Thursday, June 27, 2013

Mee Goreng Basah


Semalam malas, tapi malas2 pon masak la jugak...ari2 yg lain pon x bape rajin, tp kira rajin la jugak bila masak nasi dan at least 2 jenis lauk. Taraf malas kiranya bila masak nasi goreng ke, mee goreng ke maggi goreng ke...

So smlm masak mee goreng basah sambil2 marinate ayam sekor utk dinner mlm esok. Kadang2 sy mmg suka plan menu dinner ahead supaya sy ada extra time utk buat benda lain. Kalau buat roasted chicken, keje sy the next day mmg sgt senang. Nanti masukkan je ayam dah perap tu dlm oven, bakar la selama 1 jam atau lebih.

My version of mee goreng basah sangat simple. Yg penting bahan2 dia mewah, guna udang ke sotong ke sure jadi sedap. Tumbuk bawang putih dan bawang merah 3-4 biji setiapnya. Tumis sampai wangi. Masuk 1-2 sudu cili kisar (x boleh pedas sgt sbb anak2 nak makan). Biar sampai cili garing, masukkan sotong dan fish ball, goreng kejap. Masukkan mee kuning yg dah dibasuh dan tos, sekali dgn sawi dan taugeh. Gaulkan. Then tuang kicap manis cap Jalen secukupnya dan fish sauce sikit. Dah cukup utk perasa. Tak payah nak tambah pak aji (by the way sy mmg x guna pak aji pon) dan garam. Masukkan air sedikit nak bagi mee tu basah2. Hidangkan dgn potongan limau nipis. 

Anak2 dan bapanya makan dgn laju dan sampai licin walaupun mee goreng nampak simple aje. Happy hati maknya tau....hehehehe

No comments: