Thursday, February 17, 2011

Garlic & Mint Roasted Chicken


Sy suka betul ngan daunan segar pudina & ketumbar. Everytime pegi kedai Turki, kalau nampak dua herbs ni mesti rasa nak beli walaupun x plan nak masak apa2 menggunakan herbs ni. Sbb baunya sgt best, I couldn´t resist to buy.

Dah beli, maka google la segala resepi yg guna herbs ni. Dan kita mulakan dgn misi menggunakan daun pudina dulu. So godek2 internet, jumpa resepi ini - Garlic & Mint Roast Chicken dr website Taste Book.


Ok, rasanya sedap juga dgn aroma pudina dan bawang putih. Utk side dishes, sy buat mix salad dan baked smiley potato (store-bought)

Utk resepi:

Bahan2:

10-12 ulas bwg putih (sy guna 4 sudu garlic paste dlm botol)
1 1/2 cawan daun pudina segar
1 sudu kecil garam
1/4 cwn minyak zaitun
1/4 cwn jus oren segar
2 sudu makan kicap
1 ekor ayam (sy guna 4 ketul bahagian rusuk & paha)

cara2:

1. Masukkan semua bahan kecuali ayam dlm food processor. Kisar sampai halus.
2. Perapkan bahan kisar dgn ayam dan biarkan selama 8 jam atau semalaman.
3. Bakar pada suhu 200c selama 1 jam atau hingga masak.


2 comments:

namasayasitipanggilfizzieponokay said...

nak tergelak

"cara2:

1. Masukkan semua bahan kecuali ayam dlm food processor. Kisar sampai halus.
2. Perapkan bahan kisar dgn ayam dan biarkan selama 8 jam atau semalaman.
3. Bakar pada suhu 200c selama 1 jam atau hingga masak. "


ada ke orang tersalah baca resipi, letak sekali ayam untuk kisar?

zulkifli said...

nein, kan kata semua bahan KECUALI ayam...hey, jgn la buat resepi baru ^_^

-kak neny-