Friday, February 13, 2015

Masak Lemak Cili Api Siput Sedut


Ini kali pertama saya masak siput sendiri on my own. Masak lemak cili api siput sedut memang kegemaran cik HB dan anak2. Kalau makan kat kedai nasi campur, ada menu ni, memang menu ni menu wajib. Tapi tau je la kan kalau makan kat kedai...harganya mahal.

So cik HB tanya saya "U boleh ke masak macam ni?


I told him "well I can try...tapi you la kena basuh bersih2 dan ketuk muncung dia".


Which dia kata takde masalah.

Kebetulan pulak, kat pasar Durian Tunggal memang ada jual siput sedut ni. Saya beli tak tanya harga sebenar tapi jumlah harga utk seikat sayur kangkung dan sepeket 1kg siput sedut adalah RM10.50.

Which in my opinion, agak mahal la jugak. Patut la kat kedai makan pon jual mahal.

Then siput sedut ni memang banyak la selut dia. Cik HB kept his promise...berapa kali tah proses basuh, buang selut tu dibuat. Siap sental dengan berus lagi! Lepas tu rendam dengan air garam dan biarkan 1-2 jam. Tapi siput sedut tak mati2. Siap merayau keluar lagi dr besen. Saya mmg penggeli bab ni tapi anak2 excited tgk siput bergerak2.

Lepas 2 jam, boleh tgk siput memuntahkan lagi kotoran yang ada dalam losongnya. Kemudian cik HB ulang lagi proses mencuci lepas tu ketuk muncung atasnya utk buang bahagian lebih kurang 3 ruas dr muncung atas. Ini utk mudahkan proses menyedut bila nak makan nanti. Kalau x buang muncung atas tu, alamat sedut angin je la...hehehe.

Kalau rujuk resepi masak lemak cili api siput sedut di internet, kebanyakan yang share resepi akan campur dengan sumber sayuran yang lain. Macam cik Mat Gebu dia campur dengan keladi. Yang lain2,  ada yang campur dengan peria, ada jugak dengan nenas, macam2 la.

Bak kata blogger masakan favourite saya, Kak Gee "kita yang buat dia, suka kita la nak bubuh apa"

Hehehehe....saya suka tagline tu.

Resepi yang saya guna kali ini datang dari kak Azlita Masam Manis yang dia masak dengan pucuk ubi. Tapi saya pulak tak campur apa2 bahan sayuran lain. Saya rujuk resepi kak Azlita utk bahan2 asas dan cara memasak. 

Lainnya masakan masak lemak cili api resepi ini, masak lemaknya ditumis terlebih dahulu. Selalunya masak lemak cili api setau saya tak perlu tumis. Then ada tambah halia. Mungkin utk hilangkan bau hanyir siput sedut. 

Lepas tu saya punya versi saya tambah daun kunyit utk mengharumkan lagi masakan.

Resepi cut & paste dr blog Masam Manis.

SIPUT SEDUT MASAK LEMAK PUCUK UBI
Resepi Oleh : Pak Engku
Rujukan : Santapan Gulai Tradisi

1 kg siput sedut
2 ikat pucuk ubi * saya tak guna
5 ulas bawang merah ~ kisar halus
3 ulas bawang putih ~ kisar halus
2 inc kunyit hidup ~ kisar halus
2 inc halia ~ kisar halus
15 tangkai cipi padi ~ kisar halus
2 batang serai ~ di titik
500 ml santan 

Siput sedut di berus hingga bersih
Rendam sebentar dalam air garam untuk membuang kotoran seperti pasir dan lumpur
Potong bahagian ekornya
Cuci bersih dan toskan 

Pucuk ubi ambil bahagian pucuk daun yang lembut
Rebus hingga empuk, angkat dan toskan

Panaskan minyak, tumis bahan yang di kisar hingga harum
Masukkan santan, serai dan siput
Kacau perlahan atas api sederhana hingga masak
Masukkan pucuk ubi
Perasakan dengan garam
Masak hingga kuah sedikit pekat
Sedia di hidangkan

Alhamdulilah, cik HB dan anak2 kata sedap sangat masakan saya. Inilah yg isteri2/mak2 nak dengar kan? Biar berpenat-lelah memasak, asalkan suami dan anak2 gembira dengan masakan kita.

Chicken Puff


Setiap hari tugas saya sebagai seorang ibu adalah menyediakan sarapan dan bekal sekolah anak2. Saya jenis orang yang suka pada variety so saya sentiasa cuba sediakan menu yg berlainan setiap hari supaya anak2 tak bosan tapi sihat dan sedap. Dan juga mudah sbb saya ibu yang bekerja jadi memang terkejar dengan masa.

So chicken puff ni antara menu yang saya buat utk sarapan dan bekal sekolah. Guna pastri frozen Kawanku, penyediaan chicken puff ni tak lah susah mana.

Untuk inti ayam, resepinya:

Isi ayam - saya guna bahagian dada, yang dipotong kecil2.
Sayur campur frozen
2-3 ulas bawang putih - cincang
1/2 biji bawang holland - cincang
Serbuk lada hitam dan garam secukupnya
1/2 cawan sup cendawan - saya guna mushroom soup Campbell. 
Kulit pastri secukupnya.

Tumiskan bawang putih dan bawang holland sampai naik bau. Masukkan isi ayam. Biarkan sampai masak. Kemudian masukkan sayur campur. Kacau sebati. Masukkan sup cendawan. Biarkan sampai kuah pekat. Masukkan garam dan serbuk lada hitam secukup rasa.


Untuk sediakan puff:

Ambil sekeping kulit puff yang dah dinyahbekukan pada suhu bilik. Kelar separuh bahagian segitiga. Letakkan sedikit inti puff diatas bahagian yang tidak dikelar. Tutup dengan bahagian yg dikelar. Tekan dengan garfu bahagian tepinya. 

Ulang semula proses diatas untuk kulit puff yang lain.

Susun atas dulang pembakar dan sapu dengan kuning telur. Bakar pada suhu 180C selama 25-30 minit. Sebelum masukkan puff, pastikan oven dipanaskan dulu sekurang2nya selama 10 minit.


Monday, February 9, 2015

Garlic Rolls


Hari tu ada kawan share kat FB resepi garlic rolls dr FB Ringkas Tapi Sedap. Tengok rotinya sangat menarik. So saya pon try la buat sendiri. Tapi mcm biasa, when it comes to bread making, mesti lah saya gunakan breadmaker kesayangan. Saya risau kalau saya uli sendiri, silap2 tak naik roti saya nanti...hehehe.

Resepi saya cut & paste dr FB Ringkas Tapi Sedap:



Garlic Rolls
Bahan-bahan untuk roti:
3 cawan tepung gandum/tepung roti
1 cawan air suam
2 sudu besar gula
2 sudu besar yeast
1 sudu teh garam
2 sudu olive oil
Bahan untuk Garlic Butter Spread
50gm butter
2 sudu daun ketumbar (cincang)
5 ulas bawang putih (cincang)
Campurkan semua bahan2 diatas, biarkan pada suhu bilik
Cara-cara
Masukkan yeast dan gula kedalam 1 cawan air suam tadi. Biarkan seketika
Dalam bekas lain, masukkan tepung dan garam, kemudian tuangkan air suam yang telah dicampurkan dengan yeast dan gula tadi sedikit demi sedikit. uli hingga jadi doh yang lembut.
Kemudian, campurkan olive oil, uli hingga doh menjadi elastik.
Tutupkan doh dengan tuala lembap yang bersih, rehatkan doh selama 45 minit
Doh akan naik sekali ganda
Setelah adunan naik, tumbuk2 doh dan uli sekejap
Kemudian bahagikan doh kepada 2 bahagian.
Gelek doh dengan kayu pencanai setebal 1/2 inci
Sapukan 1 sudu garlic butter spead diatas doh dan gulungkan
Potong sama lebar doh kepada 4 bahagian
Kita akan dapat 8 potongan doh
Susun doh dalam tray yang telah disapu dengan butter
Tutup semula doh dengan kain lembap, dan rehatkan semula selama setengah jam supaya doh naik sekali ganda lagi.
Kemudian sapukan garlic butter spread di atas doh tadi
Sapukan kuning telur pada permukaan doh
Bakar doh dalam oven pada suhu 170-180C selama 25-30 minit


Komen saya pasal roti ni, saya rasa kena lebihkan sikit sapuan butter-garlic spread tu. Kalau ikut resepinya, dapat sikit aje spread tu. Saya cadangkan lebihkan amaun butter, bawang putih dan daun ketumbar utk dapatkan spread yg lebih. Tanpa sapuan yg banyak, roti ni rasa agak hambar.

Sangat sedap di makan panas2 dan cicah dengan sup cendawan. Tapi kalau nak kekalkan kelembutannya, jangan lupa simpan dalam bekas kedap udara ye.

Sunday, February 8, 2015

Kueytiaw Kung Fu


Kueytiaw kung fu ni menu yang selalu anak2 saya order kalau kami keluar makan kat kedai makan tomyam. Sedap memang sedap tapi tau je la kos makan kat luar kan....dah la sikit je portion nya tu, harga pon boleh tahan mahal.

Tu yang cik HB cadangkan "why don't Ummi je la masak sendiri kueytiaw kung fu ni?"

So google la resepi dari Internet dan saya pilih guna resepi dari Potret Kasih

Yang bawah ni resepi cut & paste. Tapi mcm biasa, saya  tak ikut exactly it is. 

Resepi Kuew Teow Kungfu
  • 1oo g  kuey teow ( ambil secekak je untuk seorang makan )
  • 1 biji telur saiz besar ( kalau telur kecil 2 biji )
  • sedikit lada sulah
(Pecahkan telur, kacau  dgn lada sulah & celupkan kueh teow. Pastu goreng atas kuali, mcm telur dadar. Dah siap angkat dan letak atas pinggan)

Abaikan rupa kuali buruk kat dalam gambar tu...hehehe. Buruk2 pon mmg kuali kesayangan saya despite I have Tefal pans. Yang kuali murah dan dah buruk ni jugak yg best masak macam2 :)
Untuk kuahnya
  • Isi ayam secukupnya  ( jumlah bahan anggaran untuk seorang makan ) * Tak guna
  • daging batang pinang secukupnya * Tak guna
  • udang secukupnya
  • sotong secukupnya
  • Sayur-sayuran ( karot, kobis bunga, pak choi, kailan, cendawan tiram dll )
  • 2 ulas bawang putih
  • 2-3 sudu makan sos tiram ( saya campur sos tiram dengan 1 sudu kicap manis )
  • 1 sudu tepung jagung ( campur dengan sedikit air )
  • 2 cawan air stok udang ( kulit/kepala udang ditumbuk, campur air dan ambil stoknya ) * saya guna air biasa saja
  • 3 -4 biji cili padi ( diketuk atau ditumbuk)
  • minyak secukupnya untuk menumis
  • sedikit garam
Cara penyediaan
1. Tumis bawang putih hingga wangi kemudian masukkan daging dan isi ayam. Masak sehingga daging atau ayam agak empuk baru masukkan sos tiram, air rebusan udang, lada sulah dan bancuhan tepung jagung.
2. Bila mendidih masukkan sayur-sayuran, seafood, cili padi, lada sulah.
3. Bila sayur layu, sesuaikan rasa ( kalau dah masin tak perlu letak garam ) dan tuangkan kuah keatas kuey teow yang telah digoreng dengan telur tadi….
Ni versi kuah kueytiaw kung fu saya. Saya guna udang, sotong dan fish cake utk sumber protein. Sayur pula saya guna carrot, broccoli, cauliflowers dan sawi sikit. 

Anak2 cakap sedap walaupun saya tak guna cik aji utk penambah rasa. Saya mmg tak guna ajinomoto dalam masakan tapi not 100% my cooking is MSG-free. Sebab MSG mungkin ada dalam kicap, sos, dan  kiub ayam/ikan bilis dan mcm2 lagi. Tapi kalau makan kat kedai tu tak tau la berapa banyak cik aji/MSG yang ditambah ke dalam masakan utk sedapkan rasa.

I believe in order to make food tastes delicious, kena la gunakan bahan2 mentah yang baik dan segar. Again, hidup di zaman moden ini, bahan mentah yang baik dan segar dah semakin susah nak dapat dan juga mahal. So kadang2 demi convenience, kita pon pejam mata aje dan belasah je apa yg ada kan?

But for me, selagi kita mampu, kita cuba la yang terbaik ye?

Friday, February 6, 2015

Victoria Sandwich


Dah lama saya tak update blog ni. Sibuk menguruskan kerjaya dan rumahtangga. Macamana pon jiwa saya masih suka kepada memasak. Hari2 tetap memasak dari pagi utk sarapan dan bekal anak2 ke sekolah, dan juga makan malam. Cuma masak benda2 baru tu jarang la. Ada jugak few new recipes I tried tapi x sempat nak amik gambar. Ada yg sempat amik gambar, tapi belum sempat masukkan dalam blog. Mungkin progressively saya akan buat. Bukan apa, bunyinya mcm syok sendiri tapi blog ini adalah diari masakan saya yg mmg tempat rujukan saya di dunia masakan. Walaupun hasilnya tak se gah pakar2 masakan yg lain, ianya bukti yg saya dah cuba dan mungkin boleh diperbaiki lagi di masa depan :)

Victoria sandwich ni antara resepi kek baru yang saya cuba. Dah lama dok geram nak buat kek nan satu ni sbb ramai betul yg share hasil pembuatannya. Kek era baru skrg ni yg saya perasan, org suka exaggerate on the decoration. It doesn't have to be with nicely decorated buttercream or icing but you can also put fresh colourful fruits, chocolates and candies. Saya follow IG The Kitchen Guardian, Bisous A Toi, Tamagolicious dan these bakers selalu present their cakes in colourful fresh flower mixed chocolates deco.

Untuk resepi, saya rujuk blog kak Azlita Masam-Manis. 

Bahan Kek

220 gm tepung kek
30 gm tepung jagung
secubit garam

Bahan-bahan ini perlu di ayak sebanyak 3 kali

250 gm gula castor
250 gm butter tanpa garam
2 sudu besar golden syrup
2 sudu teh esen vanilla
5 biji telur

Satukan gula, butter dan golden syrup dalam bekas pemutar dan putar hingga adunan kembang dan gebu.
Jangan lupa untuk scrap tepi mangkuk pemutar supaya adunan di pukul rata
Kemudian masukkan telur sebiji demi sebijik sambil di putar perlahan
Tambahkan esen vanilla dan terus putar hingga sekata
Tambahkan tepung yang telah di ayak
Kaup balik dengan spatula hingga rata
Tuangkan adunan dalam loyang 8 inc yang telah di sapukan butter dan di lapik dengan kertas pembakar.
Bahagikan adunan sama banyak dalam 2 loyang
Bakar dalam ketuhar yang telah di panaskan 15 minit awal dengan suhu 160C
Bakar kek selama 25 ~ 30 minit.
Jangan terlebih masa nanti ia keras 

Sementara menunggu kek kita masak sediakan krimnya pula jika anda sukakan kek yang berkrim. Kalau tak suka krim boleh terus sapukan jam atas kek.


Vanilla Cheese Krim
Resepi Oleh :  Rima

1 1/2 cawan Heavy Whipping Cream ~ ita guna non Dairy Whipping Cream
56 gm cream cheese
2 sudu besar lemon paste
Putarkan cream cheese dan lemon paste hingga lembut
Dalam bekas pemutar lain putarkan Whipping Cream hingga kental
Satukan cream cheese dan cream putar dan kaup balik rata
Masukkan dalam piping bag.
Kek yang dah sejuk kita potong bahagian atasnya yang keras
Letakkan satu keping kek atas lapik kek
paipkan cream di atasnya
Kemudian letakkan jam strawberry tadi.
Tutup dengan satu keping kek lagi
Ulang proses yang sama
Akhir sekali hiaskan kek dengan buah-buahan berries yang segar
Anda boleh juga ayakkan gula icing di atas buah-buahan tadi

Utk nota: saya tak buat sendiri jem strawberi. Dan sepatutnya guna jem strawberi yg berbiji2 tu tapi saya tersilap beli jem yg x begitu. Lepas tu saya pandai2 cairkan jem tu it's too sticky. Ended up my strawberry jam was runny! 


My end result mmg hodoh! If it not for the strawberries and blueberries, it would be very ugly! Saya memang bermasalah bab melepa dan mempaipkan whipped cream atau cream icing. Tak tau la samada nozzle yg sy gunakan tak sesuai ke atau apa. Lagi satu, how come u dont get irritated with the aftermath of icing works? 


But despite its ugliness, I must say this cake tasted so delicious! Credit to penyumbang resepi yang asal. Saya harap lepas ni mutu pembuatan kek ni boleh diperbaiki lagi. Mungkin kena pegi proper baking class kot?