Sunday, July 25, 2010

Kepak Ayam Bakar Mayonis



Sy jumpa resepi ni masa jln2 kat blog Hana. Byk tul resepi menarik kat blog Hana...lagi lama browse resepi kat situ lagi meruap2 perasaan nak memasak mcm2 macam Hana!

Sedap resepi ayam bakar mayonis ni. Rasanya lemak2 manis gitu. Kebetulan sy masak ni ada kwn berkunjung ke rumah. Dia kata sedap sgt kepak ayam ni. Tak tau la kalau dia ckp sbb nak amik hati tuan rumah, tapi mmg berketul jugak kepak ayam dia makan!



Resepi cut & paste dr blog Hana:

Bahan-bahan
  • 8-10 ketul kepak ayam
  • 4cm halia - parut
  • 4 ulas bawang putih - parut
  • 1 sudu besar madu - leh add
  • 1 sudu besar gula perang - hana x ltk tp lebihkan madu
  • 1 sudu kecil blackpepper
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 2 ½ sudu besar mayonis
  • Butter@minyak zaitun@minyak masak
  • garam
Cara-cara
  • Basuh bersih kepak ayam. Ketepikan.
  • Gaul kepak ayam dengan semua bahan kecuali minyak zaitun@butter. Perap 4jam atau lebih. Seeloknyer semalaman.
  • Panaskan oven suhu 180. Alaskan loyang dengan aluminium foil.
  • Susun kepak ayam dan renjis2kan dengan minyak zaitun atau letak sedikit butter di atas ayam.
  • Bakar selama 45min-1jam atau hingga keperangan.

2 comments:

ain said...

copp...nk tmph kepak ayam ni nnti nk g frankfurt...heheheee...

Neny said...

bgtau la exactly bila nak dtg, boleh la buat, kalu last minute, mkn telur mata ngan kicap sudah! hehehe...