Wednesday, September 4, 2013

Apple Crumble

Hari tu ada 3 biji epal merah yg dah kecut2 dalam fridge. Nak makan gitu saja x sedap so mokcik pon cari2 la resepi yg boleh gunakan epal ni. Then terfikir la apple crumble yg penah di review resepinya sebelum ni tapi x penah try buat.

Google2, byk la resepi apple crumble yg pelbagai tapi yg mokcik berkenan resepi yg satu ni dr website

Buat apple crumble guna resepi sangat simple tapi mokcik tak ikut exactly la. Cam jumlah epal tu, mokcik cuma guba 5 biji (3 biji epal merah yg dah kecut campur 2 biji epal hijau). Kelapa pon x pakai sbb takde kelapa parut dlm stok dan juga nutmeg.

Tapi rasanya tetap marvelous!

Memang sedap dimakan ngan aiskrim vanilla dan kebetulan ada stok blueberries dalam fridge, combine sekali...wahhhh rasa cam dalam rancangan AFC....hehehehe

Resepi cut and paste.

Serves : 8 
·         7 large green apples
·         1/4 cup caster sugar
·         1 teaspoon cinnamon (ground)
·         1 cup plain flour
·         3/4 cup (packed) dark brown sugar
·         3/4 cup rolled oats
·         3/4 cup coconut
·         1 tablespoon cinnamon (ground)
·         2 teaspoons nutmeg (ground)
·         2/3 cup butter (melted)
·         2 teaspoons vanilla essence
Preparation:45min  ›  Cook:45min  ›  Ready in:1hour30min 
1.       APPLE MIX
2.       Peel and core apples, then cut into rough 1-2cm cubes. Place apples in large saucepan and cover with water. Simmer (but don't boil) covered with lid on med-high until apples are just tender but not too soft (usually 5mins once water is simmering). Drain apples well and place in large bowl
3.       Combine caster sugar and cinnamon (ensures even spread), then toss through the apples. If you like the apples to be less sweet and more tart you can omit the sugar in this step, though there may be excess juice as a result.
4.       CRUMBLE MIX
5.       Combine flour, brown sugar, rolled oats, coconut, cinnamon and nutmeg in a large bowl until evenly mixed through.
6.       Melt butter (do not burn or boil it) and add vanilla essence to butter, stir through.
7.       Add butter mix to dry ingredients and mix well using a fork. Ensure all ingredients are moist and mixture has a crumbly texture.
8.       BAKING
9.       Place apple mix evenly in medium casserole dish. Spread crumble mix over top of apple. Bake at 180 degrees C for 30-40minutes, or until crumble topping is slightly browned.
10.   Serve with vanilla icecream, cream, or custard and ENJOY!

No comments: