Thursday, April 11, 2013

Aglio Olio -Versi Angel Hair


Masak pasta ni bape minggu sudah tapi baru la ni nak masukkan dalam blog. Sesuka hati je kan bagi nama resepi? Sy sebenarnya terpengaruh ngan Kak Lemongrass dr blog Salam Dua Benua tu. Dia pon selalu masak pasta camni yg dia ubahsuai ikut citarasa dia. Aglio Olio selalunya refer pada pasta yg dimasak guna olive oil dan bawang putih dan sometimes dgn red chili flakes.

Saya pon basically masak camtu jugak tapi sy tambah celery, tomato ceri dan shredded fried chicken. Shredded fried chicken tu recycle item sbb the previous night sy buat ayam goreng tepung ala KFC tapi berbaki lagi 2 ketul. Kalau nak panas balik pon tetap x laku jadi sy shred kan dan masuk dalam pasta. Ok kan?

Cara saya masak:

Bahan2:

250g pasta angel hair 
4-5 ulas bawang putih - di dadu halus
3 sudu besar extra virgin olive oil
red chili flakes (sy kisar kering cili merah kering) - amount ikut suka. Nak pedas letak byk.
4-5 biji tomato ceri
1 batang celery - dipotong kecil2
Isi ayam yg dicarik (boleh guna lebihan isi ayam bakar atau ayam goreng)

Cara2:

1. Isikan air dalam periuk, masukkan sedikit garam dan minyak dan tunggu sampai mendidih. Masukkan pasta dan rebus sampai ala-dente. Tapis airnya tapi jgn buang dulu air rebusannya sbb akan digunakan dalam proses memasak.
2. Panaskan extra virgin olive oil dan masukkan bawang putih. Goreng sampai naik bau. 
3. Masukkan pasta dan gaul sebati. Tambahkan air rebusan pasta sedikit-sedikit utk bagi moist.
4. Masukkan tomato ceri, celery dan isi ayam. Taburkan red chili flakes. Kacau rata. Tambahkan garam ikut citarasa. Tambahkan juga air rebusan kalau pasta nampak kering. Tak payah masak lama2. Bila tomato ceri dah nampak layu sikit, dah boleh matikan api.

Hidangkan panas2.

No comments: