Wednesday, July 7, 2010

Sambal Jawa


Saya suka bangat ngan sambal jawa. Again, dulu selalu makan as lauk lunch masa keje area Yong Peng/Batu Pahat. Sy perhati ada mcm2 resepi sambal jawa. Ada yg letak udang, ada yg letak paru goreng dan ada juga yg bersantan. Tapi yg sy punya adalah versi simple shj. Janji ada tempe, tauhu, ikan bilis dan suhun.

Utk sambal jawa versi sy ini, resepinya:

Tempe - dipotong kecil2 dan digoreng garing
Tauhu - dipotong kecil2 dan digoreng garing
Ikan bilis - digoreng garing
Kacang buncis - dipotong pendek
Bawang besar - dipotong bulat2
Suhun segenggam - direndam dgn air sejuk sampai lembut dan ditapis:

Utk sambal tumis:

3 sudu cili kisar
3 biji bwg merah - dipotong halus
2 biji bwg putih - dipotong halus
sedikit belacan
air asam jawa
gula & garam

Cara2:

1. Tumis bawang merah & putih sampai kekuning2an. Masukkan cili kisar dan goreng sampai garing.
2. Masukkan belacan dan air asam jawa. Perisakan dgn garam & gula.
3. Masukkan tempe, tauhu, ikan bilis, kacang buncis, bawang besar dan suhun. Kacau sebati. Masak sehingga kacang buncis empuk.
4. Siap dihidang.


Tumis

No comments: