Ini adalah menu RECYCLE dan sgt short cut! Cam biasa la, sy suka buat eksperimen demi utk mengitar semula baki makanan yg ada. Sy buat begedil sebelum tu guna kartoffel (potato) puree segera utk menambahkan lauk pauk sbb ada tetamu dtg masa tu. Tapi sy terbuat byk kartoffel puree tu, sy cuma guna less than half utk buat begedil. Then teringat Kak Liza, kwn sy pernah demonstrate kat sy buat Kartoffel Auflaf sebelum ini. Tapi Kak Liza buat from scratch la...guna kentang sebiji2....
Tapi since sy dah ada kartoffel puree ni, sy just guna la apa yg ada. Kartoffel puree ni masa nak buat begedil sy dah letak blackpepper, daun bawang dan cili yg dipotong halus. Utk buat auflaf ni sy cuma tambah 100g creme fraiche (1 becher) dan 1 tin sliced mushroom. Lepas tu kacau sebati.
Lepas tu masukkan dlm bekas casserole, tabur shredded cheese dipermukaan atas dan bakar pd suhu 180C dlm 20 minit (sy tunggu hingga cheese cair dan nampak golden brown).
Menu ini adalah side dish utk menu chicken roasted menu sy.
No comments:
Post a Comment