Monday, September 2, 2013

Masak Lemak Cili Api Ikan Senangin dgn Belimbing Buluh


Ini pertama kali saya cuba masak ikan senangin. Tak penah masak ikan senangin sebelum ini, jadi saja nak cuba nak tau cemana rasanya. Dan dah lama teringin nak buat masak lemak ikan bubuh belimbing buluh. Hari Sabtu lepas berkesempatan pegi Pasar Besar Melaka, jumpa pulak belimbing buluh, so beli la. Hajat dihati nak cuba tanam pokok belimbing buluh so that bila2 nak makan, boleh petik terus dr pokok ^_^.

Oh, stok kunyit hidup pon dah senang dapat skrg sbb saya dah tanam pokok kunyit. Tak la lebat lagi pokoknya tapi nak buat masak lemak ni dapat la amik ubi kunyit dalam 1 inci gitu. Daun pon gitu.

Cara masak: 

Tumbuk 4-5 biji cili padi kampung bersama kunyit hidup 1 inci (kalau nak pedas, tambah lagi, saya tak boleh buat pedas2 sbb anak2 nak makan). Kemudian masukkan santan (saya guna santan asli yg dibeli sebungkus RM2) kedalam periuk. Masukkan cili api dan kunyit yg dah ditumbuk lumat tadi. Ketuk sebatang serai dan masukkan kedalam periuk. Masak dgn api sederhana sambil sentiasa kacau kuah santan. Kalau x kacau, nanti pecah minyak. Bila dah mendidih, masukkan ikan senangin 2 ekor yg dipotong dua bersama dgn segenggam belimbing buluh yg dibelah dua memanjang. Tak perlu guna asam keping sbb belimbing buluh akan memberikan rasa masam kepada masak lemak tu. Carik2kan sehelai daun kunyit dan masukkan kedalam kuah. Masukkan garam secukup rasa dan masak seketika sampai ikan masak. Jgn lama sgt nanti ikan hancur.

Dah siap! Sedap makan dgn ikan masin yg bulat2 tu :)




No comments: