Dua hari lepas, saya amik emrgency leave sbb anak2 tak sihat. Balik dari klinik singgah ke kedai barangan membuat kek dekat area rumah. First time masuk kedai ni dan sungguh la excited tgk barang2annya. Segala nuts and seeds, Anchor butter, cream cheese, whipping cream...owh heaven!
Tapi memandangkan mokcik adalah suri yg bekerja jadi tak leh ambitious sgt nak baking mcm2 kan....maka
mokcik pon membeli dengan berpada2 la. Teringat kawan baik mokcik, cik Linda suka sgt buat butter cake pakai Anchor butter, so mokcik pon amik la Anchor butter sebiji. Dibandingkan dengan butter biasa yg dijual dipasaraya, Anchor butter ni mmg mahal sekali ganda. Sebab pure butter kot. Tapi kawan mokcik kata guna Anchor butter buat kek, kek akan jadi marvelous!
Dan mokcik juga resepi yg dikongsi oleh mamatiamia.
Cut & paste resepinya:
This recipe is using a lot of butter plus magerine,You need 250gm selfraising flour,250gm butter,100gm margerine,250gm sugar(but i put 200gm only),5 eggs,1/4 teaspoon salt,1 teaspoon vanilla essence. Method is simple- cream your butter.magerine,sugar until fluffy,add vanilla,salt,add eggs one by one and beat in between until light and fluffy,finally sift in the flour,mix well.,grease your silicone mould/cake pan well,spread in the batter and finally put in the pre heated oven(180 degrees).Bake for 40-45 mins.Very simple no frills cake but requires a long time beating.
Dan another tips dikongsi oleh mamatiamia, lepas 25 minit dibakar, jgn lupa cover permukaan atas kek dengan baking paper atau kertas aluminium bagi mengelakkan kek terlebih garing.
Sangat suka dengan the outcome!
This cake is very fluffy and moist.
No comments:
Post a Comment