Tuesday, April 16, 2013

Grilled Lamb Menu


Sesekali saya akan beli lamb slices frozen yg dijual di Mydin. Lepas tu saya akan marinate guna resepi INI dan simpan dalam fridge utk semalaman. Then grill atas grill pan sampai masak.

Utk gravy, saya buat simple black pepper sauce. Just panaskan 1 sudu besar butter, then dah cair masukkan 2 sudu besar tepung whole meal, kemudian tambahkan air dan kacau sampai sekata, jangan biar berketul2. Letak banyak2 serbuk lada hitam dan kiub ayam dan perisakan dgn garam ikut citarasa. 

Sementara tunggu kambing masak, sy buat mashed potato segera sbb sy masih ada lagi stok mashed potato segera yg diimport dr Jerman...hehehe. Pemberian kawan sy Kak Liza, yg berkunjung ke sini tahun lepas. Sgt senang buat mashed segera, cuma didihkan air ikut sukatan yg diberikan, masukkan susu segar, kemudian tuang serbuk kentang. Kacau bagi sekata, tambahkan butter jika suka.


To make a well-balanced menu, kena la buat salad. Salad saya sgt2 simple juga. Cuma guna romaine salad, carrot yg dipotong halus, timun jepun dan celery. Kemudian sy taburkan sunflower seed dan sedikit extra virgin olive oil.


Setengah jam dinner sy sudah siap!

No comments: