Sunday, August 29, 2010

Bihun Sup Utara


Ohhh...lamanya x update blog masak ni...bukanx masak, masak je ari2 tapi bab nak amik gambar makanan pastu upload kat laptop, punya la masak. Pastu kalau masak menu yg dah ada dlm blog ni, mmg la malas nak buat laporan.

Puasa pon dah 20 hari sudah...tinggal lagi 1o hari je lagi Ramadhan akan meninggalkan kita. Sy kurang excited sikit pasal nak beraya. Kat sini sambutan raya x semeriah sambutan kat Malaysia. Kat malaysia skrg mesti org dah sibuk buat kuih raya, shopping baju raya semua kan?

Bihun sup utara ni sy buat ahad seminggu lepas along with nasi kerabu since menjemput budak2 student yg tinggal berdekatan berbuka puasa kat rumah sy.

Resepi sy amik kat blog Sajian Bersama Ibu Manja and cut & paste resepinya:

Bahan Mihun
1 paket bihun, rendamkan beberapa jam
2 sudu makan serbuk kunyit

Bahan Kuah
500 gm daging berlemak muda, dipotong besar
300 gm perut (takde stok saya gantikan dengan bebola ikan) - sy tak guna
1 bungkus rempah bunjut
5cm halia*
3 ulas bawang putih*
5 ulas bawang merah* (*dihiris)
1 sudu makan lada hitam, ditumbuk kasar
2.5cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 biji bunga cengkih
2 biji buah pelaga
garam secukup rasa
air secukupnya

Bahan Hiasan
Daun sup dan daun bawang secukupnya, dihiris
bawang goreng secukupnya
cili merah secukupnya, dihiris
4 biji limau kasturi, dibelah dua

Bahan Sambal Merah
100 gm cili kering*
100 gm bawang merah*
3 ulas bawang putih* (*dikisar)
1 biji bawang besar, dimayang
3 sdm tomato sos
3 sdm cili sos
garam secukup rasa
gula secukup rasa
minyak masak untuk menumis

Cara Memasak
1. Ddihkan air di dalam periuk. Masukkan daging dan kesemua bahan kuah. Biarkan daging betul-betul lembut. Kacau rata dan perasakan dengan garam secukup rasa.
* Sy rebus daging dulu sampai lembut, Kemudian bahan2 kuah yg lain sy buat tumis darat (tumis dlm periuk lain) kemudian tuang bahan tumisan kedlm periuk daging rebus.
2. Keluarkan daging dan hiris nipis. Ketepikan.
3. Celurkan mihun yang telah direndam serbuk kunyit dan toskan.
4. Masukkan bihun dan daging serta bahan hiasan dalam mangkuk dan masukkan kuah.
5. Hidangkan bersama sambal merah.
6.Untuk membuat sambal merah, panaskan minyak di dalam kuali. Tumiskan bahan-bahan yang dikisar sehingga wangi dan naik minyak.
7. Masukkan sos tomato dan sos cili. Kacau rata sampai sampai naik minyak.
8. Masukkan bawang besar dan gula. Masakkan sehingga pekat.

No comments: