From now on, sy rasa sy patut rekodkan tips2 yg berguna when it comes to urusan2 domestics. Maybe berguna utk setgh2 org. Mcm utk sy, bila sy tau certain2 tips, sy rasa lebih mudah bila membuat kerja2 rumah. Kerja2 rumah ni tak penah abis, time consuming dan bila asyik buat benda yg sama, kita yg x berapa nak rajin ni jadi semakin malas (sy la tu!).
Kali ni sy nak share tips basuh pinggan (oh, mesti ada org nak kata...ala, apa sgt la kan pasal basuh pinggan). Sy tak tau la org tapi stail sy basuh pinggan kat malaysia dgn kat sini dah lain. Sebabnya kat Germany ni rate air & gas adalah mahal. Time summer ok la, boleh aje basuh guna air sejuk. Tapi time winter cuba la membasuh dgn air sejuk...mau menggigil dibuatnya. Kalau yg ada dishwasher mungkin x kisah la...campak je semua dlm dishwasher, tekan ON dan biarkan sampai siap. Buat yg xde (mcm sy) kena gak la guna hot water. Kalau time summer sekali pon, bila kita membasuh pinggan mcm kat malaysia (sambil cuci sambil biar air mengalir)...hah, tgk la bil air nanti berapa.
image from HERE
Ini adalah tips2 yg diajar oleh kak liza.
1. Asingkan sudu, cawan, pinggan mangkuk.
Utk menjimatkan air, asingkan sudu2, cwn, pinggan mangkuk. Asingkan juga antara yg kaca dan plastik. Gunakan satu besen besar, bubuh air + sabun pencuci. Rendam cwn2, kemudian cuci bersih. Kemudian takung air dlm sinki (separuh aje) dan transfer cwn2 dlm besen sabun ke dlm sinki. Buka tap dgn air kecil, bilas cwn bersih2. Dgn cara ni, x payah nak gunakan air byk2. Kalau sinki dah penuh dan sinki anda xde lubang drain dibahagian atas, buka sekejap lubang drain dibahagian bawah utk mengalirkan air supaya air x melimpah keluar.
Sambung dgn sudu2 dan pinggan mangkuk lain menggunakan besen sabun yg sama. Pastikan kumpulan yg paling berminyak dibasuh akhir sekali.
2. Rendam dgn air panas
Susah tak nak basuh pinggan mangkuk yg sgt berminyak? Especially yg ada kesan2 lemak terutamanya kambing? Jenuh nak sental dan kena guna sabun yg byk kan utk menghilangkan kotoran degil? Oh, jgn kata anda nak guna AXION pulak! Dok malaysia ok, dok oversea kalu?
Utk pinggan mangkuk mcm tu, ulang tip pertama tapi rendam dgn air panas. Biarkan seketika. Lepas tu sental. Senang aje minyak2 tu tertanggal. Selepas bilas dah xde kesan2 minyak & lemak.
3. Rendam dgn cuka
Lagi satu dulu sy kurang concern bab2 menyental periuk luar dan dalam. Tapi sejak berkawan dgn kak liza, dia sgt menitik beratkan penjagaan periuk. Periuk2 dia berkilat mcm baru beli walhal ada yg dah berusia berpuluh2 thn. Kak liza kata kalau kita x cuci bersih2 bahagian dlm periuk, nanti makanan yg dimasak cepat basi.
Utk periuk2 yg ada kotoran degil melekat dibahagian dlm especially kat bottom, rendam periuk dgn air+cuka. Biarkan semalaman, dan kemudian sental bersih periuk.
4. Gunakan garam
Again pasal periuk, kak liza sering ingatkan sy everytime basuh periuk mesti sental juga bahagian buntut periuk. Kalau buntut periuk dibiarkan hitam dan berkerak2, satu of course la nampak sungguh x cantik periuk tu, satu lagi periuk akan cepat bocor. Dan lagi satu kalau di Germany, rata2 rumah guna electrical cooker jenis ceramic. So kalau buntut periuk berkerak2, boleh merosakkan permukaan cooker.
So kalau buntut periuk anda tu dah hitam berlegam dan walau dah cuba sental dgn dawai pencuci namun tetap x hilang, cuba tabur garam atas buntut periuk tu dan sental dgn dawai pencuci. Kalau kerak sgt tebal, mungkin x hilang dgn cepat. Takpe, buat setakat yg boleh tapi everytime basuh periuk tu, sental lagi dgn garam dan guna pencuci dawai. Insyaallah lama2 hilang. Sy dah buat dan over the weeks, akhirnya buntut periuk sy yg hitam legam dah kembali 80% putih....hehehe.
No comments:
Post a Comment