Tuesday, May 27, 2014

Berlada Ikan Bilis, Kacang Tanah & Kentang



Disebabkan ada lebihan kacang tanah goreng dan ikan bilis hasil pembuatan nasi lemak minggu lepas, maka mokcik kena la memikirkan cara utk recycle leftover ni.

Of course, the best is buat berlada!

Dan tambah kentang yg dihiris nipis2, lepas tu goreng garing. Cara mokcik buat berlada: tumbuk bawang putih dan bawang merah. Tumiskan sampai garing, masukkan 1-2 sudu cili kisar (ikut suka bape banyak, tapi jangan banyak sgt). Masak cili kisar sampai garing dan pecah minyak...kalau kering sangat tambah air sikit. Then tuangkan sedikit sos cili dan sos tomato. Kacau lagi. Masukkan gula dan garam secukup rasa. Kemudian masukkan kacang tanah, ikan bilis dan kentang goreng. Kacau sebati dan masak sampai kering.

Boleh la dimakan dengan nasi panas2 dan boleh juga simpan utk beberapa hari.

No comments: