Tuesday, August 17, 2010

Experiencing BOSCH MUM 4426

Dah lama sy ngidam nak memiliki a proper standmixer, yg kalau kita nak buat buttercream icing ke, atau meringue x payah la sampai lenguh2 tgn nak pegang handmixer. Yg kalau kita biarkan ia ON lama pon, takde la sampai fius terbakar or something like that. Sy penah beli handmixer cikai kat Malaysia sbb nak buat kuih raya, harga kalau x silap RM30 kot. Jangka hayatnya semata2 guna bulan posa thn tu saja...beberapa bulan lepas Raya nak guna, tgk2 la dah x leh ON pon!

Kat sini, masa mula2 sampai, sy dah beli siap2 handmixer jenama CLATRONICS yg berharga 10 Euro ut. CLATRONICS kira jenama cikai jugak la kat Germany ni tapi handmixer yg sy beli ni so far so good walaupun dah diguna berkali2 (dah dekat 2 thn dah). Cuma mcm sy ckp, bila tang nak buat icing ke, or nak buat meringue ke (oh, x penah buat lagi sebenarnya ^_^), jenuh la tgn nak pegang handmixer tu.

Selalu la sy dok berangan2 nak tangkap mixer KITCHEN AID satu. Tapi bila tgk harga dia...mak aii...paling murah pon 300++ Euro. So sy dok simpan angan2 je la. Everytime pi household section kat mall tu, sy pon pi la dok belek2 Kitchen Aid kat situ.


Baru2 ni masa tgh dok pegang handmixer buat kek, cik HB tanya " U nak ke kalau I belikan u standmixer?"

Uik...sy terkejut la...bukan apa, cik HB jarang la nak respond dgn minat memasak sy ni. Sy ada la citer2 pasal stand mixer and kitchen aid before..CERITA aje tau..bukan REQUEST. Tapi dia x penah bg respond.

Tup2 kata nak belikan sy stand mixer...mesti la NAK! tak kisah la kalau bukan Kitchen Aid sekalipon :)

So standmixer yg sy dapat.....BOSCH MUM 4426!


Ok, ianya x semahal dan sehebat Kitchen Aid tapi function-wise, rasanya sama mcm Kitchen Aid. Yg penting ianya adalah universal kitchen machine. Terdapat accessories lain seperti blender, meat grinder, slicer, food-processor, citrus juicer, icecream maker yg boleh dibeli berasingan. Utk set yg sy dpt ni, bukan shj standmixer malahan sekali dgn slicer yg disertakan dgn 3 jenis slicer blades. So yes, sy dah target nak tambahkan food processor dan meat grinder selepas ini!

Dan ini gambar2 dr hasil cubaan dgn BOSCH MUM 4426:

Making cheesecake batter

Uli doh utk burger Malaysia

Fixing slicer

Cutting cucumber

Grating chocolate

Slicer blade utk potongan halus & kasar sayur2an

Slicer blade utk memotong nipis sayur2- cth timun

Slicer blade utk grate coklat/hard cheese/nuts

So in short, sy sgt berpuas hati dgn BOSCH MUM 4426 ini!

Anyway, my biggest thanks goes to my loving husband of course! Cik HB kata ni hadiah sempena ulang tahun perkahwinan kami yg ke-6 Ahad ni. Thanks abang sbb memahami minat I dan sudi nak belikan standmixer ni.

Mudah2an Allah murahkan rezeki cik HB kerana telah menggembirakan hati isterinya :)

4 comments:

Linda kiyut said...

Alaa... Nenot... jelesnye.... ceria la dapur ko ngan menda alah nie...hihi.... takpe2... kena berjimat simpan duit nih... nak jugakk....

Neny said...

x muat nak display kat dapur aku yg cenonet tu...bila x guna, kena simpan dlm kotak!

Weh, bonus tahunan sure lebat...apalagi? Bodek2 la bos suh sponsor sikit...hehehe

mis said...

woo.. thn ni berderet la kuih raye awak ye neny! baru la berbaloi2 standmixer baru n canggih.. hihiii.. dh stat wat ke blom??

Neny said...

hish, x pk pon lagi pasal nak buat kuih raya mis...buat pon kang sapa nak mkn...bukannya ramai pon org kat sini.