe is using a lot of butter plus magerine,You need 250gm selfraising flour,250gm butter,100gm margerine,250gm sugar(but i put 200gm only),5 eggs,1/4 teaspoon salt,1 teaspoon vanilla essence. Method is simple- cream your butter.magerine,sugar until fluffy,add vanilla,salt,add eggs one by one and beat in between until light and fluffy,finally sift in the flour,mix well.,grease your silicone mould/cake pan well,spread in the batter and finally put in the pre heated oven(180 degrees).Bake for 40-45 mins.Very simple no frills cake but requires a long time beating.

Dan another tips dikongsi oleh mamatiamia, lepas 25 minit dibakar, jgn lupa cover permukaan atas kek dengan baking paper atau kertas aluminium bagi mengelakkan kek terlebih garing. 

Sangat suka dengan the outcome!

This cake is very fluffy and moist. 

So, mokcik sangat suka dengan resepi ini. Maybe penggunaan Anchor butter juga faktor kek ni jadi sedap dan fluffy. Mokcik bagi sikit kat babysitter dan org opis, diorg pon puji kesedapannya. So credit to resepi yg dikongsi oleh mamatiamia :)

Thursday, August 28, 2014

Masak Lemak Cili Api Ikan Jenahak Dgn Petai



Ini pos tertunda. Masaknya dah lama..baru sekarang nak masuk blog..hehehe

I am a petai lover (banyak tul makanan kegemaran kan?). Dulu2 tak tau pon petai boleh dimasukkan dalam masak lemak. Sampai la tertengok dalam blog Mamatiamia, baru tau rupa2nya petai pon boleh dimasukkan dalam masak lemak. Org Nismilan mmg kreatif, bukan takat petai, kedondong, mempelam muda, binjai pon rupanya boleh dimasukkan dalam masak lemak.

Resepi masak lemak cili api ni sama aje mcm saya dah pernah masak sebelum ni. Boleh tgk di SINI.

Tuesday, August 26, 2014

Kidney Beans Salad with Apple Cider Vinegar & Extra Olive Oil Vinaigrette


Amboi, kemain punya panjang lagi kan tajuk resepi ni? Siap ngan bunyi2 French lagi kan? Hehehe...

Mokcik sekarang baru bermula kembali nak diet. Tu yg mencari resepi2 yg membantu ke arah proses pengurangan berat badan.

So mokcik pon cuba la buat kidney beans salad ni. Kidney beans apa eh dalam Bahasa Melayu? Kacang panggang ke? 

Tapi yg pentingnya, kidney beans salah satu kekacang yg penuh dengan kebaikan. Membantu mengurangkan kolestrol, tinggi kandungan folate dan magnesium dan banyak la lagi. Boleh baca kat SINI.

Vinaigrette pulak adalah merujuk kepada salad dressing yg menggunakan minyak sebagai asasnya. Boleh baca di SINI. In my case, saya guna extra olive oil. 

Extra olive oil dan apple cider vinegar juga merupakan antara makanan yg penuh kebaikan. Sila google sendiri la ye....hehehe. 

So utk kidney beans salad ini, saya google kat internet dan akhirnya decide to do it my own version. Untuk resepi vinaigrette, resepi asalnya di SINI tapi saya ubahsuai sbb x cukup bahan2.

Bahan2nya:

1 tin kidney beans - basuh dan toskan
1/2 biji carrot - buang kulit, basuh dan potong dadu kecil
1/2 biji capsicum hijau - basuh dan potong dadu kecil
4-5 biji tomato ceri - basuh dan potong dua
sedikit romaine salad yg dipotong kasar.

Salad dressing:

Resepi asal:

Apple Cider Vinegar Salad Dressing
Pizzeria Style Vinaigrette
Makes about 1 cup
¼ cup raw unfiltered apple cider vinegar
1 teaspoon dried oregano leaves
½ teaspoon dry granulated garlic
½ teaspoon dry mustard
¾ cup extra virgin olive oil – more or less as you like it
sea salt & freshly ground pepper to taste
In a small mixing bowl whisk together the raw apple cider vinegar, oregano, granulated garlic & dry mustard. Season with sea salt & freshly ground pepper. Then add the olive oil a little at a time and whisk until the dressing is well combined.

Saya tak guna dry granulated garlic sebaliknya ganti dengan 2 ulas bawang putih yg dicincang halus. Dry mustard juga tak guna.

Kacau sebati campuran bahan2 diatas. Sebaiknya guna whisker bagi memastikan minyak dan vinegar dapat bercampur sebati.

Hasilnya dapat banyak ni dan boleh la simpan dalam botol kaca and keep refrigerated. Boleh la digunakan 3-4 kali bergantung kepada banyaknya salad yg kita buat.

Utk sediakan salad tu....campurkan semua bahan2. Saya cuma guna separuh aje dr campuran bahan2 salad diatas utk 1 meal. Tu pon dah banyak. Romaine salad saya cuma campur masa nak makan. Selebihnya simpan kat dalam fridge. Tuangkan dalam 1-2 sudu vinaigrette tadi (atau ikut suka), then taburkan parmesan cheese utk rasa yang lebih mewah (tak letak pon takpe).

Saya ingatkan saya kena paksa diri utk makan sampai habis salad ni tapi surprisingly rasanya agak sedap jugak la. So boleh la buat selalu :)


Wednesday, July 16, 2014

Tri-Color Marble Cake


Kek ni dibuat lama dah sebelum bulan Ramadhan. Masa tu saya gian sangat nak baking something dan asik teringat nak buat butter cake. 

Saya jarang buat butter cake, selalunya kek coklat yg jadi pilihan sbb kek coklat lagi disukai oleh sang ayah dan anak2. But somehow I felt like I had to do butter cake and I chose marble cake recipe from My Kitchen Snippets.

Tapi saya tak follow exactly resepinya dari segi flavouring dan coloring. Saya punya flavours - vanilla, chocolate dan banana flavour. Colour pon guna stok yg ada - hijau, coklat dan orange. Susunan adunan kek pon tak berseni, belasah ikut mana dan ^_^. Cuma saya rasa kek saya terlebih crust, so tak cantik. Maybe next time kena kurangkan waktu membakar.


Untuk resepi:
(Sumber: My Kitchen Snippets: Tri-colour Marble Cake)

Bahan2:

226g mentega
220g gula
6 biji telur
260g tepung serbaguna
4 sudu besar susu
1 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh garam
Pewarna makanan - saya guna warna oren, hijau
Perasa makanan - saya guna vanilla essence, serbuk coklat dan pisang

Cara2:

1. Sediakan pan pembakar. Saya guna bundt pan. Sapukan permukaaannya dengan mentega. Panaskan oven pada suhu 180C.
2. Pukul mentega dan gula sampai kembang (saya guna mixer). Tambahkan telur satu persatu dan pukul lagi sampai sebati.
3. Ayakkan tepung bersama baking powder dan garam. Perlahankan kelajuan mixer dan perlahan2 masukkan tepung sedikit demi sedikit. Akhir sekali tambahkan susu.
4. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Satu saya masukkan serbuk coklat. Satu lagi pewarna oren dan vanilla essence. Yang ke-3, pewarna hijau dan perisa pisang. Kacau sebati setiap adunan.
5. Tuangkan adunan berselang-seli.Untuk susunan warna, saya cuma letak ikut suka. Boleh rujuk resepi asal utk dapatkan susunan warna yg cantik.
6. Bakar kek pada suhu 180C selama 1 jam atau sampai kek masak (cucuk kek dgn lidi dan bila lidi ditarik dan ianya bersih, maknanya kek dah masak). Sejukkan dulu sebelum keluarkan dari pan pembakar.



Thursday, June 19, 2014

Gulai Ikan Tongkol Nasi Berlauk


Untuk org Kelantan, ini adalah masakan common untuk mereka. Kalau kata nak makan nasi berlauk, ini la gulainya, dikawankan dengan sambal belacan ala Kelantan jugak.

Kalau yg tak tau dan tak pernah makan, mesti ingat gulai ni sama ngan masak lemak sebelah pantai barat atau Negeri Sembilan. Rupa mungkin, tapi rasa tak sama langsung. Sebab masakan ni ada lengkuas dan cili kisar yg membezakan dia dari masak lemak N9. Ikan tongkol tu pon kena rebus asing dulu, baru masukkan dalam kuah.

Lagi satu kalau google resepi gulai ikan tongkol, kena pastikan nak resepi gulai utk nasi berlauk ke utk nasi dagang. Sebab kalau gulai ikan tongkol nasi dagang, gulainya pakai rempah gulai Kelantan. Bahan pon ada lain sikit. 

Nak pakai ikan lain pon boleh - ikan kembung ke tenggiri ke...tapi yg pasti ikan merah, ikan pari tu semua x sesuai la ye....hihihi. Kalau suka boleh tambah timun atau cili hijau Kelantan yg warnanya hijau muda pucat tu. Susah nak cari cili tu sebelah pantai barat. Saya cuma masukkan cili merah aje.

Alhamdulilah, cik HB makan bersungguh2...nak puji sedap tu memang tak la kan...dah tau dah dia mmg kedekut pujian sikit, kalau tanya kang mesti jawab "makan amik hati je"...huhuhu. Tapi kalau tengok dia makan nasi bertambah2 tu, maknanya sedap la. Ok la tu :)

Anak2 pulak ckp, ini rasanya mcm makan nasi pagi2 kat Kota Bharu. Memang la nak oi, ni la nasi berlauk namanya!

Utk sambal belacan: blendkan cili merah 3-4 biji(atau ikut bape banyak nak buat), cili api sikit, belacan, sedikit cuka, gula dan garam. 

Notice tak warna kuah sangat kuning? Saya x guna kunyit serbuk pon, tapi guna kunyit tanam sendiri...tak sangka jadi kuning cantik sebegitu :)

Resepi saya rujuk kat blog Azie Kitchen tapi seperti biasa saya x ikut sangat. 

Bahan2:
2 ekor ikan tongkol saiz sederhana - dicuci bersih
Bawang merah
Bawang putih
Kunyit hidup
Lengkuas
Sedikit cili kisar 
Cili hidup (cili solok, lagi sedap)
Garam
Sedikit gula
Asam keping
Santan
Timun dan kacang panjang


Cara cara:
Ikan direbus dengan garam dan asam keping. Kalau dibiarkan semalaman, lagi sedap dan mesra. 

Kisar bawang merah, putih, kunyit dan lengkuas. Masukkan bahan kisar ke dalam santan. Masak atas api perlahan sambil terus dikacau sehingga menggelegak. Masukkan asam keping, garam dan serbuk perasa.

Akhir sekali masukkan ikan rebus, cili hidup, timun dan kacang panjang. Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat. Hidangkan dengan nasi putih serta sambal belacan. 

Wednesday, June 18, 2014

Siakap Kukus Ala Thai


Dah lama tak membuat ikan kukus. Sebab ikan kukus agak kurang laku di rumah ini. Tapi selaku tukang masak, saya gunakan kuasa veto saya buat ikan kukus when I feel like I want to....hahahaha

So bila baru2 ni dpt pegi Pasar Besar Melaka, saya beli la seekor ikan siakap yg saiznya agak besar dan masih segar. And I was thinking of recipe steamed fish ala Thai yg lama dah saya simpan. 

Istimewanya resepi ni, sbb ia guna daun kesum yg ditumbuk dengan bawang putih. Saya tak ingat website/blog mana yg saya amik resepi ini. Saya salin dalam buku resepi tapi lupa nak salin web addressnya sekali. Diharap tuan punya resepi asal tak kisah ye saya x creditkan resepi asalnya disini.



Resipinya:

Ikan siakap di siang dan dibasuh bersih2. Saya punya ikan, tukang jual ikan dah belah belakang siap2, kalau x boleh je kelar2kan ikan tu. Lepas tu tumbuk daun kesum yg dileraikan dari 3 tangkainya, bersama 4-5 ulas bawang putih. Lumurkan pada ikan.

Then letakkan ikan dalam loyang pengukus. Letakkan 2 btg serai yg diketuk, halia dalam 2 inci yg dipotong halus dan tomato 2 biji yg dipotong2. Renjis2kan sos ikan, serbuk ikan bilis. Tak perlu dah tambah garam sbb sos ikan dan serbuk ikan bilis dah cukup masin. Perahkan jus dari sebiji limau nipis kedalam mangkuk, tambahkan 2 sudu sos cili thai. Kacau sebati. Lepas tu tuang keatas ikan.

Kukus dalam 10-15 minit. Saya terkukus lama, so bila angkat ikan, dia mcm hancur sikit. Tapi tetap sedap ye!

Monday, June 16, 2014

Asam Pedas Ikan Kembung



Walaupun dah selalu masak asam pedas, kali ni asam pedas saya ada tambahan bahan. Saya tambah buah keras, sebab buah keras ni ada rasanya tersendiri dan bagi kuah pekat. Well, memang jadi pekat pon. 

Kaedahnya sama mcm saya masak asam pedas yg lain (boleh tgk kat SINI), cuma masa kisarkan bawang2 tu semua, masukkan 2 biji buah keras sekali. Itu je yg bezanya.

Kali ini aksesori asam pedas adalah bendi dan tomato.

Padanan lauk-pauk kawan2 asam pedas - ikan kembung bakar dgn air asam, tempe goreng dan taugeh-kucai goreng





Egg Salted Chili Crab


Dah lama tak masak ketam. Saya tak berapa rajin makan ketam...sedap memang sedap tapi part nak keluarkan isi ketam dari kerangkanya tu kadang2 mematahkan selera. Leceh la....

Lagipon harga ketam kan mahal....

Tapi baru2 ni masa ke pasar dan sikembar ikut sekali, si kakak nampak ketam dan tanya "umi, bila umi nak masak ketam?"

Kesian pulak dengar, maka mokcik pon amik la dalam 4 ekor yg harganya RM22 (sekilo RM25).

Sambil fikir best jugak kalau try masak Egg Salted Chili Crab yg merupakan signature food bagi Singapura mcm yg selalu keluar kat AFC channel tu.

Google resepi sana sini, rupanya ada banyak versi. So mokcik just tengok bahan2 asas lepas tu masak je la ikut suka.

Ada yg tumis pakai butter, tapi hari tu pulak butter kat rumah dah abis, so guna minyak masak canola aje la. And then, telur asin pon ada sebiji aje, mana cukup sbb at least kena la ada 2-3 biji telur asin utk diambil kuningnya. Jadi mokcik mencapai keputusan, guna saja the whole telur asin sbb kalau amik kuningnya saja, nak buat apa lak dengan putihnya? Dah la masin kan? Lepas tu tambah lagi sebiji telur biasa.

Lantak la kalau x jadi resepi asli pon...sendiri jugak nak makan kan?

So kisah resepi mokcik:

Bersihkan ketam. Potong 2 setiap seekor ketam. Kemudian goreng secara deep-fry sampai masak.

Tumbuk halia (dalam 2 inci) sama 3-4 ulas bawang putih. Panaskan minyak masak dan tumis halia, bawang putih tumbuk tadi. Lepas tu masukkan daun kari dr 2 tangkai daun kari. Masak sampai naik bau. Masukkan 2-3 sudu cili kisar. Masak sampai cili garing. Tambahkan sikit air kalau kering sgt. Masukkan sedikit sos cili dan tomato. Masukkan ketam yang dah dgoreng tadi. Kacau sebati. Masukkan telur asin yg dah dipecah terlebih dahulu dalam mangkuk (bahagian kuning dia agak keras, so lenyekkan dulu). Tambah lagi sebiji telur biasa (kalau ada telur asin yg banyak, guna 2-3 biji telur asin bahagian kuning saja, jgn letak putihnya sekali, dikhuatiri terlebih masin kang masakan korang).

Kacau rata. Mokcik tak tambah garam dah sbb telur asin tu dah cukup masinnya dah. Lepas tu makan la panas2...

Wuuuuuuuuuuuuuu...sedap!!! Walaupun tension bab nak kopek cengkerangnya.






Monday, June 9, 2014

Ikan Selar Goreng Cili Padi


Sebenarnya masakan camni lebih sesuai dengan ikan keli ke ikan talapia ke sbb kalau kat kedai selalunya masakan ni guna ikan2 sungai camtu la. Tapi cik Hb x suka ikan keli (makan bila terpaksa aje...hehehe) or any ikan sungai, so jarang la memasak ikan sungai kat rumah. 

Hari tu teringin nak makan ikan goreng cili api, yg ada dalam stok ikan selar aje. So ikan selar pon selar la. Kita goreng garing dia, lepas tu kisar cili api dalam segenggam dgn 2-3 ulas bawang putih dan 2-3 biji bawang merah. Tumiskan sampai naik bau, letak sikit garam dan gula kasi rasa seimbang. Then masukkan ikan goreng selar dan kacau sebati.

Sedapnya makan dengan nasi panas2 walaupun pedas menyengat! Sometimes lauk simple camni la yg membuka selera kan?