Sekarang ni saya tgh seronok nak masak asam pedas selalu sbb pokok kesum yg tanam dah galak membiak. Jadi kena la guna selalu kan?
Cara saya masak asam pedas:
Kisarkan bawang putih (dalam 4 ulas), bawang merah (dalam 5-6 biji), 1 inci halia, 2 inci kunyit hidup dan sedikit belacan. Nak tumbuk pakai lesung pon boleh. Cili kisar saya mmg dah blend asing siap2, so guna dalam 2-3 sudu ikut kadar kepedasan dan kepekatan kuah yg disukai. Saya guna cili kering yg dibeli dr Kelantan. Cilinya kurang pedas, jadi letak byk2 pon xpe.
Panaskan minyak utk menumis, tumiskan bahan kisar bersama2 dgn cili kisar. Tumis sampai cili garing tapi kalau nak kering sgt tu tambahkan sedikit air. Bila cili dah garing (mcm dah pecah minyak), masukkan air asam dari segenggam asam jawa yg dibancuh utk jusnya. Kalau x, guna aje la pes asam jawa. Masukkan juga 2-3 tangkai daun kesum.
Bila dah mendidih, masukkan terung panjang. Kadang2 saya guna bendi juga. Tgk apa ada dalam stok. Lepas tu masukkan ikan tenggiri dan tomato. Tambah garam ikut keperluan.
Asam pedas digandingkan dgn telur asin dan sayur campur. Anak2 suka sgt sbb asam pedas ni langsung x pedas. Tapi kalau org yg suka pedas, x pass la asam pedas ni. Ye la, nama pon dah asam pedas, mesti la kena pedas kan?
No comments:
Post a Comment