Wednesday, August 18, 2010

Grilled Lamb with Rosemary & Mint



Yg ini bukan sy masak tapi disediakan oleh kawan sy kak liza masa sy pi buka posa kat rumah dia smlm. Sy cuma tolong grillkan kambing2 itu shj ^_^.

Anyway sy nak rekodkan resepi kambing kak liza ni sbb rasanya mmg best!

Bahan2:

1kg daging kambing (kak liza guna bahagian rusuk, bahagian tengkuk pon sedap)
1 ikat daun pudina - potong halus
1 sudu besar dried rosemary (atau kalau ada yg fresh, guna satu ikat)
1 sudu besar serbuk paprika
1 sudu besar serbuk bwg putih
2 sudu besar minyak masak (atau boleh guna olive oil)
garam secukup rasa

Cara2:

1. Perap kambing dgn semua bahan2 diatas sekurang2nya 3 jam.
2. Panaskan sedikit minyak dlm pan, dan grill kambing sampai masak. Pastikan rempah2 yg melekat atas pan dibuang sebelum grill daging kambing berikutnya. Kalau tak, nanti rempah2 tu akan hangus dan menyebabkan kambing jadi pahit.
3. Kemudian bakar kambing dlm oven dgn suhu 160C selama 1/2 jam.

Siap dihidang.

No comments: