Monday, February 7, 2011

Kepak Ayam & Cendawan Shitake Masak Lada Hitam


Minggu lepas Mat bg satu bungkus cendawan shitake frozen yg dia beli kat kedai Asia. Mat kata cendawan shitake ni cepat habis so dia dah pesan siap2 kat tauke kedai tu kalau stok cendawan shitake sampai, bgtau dia. Bila dah ada, Mat pon borong bape plastik tah, siap bagi kat sy dan Kak Liza. Terima kasih Mat!

Skrg ni sy pon dah jatuh hati ngan cendawan shitake, sedap! Hari Sabtu, Liza ajak makan kat rumah dia, dia masak ayam blackpepper dgn cendawan shitake. Oh, sgt sedap!

So semalam tiru mcm Liza masak, cuma yg kurang takde sos lada hitam mcm yg Liza guna. Sy guna kepak ayam dan pandai2 aje mengubahsuai resepi asal. Ayam x goreng patutnya tapi sy goreng dulu. Dan juga tambah kentang. Since takde sos lada hitam, sy guna sos tiram & kicap pekat, serbuk lada hitam utk menghasilkan sos lada hitam.

Bahan2:

500g kepak ayam - diperap dgn serbuk lada putih & garam selama 15 minit
5-6 ketul cendawan shitake (sy guna jenis frozen) - dibelah dua
1/2 biji bwg besar - dipotong dadu kecil
1 ulas bwg putih - dicincang halus
2 sudu sos tiram
2 sudu kicap pekat
2 sudu serbuk lada hitam
2-3 biji kentang - potong dadu sederhana besar

Cara2:

1. Goreng kepak ayam sampai masak. Ketepikan.
2. Tumiskan bwg besar dan bwg putih sampai kekuningan, masukkan sos tiram, kicap pekat, serbuk lada hitam dan masukkan sedikit air. Kemudian masukkan kentang. Masak sampai kentang lembut.
3. Masukkan kepak ayam dan cendawan shitake. Kacau rata dan biarkan sampai kuah pekat.
4. Matikan api dan hidangkan panas2kan.

No comments: