Tuesday, August 17, 2010

Mee Kuah Udang

Ni menu buka posa hari ahad lepas. Masa Mat & Liza ke Frankfurt ari Sabtu tu, diorg belikan udang fresh yg saiznya boleh tahan la jugak besar. So sy terfikir "wah, bestnya kalau buat mee kuah udang"

Resepi sy ambil dr blog kak ummi Home Sweet Home. Terima kasih ye kak! Tapi sy ubahsuai la sikit ikut kesesuaian bahan2 yg sy ada. Hasilnya tetap sedap tau!

Ni cut & paste resepi dr blog kak ummi:

Bahan:-
1 paket mee kuning - rendam, basuh dan celor, toskan.
* sy gantikan dgn sepeket spaghetti, yg drebus dgn sedikit minyak dan serbuk kunyit, kemudian bila dah ala-dente, tos dan basuh dgn air sejuk...so nampak mcm mee kuning.
15 ekor udang sederhana besar
1/4 biji kobis - *sy gantikan dgn bunga kobis
5 batang sawi * tak masuk sbb takde
1/2 batang carrot - hiris memanjang 1 in
1 paket baby corn* tak masuk
4 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
3 sudu besar kicap cair
2 biji telor
sedikit gula
1 biji bawang besar - hiris tebal sikit
garam
Air secukupnya
Hiasan tabur:-
Bawang goreng
Daun bawang
Tomato - hiris nipis

Bahan Kisar:-
3 sudu besar cili kisar * sy agak2 saja sbb tak nak pedas sgt
1 sudu besar cili boh * tak masuk, just jadikan consider as cili kisar juga
2 sudu besar pes cendawan + kentang (Campbells) * sy gantikan dgn semangkuk kecil keledek lecek (lebihan dr kuih cucur badak)
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 biji tomato

Cara Memasak:-
Tumis bahan kisar atas api perlahan. Kacau 8 - 10 minit. Masukkan sos tomato, sos cili dan kicap. Masukkan air secukupnya..jangan terlampau banyak sgt. Kemudian sayuran lobak dan baby corn dulu. Kemudian masukkan udang dan sayuran lain. Masukkan gula dan garam.. Biarkan mendidih lagi, pecahkan telor dan masukkan bawang besar. Kacau kuah dan seimbangkan rasa. Tutup api.

No comments: