Ni lagi satu menu buka puasa semalam. Nasi daging ni pertama kali sy makan di bumi Jerman ni la, diperkenalkan oleh kawan sy cik Liza. Kat malaysia pon x tau kewujudan nasi ni...hehehe.
Utk masak nasi daging ni sy refer kat fotopages Hanieliza tapi sy x ikut sukatannya. Sy buat about half aje memandangkan ada kueytiaw hailam juga semalam. Sy cuma guna 3 pot beras. Itu pon x abis sbb kueytiaw hailam yg lebih laku. Harus la jadi menu recycle utk hari ini.
Utk resepi, ini cut & pastenya:
Utk air asam
Bahan: 1 kg. daging....potong sebesar 4 inci dan rebus dgn halia sehingga lembut 6 cawan beras bathmati....bersih dan toskan 8 cawan air rebusan daging 1 cawan susu cair 3 sudu besar minyak sapi 1 tin tomato sup [500 gm tomato cincangkan] 3 susu besar rempah kurma dibancuh dgn sedikit air 2 sudu besar kismis 5 helai daun pandan ..disimpulkan garam & gula secukup rasa Bahan tumis 2 inci kulit kayu manis 2 kuntum bunga lawang 5 kuntum bunga cengkih 3 kuntum buag pelaga 2 labu bawang besar ] 3 ulas bawang putih ] mayang halus atau tumbuk 1 inci halia ] Cara memasak: 1. Panaskan minyak sapi dalam periuk Rice Cooker 2. Tumiskan bahan tumis dan dimayangkan. 3. Masukkan rempah yang dibancuh dgn sedikit air..biarkan wangi. 4. Masukkan air rebusan daging, tomato sup , susu cair dan daging...biarkan mendideh. 5. Masukkan daun pandan, garam , gula , beras dan kismis 6. Pindahkan periuk Rice Cooker dan biarkan nasi masak saperti biasa. 7. Hidangkan bersama Dalca Sayuran dan Air Asam. | |
Nasi daging ni sy gandingkan dgn air asam jawa (mesti!), acar timun-karot dan papadom.
Utk air asam:
Bahan2:
3 biji cili masak
3 biji cili api (amaun bergantung kpd kepedasan yg anda mahu)
sedikit belacan
1 biji bawang besar - dipotong dadu kecil (atau dimayang halus)
1 biji tomato - dipotong dadu kecil
air asam jawa secukupnya
garam & gula secukupnya
Cara2:
1. Kisar cili masak, cili api dan belacan dgn sedikit air sampai lumat.
2. Dlm satu mangkuk. satukan bahan kisar bersama bwg besar, tomato dan air asam jawa. Tambahkan gula & garam mengikut citarasa anda.
No comments:
Post a Comment