Wednesday, September 3, 2014

Roti Sarang Lebah


Hari yang sama saya buat Plain Butter Cake, saya buat juga Roti Sarang Lebah. Dah lama saya ngidam nak buat roti ni sbb selalu nampak kat blog2 masak yg tersohor share resepi ni. Saya geramkan the nuts and seeds yg ditaburkan atas roti tu. Tu yg bila saya pegi kedai barangan bakery dan nampak sunflower seeds, first thing yg saya terfikir 'Roti Sarang Lebah'!

Resepi saya saya rujuk kat blog Kak Nor -Secubit Garam. Kak Nor bagi dua resepi kat situ. Satu resepi asal dari Lydia Honey, yg katanya mempopularkan roti sarang lebah di media sosial. Dan satu lagi roti doh sponge. Saya pilih utk guna resepi roti doh sponge sbb resepi yg pertama tu saya takde yogurt dalam simpanan. Ni la jadinya kalau nak buat something tapi x rujuk resepi dulu....hehehe.

Tapi roti doh sponge ni pon agak senang jugak pembuatannya. Disebabkan dia kata x perlu uli lama2, maka saya pon x guna la breadmachine. Uli dengan tangan ala2 saja.

Utk resepi roti doh sponge (Cut & paste):

ROTI DOH SPONGE
resepi: Puan Zarina
sumber : Izahdaut & K.Nor


Doh span (A)
420gm tpg highprotien
250gm air5gm yis

Campurkan semua bhn (A), gaul sebati dan uli sikit2 pun ok.
Pastu biarkan dlm bekas tertutup 3 -4 jam

Doh (B)
180gm tpg gandum
100gm gula kastor
6gm yis
3sudu besar susu tepung
Garam
40gm mentega
30gm shortening
1biji telur
50gm air

Campur semua bahan kecuali mentega dan shortening. Mix perlahan dan masukkan doh (A)..mix n masukkan mentega dan shortening. Mix sampai jd doh yg licin dan elastik. Rehatkan 10min pastu bentukkan.

Read more: http://www.secubitgaramnor67.com/2014/06/roti-sarang-lebah.html#ixzz3CJH3z7i7



Then utk sos butterscotch:

SOS BUTTERSCOTCH
1/2 cawan gula perang
1/2 cawan whipping cream (kalau tak de boh jer susu cair)
secubit garam
1/2 tsp vanilla essence
25g butter

1.Cairkan butter dakam periuk kecil, Masukkan gula perang, kacau selalu sehingga gulanya cair@larut sepenuhnya dan berbuih.
2. Tuangkan whipping cream perlahan2 sambil mengacaunya.
3. Masukkan vanilla dan bila semuanya sebati off kan api dan tuangkan dalam bekas tahan panas, sejukkan sedikit dan sedia untuk digunakan sebagai topping.

NOTA:- Pastikan semua bahan tersedia dekat dapur anda kerana sos ni cepat hangus kalau di tinggalkan. Awas masa nak tuang cream tu sbb gula ni panas sangat..
Berhati2, baik guna senduk jangan guna sudu takut malang tak berbau .


Read more: http://www.secubitgaramnor67.com/2014/06/roti-sarang-lebah.html#ixzz3CJHGx300


Sos butterscotch ni agak2 kalau malas nak buat sendiri, boleh je beli yg dah siap. Saya ada nampak kat Tesco ada jual. Tapi lebih afdal la buat sendiri sbb tak susah pon. Memang sedap sos butterscotch ni. Boleh buat makan dengan waffle atau pancake jugak.

Review on roti sarang lebah:

Well, makan panas2 mmg la tersangat sedap especially sos butterscotch tu. Tapi bila dah sejuk roti agak keras walaupun dah simpan dalam bekas kedap udara. Maybe resepi Lydia Honey tu dohnya lebih lembut and spongy kot considering dia guna yogurt. Kot la....next time kalau rajin saya cuba pulak resepi Lydia Honey dan bagi review ok!

No comments: