Tuesday, April 13, 2010

Udang Cili Berlemak

Ni resepi ciptaan sendiri. X tau la kalau mmg ada resepi ni tp sy belasah aje ikut suka sbb cari resepi udang kat internet, ada je bahan x cukup. At last, mari eksperimen resepi sendiri.

Rasa?

Boleh la...janji suami suka kan?

Bahan2:

500g udang besar
1 sudu makan cili kisar
1 inci halia dipotong halus
1 biji bawang besar - dipotong dadu kecil
2 biji bawang besar - dicincang halus
1 sudu makan daun kari
1 cwn santan pekat

Cara2:

1. Buang kepala dan ekor udang. Basuh bersih.
2. Panaskan 2 sudu besar makan minyak, tumis bwg besar, bwg putih dan halia dan daun kari.
3. Masukkan cili kisar. Biar sampai pecah minyak.
4. Masukkan udang.
5. Masukkan santan. Perisakan dgn garam.
6. Biarkan sampai pecah minyak.

Hidangkan.

No comments: