Friday, October 21, 2011

Bihun Putih Stail Kak Liza


Pagi ni tiba2 teringin nak breakfast bihun putih yg dimasak ikut cara kawan baik sy kat Jerman, Kak Liza. Specialnya bihun putih kak liza ni, lepas bihun digoreng, minyak bijan di renjis utk menambahkan kesedapannya.

Resepi bihun putih ini:

Bahan2:

1/2 pek bihun - celur dgn air panas, jgn rendam terlalu lama nanti lembik sgt masa digoreng
1 mangkuk kecil sotong putih yg dah siap dicuci & dipotong
kek ikan - dipotong nipis
3 ulas bawang putih - cincang halus
1/2 kiub ikan bilis
1 sudu besar sos tiram
1/2 biji carot - dipotong panjang & haluss
sedikit sawi - dicuci dan dipotong
serbuk lada hitam
garam secukup rasa
minyak bijan

Cara2:

1. Tumiskan bawang putih sampai naik bau/kekuning2an. Masukkan sotong dan kek ikan.
2. Masukkan sos tiram dan kiub ikan bilis. Kacau sebati.
3. Masukkan carot. Masak sampai empuk.
4. Masukkan bihun dan sayur sawi. Kacau sebati.
5. Masukkan serbuk lada hitam dan garam secukup rasa. Tambahkan sedikit air panas kalau bihun terlampau kering. Kacau sebati.
6. Matikan api. Renjiskan minyak bijan secukupnya.
7. Hidangkan dgn kicap bercili.

Prawn Aglio Olio


Few weeks ago, kami sekeluarga makan kat Pizza Hut. Sy nampak menu pasta Prawn Olio tapi since pegi Pizza Hut sbb nak mkn pizza, so takde la sy order Prawn Olio tu. Lagipon sebelum ni sy pernah browsed resepi pasta aglio-e-olio, resepi mcm simple so rasa mcm boleh buat sendiri coz basically ia adalah spaghetti yg dimasak dgn minyak zaitun dan bawang putih.

Ada byk versi resepi pasta olio yg sy jumpa di internet dgn kegunaan pelbagai bahan2 selain dr minyak zaitun dan bawang putih. So sy decided buat yg simple aje ikut cara sendiri.

Resepi:

500g spaghetti
1/4 cwn minyak zaitun - jenis extra virgin
5 ulas bwg putih - dicincang halus
10 ekor udang - dibuang kulit
1 sudu kecil cili flakes (boleh guna cili kering yg dihancurkan)
1 pek sweet pea - dipotong dua

Cara2:

1. Didihkan air dlm periuk bersama dgn sedikit garam dan minyak. Biar dah mendidih, celurkan sweet pea sekejap kemudian angkat dan tos airnya dan masukkan sweet pea dlm air sejuk (utk kekalkan warna hijau sweet pea dan merangupkannya). Gunakan air didihan yg sama dan masukkan spaghetti. Masak sampai al-dente. Toskan. Jgn buang air rebusan dulu.
2. Panaskan minyak zaitun dlm pan, tumis bwg putih sampai kekuning2an.
3. Masukkan udang dan goreng sebentar.
4. Masukkan spaghetti yg dah direbus. Masukkan sedikit air rebusan supaya tak kering sgt.
5. Taburkan cili flakes dan garam secukup. Masukkan sweet pea. Kacau sebati.

Siap utk dihidang.

Wednesday, October 19, 2011

Bok Choy & Tofu Jepun dgn Sos Tiram


Since pregnant dan dah mula lalu makan (makan byk oi!), sy cuba membanyakkan sumber fiber dlm diet harian termasuk la sayur2an. Untung dok Malaysia ni, byk pilihan sayur hijau yg dijual dgn harga murah. Dulu masa dok Jerman, nak beli sayur2 hijau tropika/Asia ni jenuh berfikir sbb sgt mahal kat sana. Contohnya bok choy, 1 ikat dlm 2 Euro gitu. La ni dah pulang ke tanahair tercinta, appreciate sgt2 dgn jenis sayur2 yg ada kat Malaysia.

Lagi satu favourite, adalah tofu jepun atau pun egg tofu. So kita gabungkan la bok choy dgn egg tofu sekali. Anak2 suka so senang nak pujuk diorg makan sayur lebih sikit.

Utk resepi:

Bahan2:

2 ikat sayur bok choy - leraikan satu persatu, basuh bersih2. Jangan potong.
1 tiub tofu jepun - potong dgn lebar 1 cm
2 ulas bwg putih - dicincang halus
1 biji cili merah - dipotong serong
2 sudu besar sos tiram

Cara2:

1. Gorengkan hirisan tofu jepun dgn sedikit minyak dlm frying pan. Pastikan kedua belah hirisan tofu jepun garing sedikit. Angkat dan letak atas tisu dapur utk tos minyak.
2. Didihkan air utk celur bok choy. Jgn celur lama2. Angkat, tos airnya dan letak dlm mangkuk hidang. Jgn buang dulu air celur tadi.
3. Susunkan tofu jepun yg dah digoreng atas sayur bok choy.
4. Gunakan lebihan minyak goreng tofu tadi, tumis bawang putih sampai kekuningan, kemudian masukkan satu senduk kecil air celur sayur tadi.
5. Masukkan cili merah dan sos tiram. Kacau rata dan biarkan sebentar.
6. Tuangkan air tumisan keatas sayur bok choy dan tofu jepun.

Siap utk dihidang.

Sotong Masak Lemak Cili Api


Owh! Sudah lebih 4 bulan x update blog ni. Rindu sesangat nak masak mcm2 tp alkisahnya sejak Julai, sy tak sihat disebabkan nak menambahkan org baru dlm family. Alahan yg sgt teruk sampai x lalu nak makan apa2, masuk dapur pon x sanggup apalagi nak masak!

Skrg, alhamdulilah, keadaan dah bertambah baik walau ada lagi rasa loya2 tapi at least boleh la masak menu ringkas2. Tapi menyiang ikan masih x sanggup, dan cik HB yg uruskan bab2 menyiang ikan sbb itu syarat sy kalau dia nak makan ikan yg jenis kena siang. Kalau sy, sy resorted to udang, sotong, daging or ikan yg jenis kita beli dah siap potong. Oh ya! sejak pregnant, sy alah ngan ayam. Langsung tak boleh makan ayam. So nampaknya sepanjang mengandung, menu ayam mmg takde la dlm menu harian. Maaf la ye suami n anak2, kalau nak makan ayam, makan kat kedai je la ye!

Ni sotong masak lemak cili api consider antara masakan ringkas senang dimasak. Sy tak buat pekat sgt sbb nak jaga kandungan kolestrol. Takut nanti berat badan naik berlebihan masa mengandung ni.

Resepi:

500g sotong putih
2 biji bwg merah*
1 ulas bwg putih*
4 biji cili api* (kalau nak pedas tambah lagi, sy tak buat pedas sgt sbb anak2 nak makan)
1 sudu kecil serbuk kunyit* (kalau ada kunyit hidup lagi sedap)
1/2 pek santan kotak saiz 200ml (kalau nak pekat, tambah lagi)
1 btg serai - diketuk
1 biji tomato besar - dipotong 6
1 helai daun kunyit - dipotong kasar2
garam secukup rasa

Cara2:

1. Kisarkan bahan2 bertanda * (kalau rajin, tumbuk dlm lesung, lagi sedap. Mak buyung malas..hehe)
2. Masukkan dlm periuk bersama dgn 2 cwn air. Masukkan santan dan serai yg dah diketuk. Masak pada api sederhana. Kena kacau sentiasa utk mengelakkan santan naik minyak.
3. Bila dah mendidih, masukkan sotong dan tomato. Biarkan masak sekejap.
4. Kemudian masukkan garam secukupnya dan daun kunyit. Kacau sebentar dan kemudian tutup api.

Siap utk dihidang.

Monday, June 6, 2011

Lala Masak Serai




Semalam, masa lepak2 kat rumah abg ipar, belek2 buku Koleksi Resepi Bonda. Nampak resepi lala masak serai. Just browse gitu2 aje. Then lepas tu gi Mydin nampak lala, so teringin lak nak makan lala masak serai tu. Disebabkan resepi tak berapa nak ingat, yg ingat cuma serai, maka sy pon belasah aje la.


Lala masak serai ni mmg mendapat sambutan hangat dr cik HB dan anak2. Masak dekat 1kg (tapi tau2 je la, yg byk cengkerang, isi ciput aje), habis dimakan masa lunchtime. Konon nak simpan utk dinner, mmg takde harapan.

Resepi:
Bahan2:

1kg lala - dibasuh bersih
5 batang serai - dipotong halus *
3 biji cili masak *
3 ulas bawang putih*
garam secukup rasa

1. Kisar halus bahan2 bertanda *.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan2 yg dikisar. Masak sampai naik bau. Masukkan sedikit air kalau tumisan terlalu kering.
3. Masukkan lala. Kacau sebati dgn bahan2 tumis. Biarkan masak sebentar. Kalau nak kuah lebih, masukkan lagi sedikit air (sy suka yg sedikit kering). Perisakan dgn garam.

Hidangkan.

Sunday, June 5, 2011

Udang Bakar & Cendawan Shitakee Masak Blackpepper



Waaa...lama sungguh tak update blog, dah 3 bulan rupanya!


Sejak balik Malaysia 2 bulan sudah, aktiviti masak2 sempoi sungguh la. Bukan la x memasak langsung, masak tapi takat lauk2 biasa yg resepinya mmg dah ada dlm blog ni. Lagipon kalau teringin nak makan apa2 yg malas dimasak, pegi kedai je jawabnya! Kat malaysia mmg syurga makanan betul la, ckp je nak makan apa, rajin mencari insyaallah jumpa. Bukan mcm time kat Jerman, teringin nak mkn apa2, usaha la cari resepi & bahan2 sana sini.

Cuma döner kebab mcm kat kedai Turki jerman je la yg tak jumpa laginya :(. Pulak tu boleh dok sebut2 lak dek sikembar!


So utk kembali menyemarakkan blog nan satu ni, meh tgk resepi udang bakar blackpepper ni. Dah lama dah buat masakan ni tapi tak termasuk2 gak kedlm blog. Ni resepi recycle sbb ada lebihan udang bakar masa gi berkelah kat Teluk Senangin ngan famili Kak Liza and Mat/Liza. Oh, kawan2 baik sy masa di Jerman ni sedang bercuti kat malaysia. So mid-May aritu kami semua berkumpul kat Teluk Senangin utk reunion. Cik Dee beli udang, ketam, sotong & ikan utk buat BBQ tepi pantai dan semuanya fresh dr laut! Mmg sedap tapi sbb byk tak habis la dimakan. Tu yg sy dibekalkan dgn udang bakar utk dibawa balik Melaka.

Balik rumah, punggah2 peti ais jumpa cendawan shitakee then fikir punya fikir, gabungkan je la udang bakar dan cendawan shitakee buat masak blackpepper guna sos blackpepper Sarawak. Cara masak? Ikut common sense aje ^_^.

Sedap ok! Bukan sebab sy pandai masak tapi sos lada hitam sarawak mmg marvellous. Kalau masak guna udang goreng pon ok rasanya.

Resepi:

Bahan2:

- 300g udang harimau bakar/goreng (diperap dgn garam & kunyit sebelum dibakar/goreng)
- 2 ulas bawang putih - dicincang halus
- 1/2 biji bawang besar - dicincang halus
- 1 mangkuk kecil cendawan shitake - dihiris nipis
- sedikit kacang buncis - dipotong pendek serong2
- 1 biji tomato - belah 6
- 2 sudu besar sos lada hitam Sarawak
- garam secukup rasa

Cara2:

1. Panaskan minyak, tumis bawang putih & bawang besar sampai naik bau.
2. Masukkan sos lada hitam dan sedikit air. Biarkan sampai menggelegak.
3. Masukkan kacang buncis dan cendawan shitake, masak sekejap.
4. Masukkan udang bakar dan tomato. Kacau rata dan perisakan dgn garam. Masak sebentar.

Hidangkan.




Wednesday, March 9, 2011

Spinach-Tuna Spaghetti


As I'm counting days to go HOME, I am not planning to cook anything complicated or extravaganza for family meals. My cooking concept now just cook anything I have in the stock, or anything I can buy from nearest store. With GR, I'm still cooking typical Malay dish but for lunch, when most of the time GR is not at home, the twins and I would dine something simple and westernised.

This Spinach-tuna spaghetti is the example of westernised-simple lunch meal.

Cook spaghetti as instructions. Then chop half of onion. Heat up 1 tablespoon olive oil and fry the onion until fragrant. Then add tuna from one can. Add 1 small box of single cream, a bunch of frozen spinach, salt & pepper. Mix well and simmer for a while until it becomes thick.

Spread the spinach-tuna sauce on top of spaghetti.

Instant Fruit Cake


Though barang2 baking dah selamat masuk kotak, sapa kata x leh buat kek?

Boleh la...buat kek segera Jerman!! hehehe....

Buat kek ni utk birthday Cik Dee...senang aje, beli ready-made sponge cake (yg ini mmg kek khas utk buat kek cara camni, siap ada lekuk bahagian atas utk dituangkan topping cream), buat puding vanilla segera Dr. Oetker, tuang atas kek, susun buah2an then bancuh gelatin dgn air panas, kemudian tuang atas buah2an. Sejukkan.

Lepas tu ENJOICE!!!

Wednesday, March 2, 2011

Kek Pisang Gebu



Kek pisang gebu ni rasanya last baking produt kot dibumi Deutschland ini. Sbbnya hari ni sy decided packing semua barang2 dapur yg nak dibawa balik ke Malaysia termasuk la handmixer, BOSCH kitchen machine tu, all baking pans and periuk belanga. Tinggal periuk belanga & pinggan mangkuk yg mmg sy tak plan nak bawa balik. Walaupun lagi sebulan, kami dah kena estimate berat & volume brg2 yg nak dihantar melalui shipping sbb shipping mungkin kami buat dlm masa 2-3 minggu lagi.

Sebenarnya ada byk lagi resepi2 kek especially cheese cake yg nak dicuba sbb cheese murah kat sini tapi lagi ditangguh2 lagi x bagus. But who knows, I might take things out from the box kalau dah meroyan sgt nak membaking...hehehe

Ini resepi kek pisang baru yg sy baru. Sebelum ni sy try resepi dr My Resepi (boleh tgk kat SINI). Kali ni sy try resepi dari Jintan Manis. Sedap juga!


Utk resepi:
Sumber: Jintan Manis

Bahan2:

2 cwn tepung gandum
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat
1 cawan gula
3 biji pisang yang telak dilenyek
1/2 cawan minyak masak
esen vanila
2 biji telur

caranya

1. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder, gliss acuan kek dan panaskan oven 180darjah.

2. Kemudian, putar telur dan gula hingga kembang, masukkan esen vanila dan pisang, putar lagi dan kemudian masukkan tepung.

3.Akhir sekali baru masukkan minyak masak dan kacau sebati, selepas itu masukkan dalam acuan kek dan bakar pada suhu 180 darjah selama 40 minit atau satu jam.

4. Setelah siap dibakar, keluarkan dari acuan dan sejukkan atas redai, sedia untuk dihidangkan, selamat mencuba.


Nasi Tomato


Mac menjelang sudah!

Maknanya lagi sebulan la kami akan pulang ke tanahair for good. Sebulan lagi utk menghirup udara Jerman. Mac juga saat musim bunga mula menjelma, musim paling indah yg sy sgt sukai di negara empat musim ini. Mudah2an, cuaca bertambah baik, takde lagi salji sesat2, maka dpt la bunga2 berkembang terutama bunga2 pokok ceri!

2 hari lepas kawan seperjuangan kami, Najib & Elfi serta anak comel diorg, Aiman singgah kerumah sbb diorg dah nak pulang ke Malaysia for good. So diorg tumpang bermalam disini sbb rumah kami dekat ngan Frankfurt International Airport. So sy buat nasi tomato bersama dgn kari kambing, ayam masak merah bermadu & acar timun karot utk menjamu diorg.


Utk masak nasi tomato sy guna resepi dr blog Potret Kasih. Terima kasih puan Wana Yusuf!


Resepi Nasi Tomato:
500 g beras basmathi (dibersihkan)
4 biji tomato (dikisar) -
sy guna tomato paste
500 ml air
125 ml susu cair
3 sudu makan sos tomato
1 helai daun pandan
sedikit garam
sedikit kacang gajus ( option)
sedikit kismis ( option)
Sedikit bawang goreng
2 sudu makan minyak sapi
2 cn kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 biji buah pelaga
2 ulas bawang putih( ditumbuk)
1 biji bawang besar ( dihiris)
sedikit bawang goreng
sedikit daun ketumbar (dihiris)
1 helai daun pandan
Cara membuatnya..
1. Panaskan minyak sapi dan tumis bahan menumis hingga wangi.
2. Masukkan beras dan goreng sekejap hingga rata.
3. Masukkan sos tomato, tomato kisar, air, susu dan daun pandan.
4. Tanak nasi seperti biasa.
5. Setelah masak taburkan buah gajus, kismis, bawang goreng dan daun ketumbar

Monday, February 28, 2011

Strawberry Shortcake



Masa jln2 kat rumah Hana, nampak strawberry shortcake yg Hana buat sungguh menggoda kalbu. Resepi pon nampak simple. Adunan kek dia mmg sgt senang, mula2 mcm tak percaya juga sbb tak guna langsung baking powder atau soda bikarbonat. Tapi lepas dah bakar dan kek dah sejuk, cantik aje kek tu bila dikeluarkan dr acuan kek. Cuma keknya tak naik aje la.



"Gordon Ramsay" pon excited sama nak buat part menyapu cream tu, tu sebab sapuan cream tu nampak comot! (eleh, kalau sendiri buat pon bukan cantik pon, since GR yg buat, boleh la put the blame on him...hehehe)


Aksi GR menyapu cream kek ditepi tingkap....

Asalnya sy dah snap gambar aksi GR dgn rupa parasnya yg hensem tu tapi GR adalah seorg yg pemalu, maka dia dah delete dah gambar tu...huhuhu.

Kenapa di tepi tingkap?

Sbb cukup sumber cahaya disitu ^_^

Kek ni mmg marvellous, rasa sedap dan senang nak dibuat. Terima kasih Hana sbb share resepi ini! Tapi as I said, rupa paras mmg tak leh copy rupa paras kek Hana yg pro....bukan takat tangan sy (err...GR jugak), tak berseni tapi sebenarnya sy skip byk langkah jugak la.

Tu ler ngko, kalau x pro, jgn mandai2 nak menderhaka!

Utk resepi:
Sumber: Hanamemories

Bahan-bahan (loyang 18cm)
  • 3 biji telur (size M)
  • 90g gula
  • 80g tepung gandum - ayak
  • 30g butter - cairkan
  • 1sb susu segar
Syrup (hana tak buat) - sy pon tak buat
  • 30g gula
  • 60ml air panas
  • >>> satukan bahan hingga gula larut
Cream/Filling



Cara-cara
  • Panaskan oven suhu 170.
  • Pukul telur hingga berbuih. Masukkan gula dan terus pukul hingga kembang putih dan gebu.
  • Masukkan tepung dan susu segar. Kaup balikkan hingga sebati. Last sekali masukkan butter cair. Gaul sebati. Alas loyang dengan baking sheet. Tuang adunan ke dalam loyang dan spraykan (guna air biasa) bahagian atas kek supaya apabila masak permukaan kek kelihatan cantik dan tak kering (tak buat step ini). Bakar selama 30min. Sejukkan dan tanggalkan baking sheet tadi.
  • Untuk membuat filling - Putar whipping cream dan juga gula hingga putih gebu. Jangan over mix yer.. ketepikan. *jika guna non diary whipping cream rasanya tak perlu tmbh gula sbb dah ada gula.rujuk link di atas.
  • Bila kek dah sejuk, belah tengah kepada dua/tiga bahagian. Sapukan atas kek dengan syrup menggunakan brush hingga lembab. (hana tak buat step ni). Kemudian sapukan cream. Taburkan strawberry yg telah dipotong dua. Letak lagi cream menutupi strawberry. Tutupkan lagi dgn kek. dan ulang langkah tadi (sapu syrup dan buh cream). Jika buat dua lapis, memadai sekali sajer sapu syrup, cream dan stroberi.
  • Sapu keliling kek dengan cream. dan hiaskan ikut suka.
  • Sejukkan baru potong.

Green Tea Noodles Soup


I spotted the green tea noodles at the Asia Shop and since I drink green tea 3 times a day (well, most of the days ^_^), I thought green tea noodles must be great too. So I bought a packet.


This green tea is made from buckwhat flour as the main ingredient. I've eaten Japanese green tea soba before ages ago . Just I'm not sure these two noodles is the same type or taste because this one came from China.

Most of the time, when trying out new ingredients, I would google for the recipe for some idea but for this noodle, I just made my own version of mix vegetables with calamari & fishball, then dumped the cooked noodles in the soup!


This is how cooked green tea noodles looks like!

Well, the green tea is yummy! It's so light and tastes fresh and I hope I got all the goodness of green tea in this noodles.


This Thai's chili in garlic oil is the perfect companion for noodles soup!

For the recipe:

Ingredients:

200g green tea noodles

For soup:

1/2 onion - chopped
2 cloves garlic - chopped
1 inch ginger - chopped
2 medium-size calamari - cut into small pieces
few pieces of fishball
1 carrot - cut into small pieces
some pak-choy - cut
2 tbs fish sauce
salt & pepper
spring onion/Chinese celery leaves - chopped (for garnishing)
fried shallot - for garnishing

Methods:

1. Cook noodles according to package instruction ( boil water in a pot, the put in noodles and once the noodles float, remove from heat and drain the hot water. Then run cold water through the noodles and drain again)
2. For the soup: Heat 2 tbs of cooking oil, fry the onion, garlic and ginger until fragrant. Add water (depends how much you want the volume). Add carrot and cooked until it soft. Then add the calamari & fishball and let the soup boil. Add pak-choy, then fish sauce, salt & pepper and cook for a while.
3. To serve: Put some green tea noodles in a bowl, ladle sufficient amount of soup, then garnish with spring onion/Chinese celery leaves and fried shallot. If you like it spicy, eat with chili.

Ayam Tandoori


Dlm seminggu, 2-3 kali dinner kami sekeluarga adalah jenis2 roasted begini. Sy suka aje nak mencuba pelbagai roasting recipe. Dan since ada satu pek serbuk tandoori pemberian ntah siapa (maaf la si tuan pemberi, mokcik sudah lost track sapa bagi apa kerana selalu sgt mokcik menerima stok barangan makanan kering dr tetamu yg dtg kerumah).

Utk buat ayam tandoori ni, sy marinate 4 ketul bahagian paha & rusuk ayam (kelar2 bahagian paha utk memudahkan rempah meresap) dgn serbuk tandoori (amaun lebih kurang 5 sudu besar), 150g yogurt, jus lemon dr 1 biji lemon dan garam utk semalaman, kemudian grill dlm oven (200C) sampai garing. Walaupun bukan masak tempayan mcm mamak buat tu, rasanya tetap sedap! Hari marinate ayam tandoori tu, mula2 mcm nak buat naan bread sendiri, resepi dah salin, video kat youtube pon dah tgk, sekali esoknya pegi kedai Turki nampak roti Beirut yg mcm ala2 roti naan, terus beli, makanya homemade naan bread x jadi lorr...


Onde-onde (Buah Melaka)



Onde-onde atau buah melaka....mesti ramai org kata kuih yg senang dibuat tapi for me i still failed to make onde-onde yg sedap dan cantik. ´Gordon Ramsay´makan sebiji dua pastu terus reject...huhuhu

Tapi disebabkan Nabihah adalah penyumbang utama dlm pembuatan kuih ni, maka sy masukkan juga dlm blog as kenangan buat si kakak yg sgt rajin campur sibuk everytime umi nak buat kuih.


mek sorang ni insisted nak buat juga, makanya bertambah2
x menjadi la my kuih onde-onde

Aaaa!!!! mcm2 saiz pon ada daa...siap pecah2 lagi

Utk resepi, sy guna resepi INI. Sy tak salahkan resepi bila hasil tak menjadi sbb kuih2 melayu ni mmg memerlukan skill utk menjadikan ianya sedap & cantik. Ada resepi mantop pon kalau tangan x pandai menguli pon x jadi jua!

Thursday, February 24, 2011

Spanish Spinach Omelette


Made this utk lunch anak2. Sikembar prefer non-rice meals for lunch selalunya (or mak dia yg prefer sbb cepat dimasak, senang dimakan ^_^)

This is a good choice for a quick, well-balanced menu sbb mengandungi sumber protein (dr telur), karbohidrat (dr kentang) dan fiber serta vitamin (bayam).

two hungry girls just came back from kindergarten!

and they love mix salad!

Resepi diambil dr BBC Books - Good Food 101 Healthy Eats tapi sy tak ikut amaun yg diberikan sbb resepi asal guna 10 biji telur! sy guna 4 biji shj.

Bahan2:

2 biji kentang - dikupas kulit, dipotong dadu kasar dan direbus sampai empuk
200g daun bayam (sy guna jenis frozen)
1 biji bawang besar - dihiris halus
3 sudu besar olive oil
4 biji telur - pukul dgn sedikit garam dan lada sulah

1. Basuh bersih bayam, dan celur dgn air mendidih. Tapis dan lalukan dibawah air sejuk sebentar. Perah lebihan air dlm bayam.
2. Panaskan olive oil dlm non-stick pan, tumis bawang sampai kekuningan. Masukkan bayam dan kentang, kemudian tuangkan telur. Kecilkan api dan biarkan sampai telur mengeras. Resepi asal: pan di masukkan dlm oven dan grill sampai telur keras, Tapi sy masak atas cooker all the way sampai bahagian atas dah keras, kemudian terbalikkan.

Kari Kambing


First time masak kari kambing, selalunya kalau beli tulang rusuk kambing, sy akan buat sup atau grill. Tapi this time mau cuba buat kari kambing pulak.

Sy masak ikut stail kak liza, iaitu kambing direbus dgn halia sampai lembut (lebih kurang 1 jam, serbuk kari dimasukkan selepas 45 minit proses merebus), tak guna santan, kemudian tumis bawang, halia dan rempah 4 sekawan dan tuang ke dlm rebusan kambing. Sy guna masukkan plain yogurt sbb penah nampak resepi kari kambing nehari yg menggunakan yogurt.

Ok, bukan nak puji diri sendiri, but this really tasted so good. Cuma agak x bagusnya, walaupun x guna santan tapi kambing itself mmg sgt berlemak.

Utk resepi:

Bahan A:

1kg daging kambing bahagian rusuk - dipotong kecil
1 inci halia - dipotong kasar
6 sudu makan serbuk kari daging Baba´s
1 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh serbuk jintan manis
150g plain yogurt
4 biji kentang - dibuang kulit dan dibelah 4
3 biji cili hijau - dimasukkan sebiji- sebiji atau dipotong dua

Bahan B (utk menumis)

1 biji bawang besar - dimayang halus
3 ulas bawang putih - di mayang halus
2 inci halia - dimayang halus
1 tangkai daun kari (sy guna 10 helai daun kari jenis kering)
sedikit buah pelaga, kulit kayu manis, bunga lawang dan cengkih

Cara2;

1. Gaul kambing dgn sedikit tepung gandum, kemudian basuh bersih2.
2. Rebus kambing dgn halia (air jgn byk sgt, just to cover the meat) selama 1 jam. Selepas 45 minit masukkan, serbuk kari dan sambung rebus sampai 1 jam.
3. Masukkan kentang dan masak sampai lembut.
4. Dalam pan berasingan, panaskan minyak dan tumis Bahan B sampai kekuningan dan naik bau.
5. Tuangkan bahan tumisan kedalam kari kambing (tumis darat).
6. Masukkan yogurt, cili hijau dan garam. Kacau. Biarkan sampai mendidih dan pecah minyak.

Bread Casserole


Di suatu pagi, saat kebuntuan tak tahu apa nak buat utk sarapan dan tgk roti sandwich ada lagi separuh buku dgn tarikh lupus hampir nak tiba, terfikir nak buat bread casserole seperti resepi INI.

Tapi since bahan2 tak cukup nak ikut resepi asal, belasah la apa sahaja yg ada dlm fridge. Antaranya separuh pek cendawan butang, separuh pek salami, spring onion, tomato, susu, telur dan shredded cheese.




Bahan2:

6 keping roti sandwich (sy guna jenis whole-meal)
2 cwn susu
4 biji telur
100g cendawan butang - dihiris nipis
1 btg daun bawang (spring onion) - dipotong halus
2 biji tomato - didadu kecil
1/2 pek kepingan salami - dipotong sederhana besar
sedikit daun thyme atau oregano kering
garam dan lada sulah secukupnya
parutan keju secukupnya.

1. Panaskan oven pada suhu 200C
2. Carikkan kepingan roti sandwich kecil2 dan letak dlm satu mangkuk besar.
3. Pukul telur bersama dgn susu, garam, lada sulah dan daun thyme. Tuangkan kedlm mangkuk berisi roti. Biarkan roti terendam dlm campuran susu utk 5 minit.
4. Kemudian masukkan cendawan butang, salami,spring onion & tomato ke dlm mangkuk roti. Kacau sebati dgn campuran roti, telur & susu
5. Tuangkan kedalam bekas casserole yg disapu dgn sedikit minyak. Kemudian tuangkan campuran tadi kedlm bekas casserole.
6. Taburkan keju parut di bahagian atas casserole dan masukkan kedlm oven.
7. Bakar selama 20 minit atau sehingga golden brown (sy terbakar lama, so bahagian atas hangit)

Sunday, February 20, 2011

Chili Con Carne


Chili con carne is a traditional Spanish spicy stew which means chili pepper in meat sauce. I first came to know this dish from Kak Liza, she made this over a year ago. Apparently chili con carne is quite famous in Germany, people eat it with bread and make it as a dipping sauce for tortilla chips. KFC here has menu french fries topped with chili con carne.

I took recipe from Betty Crocker website:

Ingredients:

500g ground beef
1 large onion - chopped
2 cloves garlic - crushed
1 tbs chili powder (add more if u like it hotter)
1/2 tsp salt (add more if u like it)
1 tsp ground cumin
1 tsp dried oregano leaves
1 tsp unsweetened baking cocoa ( I didn't use this)
1/2 tsp red pepper sauce (I used tabasco)
2 cups (1 can) diced tomato - undrained
1 cup red kidney beans - undrained

Methods:
1. In a saucepan, cook beef, onion and garlic over medium heat about 8 minutes, stirring occasionally, until beef is brown.
2. Stir remaining ingredients except beans. Heat to boiling. Reduce heat to low, cover and simmer for 1 hour, stirring occasionally.
3. Stir in beans. Heat to boiling. Reduce heat to low, simmer uncovered about 20 minutes, stirring occasionally, until desired thickness.

Pistachio Chocolate Butter Cookies


Another cooking project ngan anak2...dah asik diorg ni lapar manjang dan asik nak main game aje, patut dikerah tenaga sikit bg buat makanan yg diorg sendiri boleh makan. Berfaedah sikit!

Resepi diambil dr website Free Food Recipe. Resepi asal takde pistachio, sy je suka2 nak letak pistachio kat atas cookies nak bg nampak menarik sikit. Sikit je dpt satu adunan ni, lebih kurang dlm separuh bekas biskut kuih raya malaysia. Tapi ok je la sbb kalau adunan yg byk, jenuh jugak nak mneghabiskan. Ni ngam2 saja dgn kudrat budak dua org tu, kira diorg x sempat la nak bosan nak mengabiskan keje2 buat cookies ni.


Tekun sungguh cik nabilah menekap acuan cookies...
esok2 dah anak dara moga2 rajin masak ye nak!

Ngan abahnya pon excited nak buat sekali!

Resepi cut & paste:

Ingredients:

1/2 cup granulated sugar
3/4 cup butter, softened
1 egg yolk
1 teaspoon almond extract
1 1/2 cups all-purpose flour
1/4 cup unsweetened cocoa powder

For decoration: white eggs & crushed pisctachio

Methods:

Preheat oven to 180C.

In a large bowl combine all ingredients except flour and cocoa. Beat at medium speed until light and fluffy (about 2 to 3 minutes). Gradually add flour and cocoa until well mixed (about 2 to 3 minutes). I made it into dough and wrap it with plastic cling and keep it in the refrigerator for 30 minutes.

Shape rounded teaspoonsful as desired (1-inch balls, 2- to 3-inch logs, balls flattened, balls with indentations, etc.) or use a cookie press. Place 1 inch apart on cookie sheets. For decoration, I brushed the top with white egg and then spred with crushed pistachio.

Bake for 7 to 9 minutes or until set. Cool.

Rendang Ayam ADABI


Zaman sy membesar, rendang hanya available bila time raya aje. Selain dr time raya, takde la mak sy rajin nak merendang. Dulu rasa buat rendang cam sgt la complicated. Dgn nak blend cili, kupas bawang, halia, lengkuas...masa tu anak dara kan, so rasa sgt malas la bila kena tolong mak kat dapur buat mcm2, jadinya semua benda rasa mcm susah aje.

Skrg, x payah tunggu raya, bila2 pon boleh buat rendang. Skrg byk benda segera. Cam serbuk rendang ADABI ni, mmg senang la kalau nak buat rendang. Ini pemberian kak liza - last time dia balik dari malaysia, mcm2 rencah dan makanan kering dr malaysia dia bawak balik.


Tapi serbuk rendang ni takde la short-cuts byk pon. Still kena prepare bwg, halia, lengkuas, dan lain2 cuma x payah nak masukkan cili kisar dan rempah lain2 sbb semuanya dah terkandung dlm pek serbuk rendang ni. Rasa pon sedap, tak pedas sgt, budak2 pon boleh makan.

Resepi dr pek pembungkus dan sedikit pengubahsuaian:

30g (1 pek kecil) serbuk rendang ADABI
600g (15-30 ketul) ayam
50ml (1/4 cwn) minyak masak - utk menumis
20g (1 sudu makan) kerisik
350ml (1 1/4 cwn) santan
10 -15 biji bwg merah* (sy guna 3 biji bwg besar)
3 ulas bwg putih*
1 btg serai - potong halus*
2 inci halia*
3 inci lengkuas*
1 btg serai - diketuk
55g (2 sudu makan) gula perang atau gula putih (ikut citarasa)
1/2 sudu teh pes asam jawa
air secukupnya
garam secukupnya
1 helai daun kunyit - dimayang halus
5 helai daun limau purut - dimayang halus


Cara2:

1. Kisar halus bahan2 bertanda*.
2. Sediakan 350ml santan pekat, kemudian campurkan dgn 1 cwn air.
3. Dlm mangkuk lain, masukkan serbuk rendang ADABI, bahan2 kisar tadi bersama 1 cwn air. Kemudian gaul sebati dan biarkan sebentar.
4. Panaskan minyak masak dan tumis camouran bahan2 kisar dan rempah tadi sehingga naik bau. Masukkan serai yg diketu, tumiskan sampai wangi dan pecah minyak. Kacau sentiasa utk mengelakkan bahan tumisan hangit dan berkerak.
5. Masukkan larutan santan pekat, kerisik, gula merah, pes asam jawa, bersama ayam. Didih dan kacau diatas api perlahan sampai pekat. Kemudian masukkan garam secukup rasa dan taburkan hirisan daun limau nipis dan kunyit.

Thursday, February 17, 2011

Garlic & Mint Roasted Chicken


Sy suka betul ngan daunan segar pudina & ketumbar. Everytime pegi kedai Turki, kalau nampak dua herbs ni mesti rasa nak beli walaupun x plan nak masak apa2 menggunakan herbs ni. Sbb baunya sgt best, I couldn´t resist to buy.

Dah beli, maka google la segala resepi yg guna herbs ni. Dan kita mulakan dgn misi menggunakan daun pudina dulu. So godek2 internet, jumpa resepi ini - Garlic & Mint Roast Chicken dr website Taste Book.


Ok, rasanya sedap juga dgn aroma pudina dan bawang putih. Utk side dishes, sy buat mix salad dan baked smiley potato (store-bought)

Utk resepi:

Bahan2:

10-12 ulas bwg putih (sy guna 4 sudu garlic paste dlm botol)
1 1/2 cawan daun pudina segar
1 sudu kecil garam
1/4 cwn minyak zaitun
1/4 cwn jus oren segar
2 sudu makan kicap
1 ekor ayam (sy guna 4 ketul bahagian rusuk & paha)

cara2:

1. Masukkan semua bahan kecuali ayam dlm food processor. Kisar sampai halus.
2. Perapkan bahan kisar dgn ayam dan biarkan selama 8 jam atau semalaman.
3. Bakar pada suhu 200c selama 1 jam atau hingga masak.


Tuesday, February 15, 2011

Cinnamon Rolls


Ini adalah resepi yg dah tersimpan sekian lama dlm my cooking wish-list. Tak suka pon sebenarnya cinnamon rolls tapi asik geram nak try buat.

Ini adalah resepi dr VideoJug, so ada video step-by-step procedures macamana nak buat. As for me, since ada breadmaker yg menyenangkan kehidupan, sy campak aje semua bahan2 dlm breadmaker, select "Teig Kneten" (preparation doh). Sy start buat mlm sebelum tido, esok bangun pagi, cuma keluarkan doh yg dah naik, canaikan mengikut procedure, tabur filling, gulung, kemudian potong dan bakar.

Senang kan?

For recipe (tanpa guna breadmaker)

Ingredients:
  • 550 g flour
  • 25 g fresh yeast , or 8.5 g of dry yeast
  • 70 g melted butter
  • 210 ml milk
  • 75 g sugar
  • 2 eggs
  • 1 pinch salt
  • 1 tbsp cinnamon
  • 200 g brown sugar
  • 85 g butter kept at room temperature
  • 1 egg
  • 2 tbsp milk
  1. Step 1: Begin the dough

    Start by adding the flour, the yeast, the sugar, the salt, the eggs, the milk, and the butter into the mixer. Mix the ingredients on low for 5 minutes until it becomes shiny in appearance. Add about 2 Tbsp more of flour to the bowl and turn off mixer. Now scrape the dough from the hook.

  2. Step 2: Knead and let the dough rise

    Put a little flour inside the bowl and also sprinkle some on your work table. Now knead the dough briefly. Add a little more flour to the bowl and sprinkle a little onto the dough. Return the dough to the bowl. Cover it and let it rise for about 1 hour or until it has doubled its size.

  3. Step 3: Make the filling

    While the dough is rising you can place into a bowl the brown sugar, the cinnamon, and the butter and mix with a spoon until combined. Now set it aside.

  4. Step 4: Preheat oven to 185°C

    You can now set the oven to 185 degrees Celsius.

  5. Step 5: Roll the dough

    Punch the air out of the dough. Sprinkle the work space with flour and place the dough on it. Sprinkle the dough with some flour. Now roll out the dough to a 1/2 cm thickness, making sure there is enough flour to prevent it from sticking to the table.

  6. Step 6: Shape the rolls

    You can now spread the filling on the dough. Carefully roll the dough into a log and cut it into slices of about 3 cm in thickness. Place them on the lined baking tray, leaving enough space for the rolls to rise. Allow them to rise for 15-20 minutes.

  7. Step 7: Wash and bake

    Take your egg wash and using your brush, paint each roll individually. Put the tray into the oven and let them bake for 12-15 minutes.

  8. Step 8: Cool and serve

    Remove the tray from the oven and let the rolls cool a bit. Your Cinnamon Rolls are now ready to serve. They can be eaten cold but they taste especially good warm.



Gulai Darat Daging Kelantan


Disuatu malam, tetiba "Gordon Ramsay" kata dia mahu makan gulai darat daging. Sebabnya dia baru je telefon mek dan mek kata mak sedara dia baru lepas buat cukur jambul cucu dia. Kat Kelantan bila buat majlis cukur jambul, gulai darat ni menu wajib.

Fine, maka mokcik pon merayau sana-sini kat Internet mencari resepi gulai darat yg hebat. Ada pelbagai versi membuatkan mokcik confused, maka mokcik pon bertanya la di FB dan sorang kwn Kelantan bgtau kalau nak sedap, kena guna rempah khas gulai darat. Lorr...mana la mokcik ada rempah camtu. So kwn ni suggest mokcik guna satu resepi ni kat Myresepi yg x guna rempah gulai darat tu.

Tapi pengakuan jujur "Gordon Ramsay" - kurang sedap ye, tidak seperti rasa gulai daging darat yg sepatutnya. Mmmm...mokcik dah biasa dah komen2 begini, maka takde la mokcik terasa hati ke apa ke. Dgn pengakuan jujur dia la, sy dpt improve masakan sy (eceh, awal2 kawen dulu ckp kurang garam pon aku lari masuk bilik....muahahaha).

Maybe cara mek masak lain kot.

Takpe bang, balik KB nanti I belajar buat gulai darat ngan mek ye!

Kpd sesapa yg nak try, boleh cuba resepi dr Ekieyna Myresepi ni:

Bahan-bahan ( 8 orang )

  • 1 kg daging
  • 1 biji kelapa-ambil santannya
  • Garam secukup rasa
  • Budu (ikut citarasa byk mana)
  • ****BAHAN DIKISAR****
  • 2-3 ulas bawang putih
  • 10 ulas bawang merah
  • 1/2 biji bawang besar
  • 10 biji chili kering
  • 1 batang serai
  • 1 inchi lengkuas
  • 1 inchi kunyit @ 1 sudu teh untuk kunyit serbuk
  • ****BAHAN DITUMBUK****
  • 2 sudu besar rempah butir@ketumbar
  • 3 sudu besar kerisik kelapa

Cara-cara

  1. Gaulkan daging bersama bahan-bahan yang dikisar dan ditumbuk tadi itu sehingga sebati.
  2. Selepas itu,masukkan sedikit santan.Masak sehingga daging itu empuk.Kire cam mati rempah or awas la org kltn panggil.
  3. Pastu masukkan santan yang selebihnya.Garam secukup rasa dan budu.Kacau sehingga ia masak.
  4. P/S:- Boleh masukkan 2-3 biji lada hijau or kacang panjang.Ikut suka laa...byk mana..

Ikan Jeruk Masin


Dah lama dah simpan ikan jeruk masin pemberian Liza thn lepas masa dia nak pindah rumah. Simpan konon-konon nak buat kailan goreng masin. Tapi tak jumpa2 pon kailan. Memandangkan bulan depan dah nak balik for good, makanya kita pon masak la jugak ikan jeruk masin ni mengikut cara seadanya.

Just goreng garing, pastu angkat dan hancur2kan, kemudian goreng pulak bawang besar yg dipotong bulat, bwg putih yg dihiris2 nipis serta cili api & cili merah. Then taburkan bwg2 & cili2 atas ikan jeruk tadi. Makan ngan nasi panas2...sedappppppp...mujur la ada seketul je part kepala, kalau byk, harus la mak makan nasi tak berenti :)).