Monday, February 28, 2011

Onde-onde (Buah Melaka)



Onde-onde atau buah melaka....mesti ramai org kata kuih yg senang dibuat tapi for me i still failed to make onde-onde yg sedap dan cantik. ´Gordon Ramsay´makan sebiji dua pastu terus reject...huhuhu

Tapi disebabkan Nabihah adalah penyumbang utama dlm pembuatan kuih ni, maka sy masukkan juga dlm blog as kenangan buat si kakak yg sgt rajin campur sibuk everytime umi nak buat kuih.


mek sorang ni insisted nak buat juga, makanya bertambah2
x menjadi la my kuih onde-onde

Aaaa!!!! mcm2 saiz pon ada daa...siap pecah2 lagi

Utk resepi, sy guna resepi INI. Sy tak salahkan resepi bila hasil tak menjadi sbb kuih2 melayu ni mmg memerlukan skill utk menjadikan ianya sedap & cantik. Ada resepi mantop pon kalau tangan x pandai menguli pon x jadi jua!

2 comments:

ZaRisMa................Hannover, Germany said...

Nampak macam terlembik sikit bancuhannya..Akak selalu gak buat & cam besa ler kdg2 jadi & kdg2 tak & disebabkan pembantu pun macam2 kategori ruper pun macam2 ler...Tp kalo kurang air liat lah pula & ada yg cadangkan buat boleh keras sikit tp tambahkan ngan sedikit tepung gandum utk mengelakkan liat...

Neny said...

mcm tu la kak...sy bab2 kuih melayu mmg slow...rasanya kena try byk2 kali buat kot. Terima kasih sbb sudi berkongsi tips :)