Wednesday, October 19, 2011

Bok Choy & Tofu Jepun dgn Sos Tiram


Since pregnant dan dah mula lalu makan (makan byk oi!), sy cuba membanyakkan sumber fiber dlm diet harian termasuk la sayur2an. Untung dok Malaysia ni, byk pilihan sayur hijau yg dijual dgn harga murah. Dulu masa dok Jerman, nak beli sayur2 hijau tropika/Asia ni jenuh berfikir sbb sgt mahal kat sana. Contohnya bok choy, 1 ikat dlm 2 Euro gitu. La ni dah pulang ke tanahair tercinta, appreciate sgt2 dgn jenis sayur2 yg ada kat Malaysia.

Lagi satu favourite, adalah tofu jepun atau pun egg tofu. So kita gabungkan la bok choy dgn egg tofu sekali. Anak2 suka so senang nak pujuk diorg makan sayur lebih sikit.

Utk resepi:

Bahan2:

2 ikat sayur bok choy - leraikan satu persatu, basuh bersih2. Jangan potong.
1 tiub tofu jepun - potong dgn lebar 1 cm
2 ulas bwg putih - dicincang halus
1 biji cili merah - dipotong serong
2 sudu besar sos tiram

Cara2:

1. Gorengkan hirisan tofu jepun dgn sedikit minyak dlm frying pan. Pastikan kedua belah hirisan tofu jepun garing sedikit. Angkat dan letak atas tisu dapur utk tos minyak.
2. Didihkan air utk celur bok choy. Jgn celur lama2. Angkat, tos airnya dan letak dlm mangkuk hidang. Jgn buang dulu air celur tadi.
3. Susunkan tofu jepun yg dah digoreng atas sayur bok choy.
4. Gunakan lebihan minyak goreng tofu tadi, tumis bawang putih sampai kekuningan, kemudian masukkan satu senduk kecil air celur sayur tadi.
5. Masukkan cili merah dan sos tiram. Kacau rata dan biarkan sebentar.
6. Tuangkan air tumisan keatas sayur bok choy dan tofu jepun.

Siap utk dihidang.

2 comments:

fylla said...

ooo.. cmnie ke cara buat dia..selaloo dila ingat mcm goreng sayur biasa jek.. boleh cuba la ni.. :)

Neny said...

dylla!!!! dtg jugak melawat blog yg dah lama menyepi ni :). Dylla pregnant eh? kalau ada ngidam apa2 ckp la. Mak buyung ni boleh la dah la nak masak sikit2 :)