Bila ada stok udang besar dan sotong, kalau x buat tomyam, sure buat paprik.
Versi paprik campur saya:
Tumbuk bawang putih, bawang merah dan halia. Ketuk 2-3 biji cili padi. Tumiskan. Masukkan cili kisar sesudu-dua ikut kadar kepedasan yg dikehendaki. Masukkan serai yg diketuk. Biarkan cili masak sampai garing. Masukkan sos hitam, sos cili dan tomato. Kemudian masukkan carrot yg dipotong panjang, kalau ada putik jagung pon boleh tapi saya x guna.
Bila carot dah lembut, masukkan sotong dan udang. Tuang kicap manis secukupnya. Masukkan kacang pea/kacang panjang dan 1-2 helai daun limau purut yg dicarik. Kacau sebati. Kalau x cukup masin, tambah garam tapi selalunya saya tak tambah sbb dgn segala sos yg dah diletak, dah cukup masin-manis dah. Biarkan masak seketika.
Dah siap!
No comments:
Post a Comment