Another menu using the roasted chicken leftovers - Creamy Chicken Fettuccine! Sangat mudah dan disukai anak2. Ini adalah resepi pasta kegemaran saya masa duduk kat Jerman dulu. Tapi kat Malaysia ni slow sikit la membuatnya sbb whipping cream sgt la mahal di sini. Kat Jerman dulu sekotak hanya 30 sen (in Euro la). Kat sini aritu sy beli kat Mydin sekotak kecil dalam RM7 ++. Adoiii....
Anyway resepi mudah sy utk pasta ini:
Bahan2:
1 biji bawang besar jenis Holland - potong dadu kecil
3-4 biji cendawan shitake - sy beli jenis frozen, kemudian rendam dalam air dan potong kecil2
4-5 biji cherry tomato - belah dua
4-5 biji sweet pea - potong dua
250g pasta jenis Fettuccine - boleh guna any pasta you like - rebus sampai ala-dente
1/2 kotak whipping cream
stok ayam - sy guna stok ayam lebihan roasted chicken juga
shredded cooked chicken - I used leftovers from my roasted chicken
garam dan serbuk lada hitam.
Cara:
1. Masak pasta sehingga ala-dente. Tapiskan.
2. Panaskan sedikit olive oil. Tumis bwg besar sampai kekuningan.
3. Masukkan cendawan shitake dan sweet pea.
4. Masukkan chicken stok. Biarkan mendidih.
5. Masukkan fettucine. Kemudian cherry tomato and shredded chicken. Kacau rata.
6. Masukkan whipping cream, kacau sebati.
7. Tambah garam dan serbuk lada hitam. Sesuaikan dgn rasa. Siap.
Budak kecik ni suka rupanya menu ni
Sedapnya kan Insyirah?
No comments:
Post a Comment