Monday, February 28, 2011

Strawberry Shortcake



Masa jln2 kat rumah Hana, nampak strawberry shortcake yg Hana buat sungguh menggoda kalbu. Resepi pon nampak simple. Adunan kek dia mmg sgt senang, mula2 mcm tak percaya juga sbb tak guna langsung baking powder atau soda bikarbonat. Tapi lepas dah bakar dan kek dah sejuk, cantik aje kek tu bila dikeluarkan dr acuan kek. Cuma keknya tak naik aje la.



"Gordon Ramsay" pon excited sama nak buat part menyapu cream tu, tu sebab sapuan cream tu nampak comot! (eleh, kalau sendiri buat pon bukan cantik pon, since GR yg buat, boleh la put the blame on him...hehehe)


Aksi GR menyapu cream kek ditepi tingkap....

Asalnya sy dah snap gambar aksi GR dgn rupa parasnya yg hensem tu tapi GR adalah seorg yg pemalu, maka dia dah delete dah gambar tu...huhuhu.

Kenapa di tepi tingkap?

Sbb cukup sumber cahaya disitu ^_^

Kek ni mmg marvellous, rasa sedap dan senang nak dibuat. Terima kasih Hana sbb share resepi ini! Tapi as I said, rupa paras mmg tak leh copy rupa paras kek Hana yg pro....bukan takat tangan sy (err...GR jugak), tak berseni tapi sebenarnya sy skip byk langkah jugak la.

Tu ler ngko, kalau x pro, jgn mandai2 nak menderhaka!

Utk resepi:
Sumber: Hanamemories

Bahan-bahan (loyang 18cm)
  • 3 biji telur (size M)
  • 90g gula
  • 80g tepung gandum - ayak
  • 30g butter - cairkan
  • 1sb susu segar
Syrup (hana tak buat) - sy pon tak buat
  • 30g gula
  • 60ml air panas
  • >>> satukan bahan hingga gula larut
Cream/Filling



Cara-cara
  • Panaskan oven suhu 170.
  • Pukul telur hingga berbuih. Masukkan gula dan terus pukul hingga kembang putih dan gebu.
  • Masukkan tepung dan susu segar. Kaup balikkan hingga sebati. Last sekali masukkan butter cair. Gaul sebati. Alas loyang dengan baking sheet. Tuang adunan ke dalam loyang dan spraykan (guna air biasa) bahagian atas kek supaya apabila masak permukaan kek kelihatan cantik dan tak kering (tak buat step ini). Bakar selama 30min. Sejukkan dan tanggalkan baking sheet tadi.
  • Untuk membuat filling - Putar whipping cream dan juga gula hingga putih gebu. Jangan over mix yer.. ketepikan. *jika guna non diary whipping cream rasanya tak perlu tmbh gula sbb dah ada gula.rujuk link di atas.
  • Bila kek dah sejuk, belah tengah kepada dua/tiga bahagian. Sapukan atas kek dengan syrup menggunakan brush hingga lembab. (hana tak buat step ni). Kemudian sapukan cream. Taburkan strawberry yg telah dipotong dua. Letak lagi cream menutupi strawberry. Tutupkan lagi dgn kek. dan ulang langkah tadi (sapu syrup dan buh cream). Jika buat dua lapis, memadai sekali sajer sapu syrup, cream dan stroberi.
  • Sapu keliling kek dengan cream. dan hiaskan ikut suka.
  • Sejukkan baru potong.

Green Tea Noodles Soup


I spotted the green tea noodles at the Asia Shop and since I drink green tea 3 times a day (well, most of the days ^_^), I thought green tea noodles must be great too. So I bought a packet.


This green tea is made from buckwhat flour as the main ingredient. I've eaten Japanese green tea soba before ages ago . Just I'm not sure these two noodles is the same type or taste because this one came from China.

Most of the time, when trying out new ingredients, I would google for the recipe for some idea but for this noodle, I just made my own version of mix vegetables with calamari & fishball, then dumped the cooked noodles in the soup!


This is how cooked green tea noodles looks like!

Well, the green tea is yummy! It's so light and tastes fresh and I hope I got all the goodness of green tea in this noodles.


This Thai's chili in garlic oil is the perfect companion for noodles soup!

For the recipe:

Ingredients:

200g green tea noodles

For soup:

1/2 onion - chopped
2 cloves garlic - chopped
1 inch ginger - chopped
2 medium-size calamari - cut into small pieces
few pieces of fishball
1 carrot - cut into small pieces
some pak-choy - cut
2 tbs fish sauce
salt & pepper
spring onion/Chinese celery leaves - chopped (for garnishing)
fried shallot - for garnishing

Methods:

1. Cook noodles according to package instruction ( boil water in a pot, the put in noodles and once the noodles float, remove from heat and drain the hot water. Then run cold water through the noodles and drain again)
2. For the soup: Heat 2 tbs of cooking oil, fry the onion, garlic and ginger until fragrant. Add water (depends how much you want the volume). Add carrot and cooked until it soft. Then add the calamari & fishball and let the soup boil. Add pak-choy, then fish sauce, salt & pepper and cook for a while.
3. To serve: Put some green tea noodles in a bowl, ladle sufficient amount of soup, then garnish with spring onion/Chinese celery leaves and fried shallot. If you like it spicy, eat with chili.

Ayam Tandoori


Dlm seminggu, 2-3 kali dinner kami sekeluarga adalah jenis2 roasted begini. Sy suka aje nak mencuba pelbagai roasting recipe. Dan since ada satu pek serbuk tandoori pemberian ntah siapa (maaf la si tuan pemberi, mokcik sudah lost track sapa bagi apa kerana selalu sgt mokcik menerima stok barangan makanan kering dr tetamu yg dtg kerumah).

Utk buat ayam tandoori ni, sy marinate 4 ketul bahagian paha & rusuk ayam (kelar2 bahagian paha utk memudahkan rempah meresap) dgn serbuk tandoori (amaun lebih kurang 5 sudu besar), 150g yogurt, jus lemon dr 1 biji lemon dan garam utk semalaman, kemudian grill dlm oven (200C) sampai garing. Walaupun bukan masak tempayan mcm mamak buat tu, rasanya tetap sedap! Hari marinate ayam tandoori tu, mula2 mcm nak buat naan bread sendiri, resepi dah salin, video kat youtube pon dah tgk, sekali esoknya pegi kedai Turki nampak roti Beirut yg mcm ala2 roti naan, terus beli, makanya homemade naan bread x jadi lorr...


Onde-onde (Buah Melaka)



Onde-onde atau buah melaka....mesti ramai org kata kuih yg senang dibuat tapi for me i still failed to make onde-onde yg sedap dan cantik. ´Gordon Ramsay´makan sebiji dua pastu terus reject...huhuhu

Tapi disebabkan Nabihah adalah penyumbang utama dlm pembuatan kuih ni, maka sy masukkan juga dlm blog as kenangan buat si kakak yg sgt rajin campur sibuk everytime umi nak buat kuih.


mek sorang ni insisted nak buat juga, makanya bertambah2
x menjadi la my kuih onde-onde

Aaaa!!!! mcm2 saiz pon ada daa...siap pecah2 lagi

Utk resepi, sy guna resepi INI. Sy tak salahkan resepi bila hasil tak menjadi sbb kuih2 melayu ni mmg memerlukan skill utk menjadikan ianya sedap & cantik. Ada resepi mantop pon kalau tangan x pandai menguli pon x jadi jua!

Thursday, February 24, 2011

Spanish Spinach Omelette


Made this utk lunch anak2. Sikembar prefer non-rice meals for lunch selalunya (or mak dia yg prefer sbb cepat dimasak, senang dimakan ^_^)

This is a good choice for a quick, well-balanced menu sbb mengandungi sumber protein (dr telur), karbohidrat (dr kentang) dan fiber serta vitamin (bayam).

two hungry girls just came back from kindergarten!

and they love mix salad!

Resepi diambil dr BBC Books - Good Food 101 Healthy Eats tapi sy tak ikut amaun yg diberikan sbb resepi asal guna 10 biji telur! sy guna 4 biji shj.

Bahan2:

2 biji kentang - dikupas kulit, dipotong dadu kasar dan direbus sampai empuk
200g daun bayam (sy guna jenis frozen)
1 biji bawang besar - dihiris halus
3 sudu besar olive oil
4 biji telur - pukul dgn sedikit garam dan lada sulah

1. Basuh bersih bayam, dan celur dgn air mendidih. Tapis dan lalukan dibawah air sejuk sebentar. Perah lebihan air dlm bayam.
2. Panaskan olive oil dlm non-stick pan, tumis bawang sampai kekuningan. Masukkan bayam dan kentang, kemudian tuangkan telur. Kecilkan api dan biarkan sampai telur mengeras. Resepi asal: pan di masukkan dlm oven dan grill sampai telur keras, Tapi sy masak atas cooker all the way sampai bahagian atas dah keras, kemudian terbalikkan.

Kari Kambing


First time masak kari kambing, selalunya kalau beli tulang rusuk kambing, sy akan buat sup atau grill. Tapi this time mau cuba buat kari kambing pulak.

Sy masak ikut stail kak liza, iaitu kambing direbus dgn halia sampai lembut (lebih kurang 1 jam, serbuk kari dimasukkan selepas 45 minit proses merebus), tak guna santan, kemudian tumis bawang, halia dan rempah 4 sekawan dan tuang ke dlm rebusan kambing. Sy guna masukkan plain yogurt sbb penah nampak resepi kari kambing nehari yg menggunakan yogurt.

Ok, bukan nak puji diri sendiri, but this really tasted so good. Cuma agak x bagusnya, walaupun x guna santan tapi kambing itself mmg sgt berlemak.

Utk resepi:

Bahan A:

1kg daging kambing bahagian rusuk - dipotong kecil
1 inci halia - dipotong kasar
6 sudu makan serbuk kari daging Baba´s
1 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh serbuk jintan manis
150g plain yogurt
4 biji kentang - dibuang kulit dan dibelah 4
3 biji cili hijau - dimasukkan sebiji- sebiji atau dipotong dua

Bahan B (utk menumis)

1 biji bawang besar - dimayang halus
3 ulas bawang putih - di mayang halus
2 inci halia - dimayang halus
1 tangkai daun kari (sy guna 10 helai daun kari jenis kering)
sedikit buah pelaga, kulit kayu manis, bunga lawang dan cengkih

Cara2;

1. Gaul kambing dgn sedikit tepung gandum, kemudian basuh bersih2.
2. Rebus kambing dgn halia (air jgn byk sgt, just to cover the meat) selama 1 jam. Selepas 45 minit masukkan, serbuk kari dan sambung rebus sampai 1 jam.
3. Masukkan kentang dan masak sampai lembut.
4. Dalam pan berasingan, panaskan minyak dan tumis Bahan B sampai kekuningan dan naik bau.
5. Tuangkan bahan tumisan kedalam kari kambing (tumis darat).
6. Masukkan yogurt, cili hijau dan garam. Kacau. Biarkan sampai mendidih dan pecah minyak.

Bread Casserole


Di suatu pagi, saat kebuntuan tak tahu apa nak buat utk sarapan dan tgk roti sandwich ada lagi separuh buku dgn tarikh lupus hampir nak tiba, terfikir nak buat bread casserole seperti resepi INI.

Tapi since bahan2 tak cukup nak ikut resepi asal, belasah la apa sahaja yg ada dlm fridge. Antaranya separuh pek cendawan butang, separuh pek salami, spring onion, tomato, susu, telur dan shredded cheese.




Bahan2:

6 keping roti sandwich (sy guna jenis whole-meal)
2 cwn susu
4 biji telur
100g cendawan butang - dihiris nipis
1 btg daun bawang (spring onion) - dipotong halus
2 biji tomato - didadu kecil
1/2 pek kepingan salami - dipotong sederhana besar
sedikit daun thyme atau oregano kering
garam dan lada sulah secukupnya
parutan keju secukupnya.

1. Panaskan oven pada suhu 200C
2. Carikkan kepingan roti sandwich kecil2 dan letak dlm satu mangkuk besar.
3. Pukul telur bersama dgn susu, garam, lada sulah dan daun thyme. Tuangkan kedlm mangkuk berisi roti. Biarkan roti terendam dlm campuran susu utk 5 minit.
4. Kemudian masukkan cendawan butang, salami,spring onion & tomato ke dlm mangkuk roti. Kacau sebati dgn campuran roti, telur & susu
5. Tuangkan kedalam bekas casserole yg disapu dgn sedikit minyak. Kemudian tuangkan campuran tadi kedlm bekas casserole.
6. Taburkan keju parut di bahagian atas casserole dan masukkan kedlm oven.
7. Bakar selama 20 minit atau sehingga golden brown (sy terbakar lama, so bahagian atas hangit)

Sunday, February 20, 2011

Chili Con Carne


Chili con carne is a traditional Spanish spicy stew which means chili pepper in meat sauce. I first came to know this dish from Kak Liza, she made this over a year ago. Apparently chili con carne is quite famous in Germany, people eat it with bread and make it as a dipping sauce for tortilla chips. KFC here has menu french fries topped with chili con carne.

I took recipe from Betty Crocker website:

Ingredients:

500g ground beef
1 large onion - chopped
2 cloves garlic - crushed
1 tbs chili powder (add more if u like it hotter)
1/2 tsp salt (add more if u like it)
1 tsp ground cumin
1 tsp dried oregano leaves
1 tsp unsweetened baking cocoa ( I didn't use this)
1/2 tsp red pepper sauce (I used tabasco)
2 cups (1 can) diced tomato - undrained
1 cup red kidney beans - undrained

Methods:
1. In a saucepan, cook beef, onion and garlic over medium heat about 8 minutes, stirring occasionally, until beef is brown.
2. Stir remaining ingredients except beans. Heat to boiling. Reduce heat to low, cover and simmer for 1 hour, stirring occasionally.
3. Stir in beans. Heat to boiling. Reduce heat to low, simmer uncovered about 20 minutes, stirring occasionally, until desired thickness.

Pistachio Chocolate Butter Cookies


Another cooking project ngan anak2...dah asik diorg ni lapar manjang dan asik nak main game aje, patut dikerah tenaga sikit bg buat makanan yg diorg sendiri boleh makan. Berfaedah sikit!

Resepi diambil dr website Free Food Recipe. Resepi asal takde pistachio, sy je suka2 nak letak pistachio kat atas cookies nak bg nampak menarik sikit. Sikit je dpt satu adunan ni, lebih kurang dlm separuh bekas biskut kuih raya malaysia. Tapi ok je la sbb kalau adunan yg byk, jenuh jugak nak mneghabiskan. Ni ngam2 saja dgn kudrat budak dua org tu, kira diorg x sempat la nak bosan nak mengabiskan keje2 buat cookies ni.


Tekun sungguh cik nabilah menekap acuan cookies...
esok2 dah anak dara moga2 rajin masak ye nak!

Ngan abahnya pon excited nak buat sekali!

Resepi cut & paste:

Ingredients:

1/2 cup granulated sugar
3/4 cup butter, softened
1 egg yolk
1 teaspoon almond extract
1 1/2 cups all-purpose flour
1/4 cup unsweetened cocoa powder

For decoration: white eggs & crushed pisctachio

Methods:

Preheat oven to 180C.

In a large bowl combine all ingredients except flour and cocoa. Beat at medium speed until light and fluffy (about 2 to 3 minutes). Gradually add flour and cocoa until well mixed (about 2 to 3 minutes). I made it into dough and wrap it with plastic cling and keep it in the refrigerator for 30 minutes.

Shape rounded teaspoonsful as desired (1-inch balls, 2- to 3-inch logs, balls flattened, balls with indentations, etc.) or use a cookie press. Place 1 inch apart on cookie sheets. For decoration, I brushed the top with white egg and then spred with crushed pistachio.

Bake for 7 to 9 minutes or until set. Cool.

Rendang Ayam ADABI


Zaman sy membesar, rendang hanya available bila time raya aje. Selain dr time raya, takde la mak sy rajin nak merendang. Dulu rasa buat rendang cam sgt la complicated. Dgn nak blend cili, kupas bawang, halia, lengkuas...masa tu anak dara kan, so rasa sgt malas la bila kena tolong mak kat dapur buat mcm2, jadinya semua benda rasa mcm susah aje.

Skrg, x payah tunggu raya, bila2 pon boleh buat rendang. Skrg byk benda segera. Cam serbuk rendang ADABI ni, mmg senang la kalau nak buat rendang. Ini pemberian kak liza - last time dia balik dari malaysia, mcm2 rencah dan makanan kering dr malaysia dia bawak balik.


Tapi serbuk rendang ni takde la short-cuts byk pon. Still kena prepare bwg, halia, lengkuas, dan lain2 cuma x payah nak masukkan cili kisar dan rempah lain2 sbb semuanya dah terkandung dlm pek serbuk rendang ni. Rasa pon sedap, tak pedas sgt, budak2 pon boleh makan.

Resepi dr pek pembungkus dan sedikit pengubahsuaian:

30g (1 pek kecil) serbuk rendang ADABI
600g (15-30 ketul) ayam
50ml (1/4 cwn) minyak masak - utk menumis
20g (1 sudu makan) kerisik
350ml (1 1/4 cwn) santan
10 -15 biji bwg merah* (sy guna 3 biji bwg besar)
3 ulas bwg putih*
1 btg serai - potong halus*
2 inci halia*
3 inci lengkuas*
1 btg serai - diketuk
55g (2 sudu makan) gula perang atau gula putih (ikut citarasa)
1/2 sudu teh pes asam jawa
air secukupnya
garam secukupnya
1 helai daun kunyit - dimayang halus
5 helai daun limau purut - dimayang halus


Cara2:

1. Kisar halus bahan2 bertanda*.
2. Sediakan 350ml santan pekat, kemudian campurkan dgn 1 cwn air.
3. Dlm mangkuk lain, masukkan serbuk rendang ADABI, bahan2 kisar tadi bersama 1 cwn air. Kemudian gaul sebati dan biarkan sebentar.
4. Panaskan minyak masak dan tumis camouran bahan2 kisar dan rempah tadi sehingga naik bau. Masukkan serai yg diketu, tumiskan sampai wangi dan pecah minyak. Kacau sentiasa utk mengelakkan bahan tumisan hangit dan berkerak.
5. Masukkan larutan santan pekat, kerisik, gula merah, pes asam jawa, bersama ayam. Didih dan kacau diatas api perlahan sampai pekat. Kemudian masukkan garam secukup rasa dan taburkan hirisan daun limau nipis dan kunyit.

Thursday, February 17, 2011

Garlic & Mint Roasted Chicken


Sy suka betul ngan daunan segar pudina & ketumbar. Everytime pegi kedai Turki, kalau nampak dua herbs ni mesti rasa nak beli walaupun x plan nak masak apa2 menggunakan herbs ni. Sbb baunya sgt best, I couldn´t resist to buy.

Dah beli, maka google la segala resepi yg guna herbs ni. Dan kita mulakan dgn misi menggunakan daun pudina dulu. So godek2 internet, jumpa resepi ini - Garlic & Mint Roast Chicken dr website Taste Book.


Ok, rasanya sedap juga dgn aroma pudina dan bawang putih. Utk side dishes, sy buat mix salad dan baked smiley potato (store-bought)

Utk resepi:

Bahan2:

10-12 ulas bwg putih (sy guna 4 sudu garlic paste dlm botol)
1 1/2 cawan daun pudina segar
1 sudu kecil garam
1/4 cwn minyak zaitun
1/4 cwn jus oren segar
2 sudu makan kicap
1 ekor ayam (sy guna 4 ketul bahagian rusuk & paha)

cara2:

1. Masukkan semua bahan kecuali ayam dlm food processor. Kisar sampai halus.
2. Perapkan bahan kisar dgn ayam dan biarkan selama 8 jam atau semalaman.
3. Bakar pada suhu 200c selama 1 jam atau hingga masak.


Tuesday, February 15, 2011

Cinnamon Rolls


Ini adalah resepi yg dah tersimpan sekian lama dlm my cooking wish-list. Tak suka pon sebenarnya cinnamon rolls tapi asik geram nak try buat.

Ini adalah resepi dr VideoJug, so ada video step-by-step procedures macamana nak buat. As for me, since ada breadmaker yg menyenangkan kehidupan, sy campak aje semua bahan2 dlm breadmaker, select "Teig Kneten" (preparation doh). Sy start buat mlm sebelum tido, esok bangun pagi, cuma keluarkan doh yg dah naik, canaikan mengikut procedure, tabur filling, gulung, kemudian potong dan bakar.

Senang kan?

For recipe (tanpa guna breadmaker)

Ingredients:
  • 550 g flour
  • 25 g fresh yeast , or 8.5 g of dry yeast
  • 70 g melted butter
  • 210 ml milk
  • 75 g sugar
  • 2 eggs
  • 1 pinch salt
  • 1 tbsp cinnamon
  • 200 g brown sugar
  • 85 g butter kept at room temperature
  • 1 egg
  • 2 tbsp milk
  1. Step 1: Begin the dough

    Start by adding the flour, the yeast, the sugar, the salt, the eggs, the milk, and the butter into the mixer. Mix the ingredients on low for 5 minutes until it becomes shiny in appearance. Add about 2 Tbsp more of flour to the bowl and turn off mixer. Now scrape the dough from the hook.

  2. Step 2: Knead and let the dough rise

    Put a little flour inside the bowl and also sprinkle some on your work table. Now knead the dough briefly. Add a little more flour to the bowl and sprinkle a little onto the dough. Return the dough to the bowl. Cover it and let it rise for about 1 hour or until it has doubled its size.

  3. Step 3: Make the filling

    While the dough is rising you can place into a bowl the brown sugar, the cinnamon, and the butter and mix with a spoon until combined. Now set it aside.

  4. Step 4: Preheat oven to 185°C

    You can now set the oven to 185 degrees Celsius.

  5. Step 5: Roll the dough

    Punch the air out of the dough. Sprinkle the work space with flour and place the dough on it. Sprinkle the dough with some flour. Now roll out the dough to a 1/2 cm thickness, making sure there is enough flour to prevent it from sticking to the table.

  6. Step 6: Shape the rolls

    You can now spread the filling on the dough. Carefully roll the dough into a log and cut it into slices of about 3 cm in thickness. Place them on the lined baking tray, leaving enough space for the rolls to rise. Allow them to rise for 15-20 minutes.

  7. Step 7: Wash and bake

    Take your egg wash and using your brush, paint each roll individually. Put the tray into the oven and let them bake for 12-15 minutes.

  8. Step 8: Cool and serve

    Remove the tray from the oven and let the rolls cool a bit. Your Cinnamon Rolls are now ready to serve. They can be eaten cold but they taste especially good warm.



Gulai Darat Daging Kelantan


Disuatu malam, tetiba "Gordon Ramsay" kata dia mahu makan gulai darat daging. Sebabnya dia baru je telefon mek dan mek kata mak sedara dia baru lepas buat cukur jambul cucu dia. Kat Kelantan bila buat majlis cukur jambul, gulai darat ni menu wajib.

Fine, maka mokcik pon merayau sana-sini kat Internet mencari resepi gulai darat yg hebat. Ada pelbagai versi membuatkan mokcik confused, maka mokcik pon bertanya la di FB dan sorang kwn Kelantan bgtau kalau nak sedap, kena guna rempah khas gulai darat. Lorr...mana la mokcik ada rempah camtu. So kwn ni suggest mokcik guna satu resepi ni kat Myresepi yg x guna rempah gulai darat tu.

Tapi pengakuan jujur "Gordon Ramsay" - kurang sedap ye, tidak seperti rasa gulai daging darat yg sepatutnya. Mmmm...mokcik dah biasa dah komen2 begini, maka takde la mokcik terasa hati ke apa ke. Dgn pengakuan jujur dia la, sy dpt improve masakan sy (eceh, awal2 kawen dulu ckp kurang garam pon aku lari masuk bilik....muahahaha).

Maybe cara mek masak lain kot.

Takpe bang, balik KB nanti I belajar buat gulai darat ngan mek ye!

Kpd sesapa yg nak try, boleh cuba resepi dr Ekieyna Myresepi ni:

Bahan-bahan ( 8 orang )

  • 1 kg daging
  • 1 biji kelapa-ambil santannya
  • Garam secukup rasa
  • Budu (ikut citarasa byk mana)
  • ****BAHAN DIKISAR****
  • 2-3 ulas bawang putih
  • 10 ulas bawang merah
  • 1/2 biji bawang besar
  • 10 biji chili kering
  • 1 batang serai
  • 1 inchi lengkuas
  • 1 inchi kunyit @ 1 sudu teh untuk kunyit serbuk
  • ****BAHAN DITUMBUK****
  • 2 sudu besar rempah butir@ketumbar
  • 3 sudu besar kerisik kelapa

Cara-cara

  1. Gaulkan daging bersama bahan-bahan yang dikisar dan ditumbuk tadi itu sehingga sebati.
  2. Selepas itu,masukkan sedikit santan.Masak sehingga daging itu empuk.Kire cam mati rempah or awas la org kltn panggil.
  3. Pastu masukkan santan yang selebihnya.Garam secukup rasa dan budu.Kacau sehingga ia masak.
  4. P/S:- Boleh masukkan 2-3 biji lada hijau or kacang panjang.Ikut suka laa...byk mana..

Ikan Jeruk Masin


Dah lama dah simpan ikan jeruk masin pemberian Liza thn lepas masa dia nak pindah rumah. Simpan konon-konon nak buat kailan goreng masin. Tapi tak jumpa2 pon kailan. Memandangkan bulan depan dah nak balik for good, makanya kita pon masak la jugak ikan jeruk masin ni mengikut cara seadanya.

Just goreng garing, pastu angkat dan hancur2kan, kemudian goreng pulak bawang besar yg dipotong bulat, bwg putih yg dihiris2 nipis serta cili api & cili merah. Then taburkan bwg2 & cili2 atas ikan jeruk tadi. Makan ngan nasi panas2...sedappppppp...mujur la ada seketul je part kepala, kalau byk, harus la mak makan nasi tak berenti :)).


Buttermilk Pancake


Dah lama x buat pancake guna buttermilk, so mari layan buttrmilk pancake pulak. Resepi amik kat Joy of Baking. Kalau buat tebal mcm kat gambar atas tu and guna pan saiz 20cm, boleh dpt 4 keping pancake shj. Cukup la kami anak beranak sorang satu keping sbb sekeping pon dah tebal gebus. So kalau nak lebih, double the amount, ok!

Ingredients:
1 cup (140 grams) all-purpose flour
1 teaspoon baking powder
1/4 teaspoon baking soda
1/4 teaspoon salt
2 tablespoons (28 grams) granulated white sugar
1 large egg, lightly beaten
1 cup (240 ml) buttermilk
3 tablespoons (40 grams) unsalted butter, melted
Plus extra melted butter for greasing the pan.

Methods:

1. In a large bowl whisk together the flour, baking powder, baking soda, salt and sugar.

2. In a separate bowl whisk together the egg, buttermilk, and melted butter. Add the egg mixture to the flour mixture, all at once, and stir or whisk just until combined. The batter should have some small lumps. Make sure you do not over mix the batter or the pancakes will be tough.

3. Heat a frying pan or griddle over medium high heat until a few sprinkles of water dropped on the pan or griddle splatter. Using a pastry brush, brush the pan with a little melted butter.

4.Using a small ladle or scoop, pour about 1/4 cup of pancake batter onto the pan, spacing the pancakes a few inches from each other. When the bottoms of the pancakes are brown and bubbles start to appear on the top surfaces of the pancakes (2-3 minutes), turn over. Cook until lightly browned (about 1-2 minutes).

Sausage & Mushroom Pizza



The girls mmg suka makan pizza. Kalau nak cepat & mudah, beli je yg frozen kat pasaraya tapi since I am a full-time housewife adalah lebih afdal having things home-made (tapi kadang2 beli la jugak yg ready-made beli dtg angin malas ^_^).

Home-made pon bukan tangan sendiri yg menguli melainkan breadmaker jua....ngeeeeeeeeeee. Tapi yg bagusnya, buat pizza boleh dijadikan cooking project anak2, which they like it very much.

Nabilah kusyuk menyusun topping - sausage, mushroom, dan capsicum tricolor

Nabihah dan sapuan sos tomato....byk tu nak oi sos tomato kamu!

dua biji pizza siap utk dibakar

Utk resepi doh pizza, sila rujuk di SINI

Friday, February 11, 2011

Agar2 Santan Pelangi


Hari tu merayau2 kat myresepi, ternampak resepi Agar2 Santan Pelangi. Tertarik betul tgk gambar resepi yg sgt colourful, so terasa nak buat juga. Leceh la jugak buat agar2 ni utk org2 yg kurang sabar cam sy tapi seronok main dgn warna2 yg pelbagai bila menyusun lapisan agar2. Siap ngan cik HB pon turut sama nyibuk nak buat eksperimen colour. Campur warna itu ini, sudahnya jadi ntah apa2 warna.

Tapi hasilnya cantik, nak2 sbb buat dlm bekas agar2 mini yg pelbagai bentuk. Seronok aje tgk.



Utk resepi:

Bahan-bahan ( saiz bekas 25cm x 15cm )

· Bahan A

· 1 paket serbuk agar-agar

· 200 gm gula pasir

· 1000 ml air

· 3-4 helai daun pandan

· Bahan B

· 1 paket serbuk agar-agar

· 200 gm gula pasir

· 1000 ml santan

·

· Pewarna kuning, merah, hijau,oren atau apa pun warna pilihan anda

· Bekas berukuran 25cm x 15cm

Cara-cara

1. Masak Bahan A sehingga mendidih. Masak pula Bahan B sehingga mendidih. (Jangan tutup api hanya perlahankan dan biarkan kedua-dua bahan terus mendidih supaya ia tidak keras).Tuang ke dalam loyang sebanyak 250ml agar-agar santan (Bahan B). Tunggu sebentar sehingga ia hampir keras, baru dituangkan lapisan kedua iaitu 250ml agar-agar plain (Bahan A). Biarkan sehingga hampir keras, lalu dituangkan lapisan seterusnya dengan menggunakan setitis dua pewarna pilihan anda.

2. Ulangi melapis sehingga agar-agarnya habis digunakan, mengikut contoh susunan di bawah.

3. LAPISAN 1 – 250 ML AGAR-AGAR KUNING SANTAN, LAPISAN 2 – 250 ML AGAR-AGAR KUNING PLAIN, LAPISAN 3 – 250 ML AGAR-AGAR HIJAU SANTAN, LAPISAN 4 – 250 ML AGAR-AGAR HIJAU PLAIN LAPISAN 5 – 250 ML AGAR-AGAR MERAH SANTAN, LAPISAN 6 – 250 ML AGAR-AGAR MERAH PLAIN, LAPISAN 7 – 250 ML AGAR-AGAR OREN SANTAN, LAPISAN 8 – 250 ML AGAR-AGAR OREN PLAIN

4. Setelah selesai melapisnya, tunggu hingga ia sejuk, barulah masukkan dalam peti sejuk. Lebih sedap dihidangkan dalam keadaan sejuk

Spiral Potato


Dah byk kali nampak Spiral Potato ni kat blog2 masak otai..kat blog Hana ada, kat blog Kerull pon penah nampak. So nak la jugak try buat sendiri sbb rupa sgt menarik.

Tgk video kat Youtube rasa sgt senang tapi bila try buat..oh! tak semudah yg dilihat. Maybe sbb tangan tak berapa nak lembut. Lapis spiral tebal2 dan ada juga yg terpotong habis...hihihi. Anyway puas hati sbb dah cuba buat sendiri.

Lunch menu anak2 . spiral potato with cheddar cheese spread,
ayam bakar mayonis & capsicum

Kalau nak buat boleh la tgk video Youtube ni:



Sandwich Avocado

Kawan sy kak liza, mempunyai byk idea when it comes to cooking. Kami dua2 jenis suka makan, makanya cerita pasal masak & makan2 mmg kebiasaan kami, pastu complain yg kami dua2 ni gemuk - pon kebiasaan jugak....hehehe

Ari tu kami ke kedai Turki dan jumpa avocado yg dijual pd harga yg murah. Kak Liza pon cadangkan kat sy buat sandwich avocado. Sedap kata dia. So, OK! Sy pon beli dan buat sandwich avocado ikut resepi kak liza.

Verdict: mmg sedap dan yg penting 'Gordon Ramsay' kata sedap.

Resepi dr Kak Liza:

Bahan2:

Roti sandwich (sy guna whole-meal)
1 biji avocado (yg dah lembik) - belah memanjang, buang biji dan kulitnya.
1/2 biji bwg besar - dipotong dadu kecil
1 sudu besar serbuk bwg putih
1 sudu besar chili flakes
sedikit garam
butter utk sapuan


Masukkan semua bahan2 (kecuali roti & butter), kedlm mangkuk dan lenyek bersama avocado sampai semuanya sebati.

Sapukan butter keatas roti, kemudian sapukan inti avocado. Potong segitiga dan hidangkan.