Masakan ni dah dimasak quite sometime ago. Dalam bulan puasa. Nak masukkan dalam blog tak masuk2. Saya tertarik ngan cara masakan Kak Zu dr blog mamatiamia sbb dia suka buat masak lemak cili api ikan (apa2 jenis pon) campur dgn belimbing buluh la, petai la, peria la....
So saya pon try la buat. Selalunya makan peria katak, rebus gitu aje pastu cicah ngan sambal belacan. Buat gini kira ada option lain utk makan peria katak. For info, peria katak banyak khasiatnya especially utk kencing manis. Tapi bila dah buat masak lemak, mcm x sihat la pulak jadinya....hehehe.
Cara saya masak lemak cili api sgt la simple dan dibuat utk small scale (dalam 3 keping ikan tenggiri saiz sederhana) : Just tumbuk cili api 5-6 biji (tak boleh buat pedas2 sbb anak2 nak makan juga) dgn kunyit hidup dalam 1-2 inci sampai lumat. Masukkan santan dalam periuk (saya selalu guna santan kotak dalam 1 kotak kecil), campurkan bahan tumbuk tadi. Ketuk sebatang serai dan masukkan sekali, guna sekeping asam keping. Guna api sederhana dan kacau santan jangan bagi pecah minyak. Dah mendidih, masukkan kepingan ikan tenggiri, kemudian peria katan yg dah dipotong2. Jangan lupa mengacau kuahnya supaya x pecah minyak. Masukkan garam secukup rasa. Bila ikan dah nampak masak, masukkan sehelai daun kunyit yg dah disimpul. Masak seketika. Kemudian matikan api dan sedia utk dihidang.
No comments:
Post a Comment