Dlm seminggu, 2-3 kali dinner kami sekeluarga adalah jenis2 roasted begini. Sy suka aje nak mencuba pelbagai roasting recipe. Dan since ada satu pek serbuk tandoori pemberian ntah siapa (maaf la si tuan pemberi, mokcik sudah lost track sapa bagi apa kerana selalu sgt mokcik menerima stok barangan makanan kering dr tetamu yg dtg kerumah).
Utk buat ayam tandoori ni, sy marinate 4 ketul bahagian paha & rusuk ayam (kelar2 bahagian paha utk memudahkan rempah meresap) dgn serbuk tandoori (amaun lebih kurang 5 sudu besar), 150g yogurt, jus lemon dr 1 biji lemon dan garam utk semalaman, kemudian grill dlm oven (200C) sampai garing. Walaupun bukan masak tempayan mcm mamak buat tu, rasanya tetap sedap! Hari marinate ayam tandoori tu, mula2 mcm nak buat naan bread sendiri, resepi dah salin, video kat youtube pon dah tgk, sekali esoknya pegi kedai Turki nampak roti Beirut yg mcm ala2 roti naan, terus beli, makanya homemade naan bread x jadi lorr...
No comments:
Post a Comment