Dah lama saya tak update blog ni. Rindu nak main masak2 dengan resepi baru ataupun makanan2 yang belum pernah dimasak.
Tapi mcm biasa, rutin kehidupan yang sibuk mmg susah la nak masak benda2 baru. Ada masa mmg masak benda baru tapi by the time nak amik gambar, bateri tepon pon dah kong. Ingat zaman2 smartphone belum famous, amik gambar dengan kamera. Sekarang ni kamera pon tak tau dok mana,,,,huhuhu
Bihun sup utara ni saya dah masak berkurun nan lalu but for the sake of recording apa yang telah dimasak, masuk la jugak dalam blog.
Bezanya bihun sup biasa dan bihun sup utara ialah bihun sup utara kuah dia sup tulang yg dicampur daging pejal, ada yg tambah perut dan bahagian lembu yang lain. Lepas tu bihun tu direndam dulu dgn serbuk kunyit utk dapatkan warna kuning. Kalau bihun biasa guna cili kicap utk tambah pedas, bihun sup utara guna sos cili kering utk sumber pedas.
Saya cuma guna 1 kg tulang dan 1/2 daging pejal utk kuah sup. Tulang dan daging tu saya rebus dulu dengan pressure cooker lebih kurang 1 jam. Lepas tu tumbuk lumat 3-4 ulas bawang putih, 4-5 biji bwg merah, 2 inci halia. Lepas tu tumis bersama dengan rempah 4 sekawan sampai agak garing (tumis darat). Lepas tu masukkan dalam periuk rebusan tulang/daging tadi dan masukkan sup bunjut. Masukkan garam secukup rasa dan sambung merebus sampai rasanya dah sebati.
Untuk sos cili:
1/2 cawan serbuk cili babas
1/2 sudu besar bawang putih dan merah (tumbuk)
1/2 cawan air (tambah lagi kalau pekat sgt)
Sedikit gula melaka
1/2 sudu besar bancuhan asam jawa
Tumiskan bawang putih dan merah tadi, kemudian masukkan cili. Masukkan air asam jawa, tambah air jika perlu, gula melaka dan garam. Masak sampai sebati dan sedikit pekat.
Boleh hidangkan bihun sup dengan taburan bawang goreng dan campuran daun sup/bawang.
No comments:
Post a Comment