Dah lama tak masak ketam. Saya tak berapa rajin makan ketam...sedap memang sedap tapi part nak keluarkan isi ketam dari kerangkanya tu kadang2 mematahkan selera. Leceh la....
Lagipon harga ketam kan mahal....
Tapi baru2 ni masa ke pasar dan sikembar ikut sekali, si kakak nampak ketam dan tanya "umi, bila umi nak masak ketam?"
Kesian pulak dengar, maka mokcik pon amik la dalam 4 ekor yg harganya RM22 (sekilo RM25).
Sambil fikir best jugak kalau try masak Egg Salted Chili Crab yg merupakan signature food bagi Singapura mcm yg selalu keluar kat AFC channel tu.
Google resepi sana sini, rupanya ada banyak versi. So mokcik just tengok bahan2 asas lepas tu masak je la ikut suka.
Ada yg tumis pakai butter, tapi hari tu pulak butter kat rumah dah abis, so guna minyak masak canola aje la. And then, telur asin pon ada sebiji aje, mana cukup sbb at least kena la ada 2-3 biji telur asin utk diambil kuningnya. Jadi mokcik mencapai keputusan, guna saja the whole telur asin sbb kalau amik kuningnya saja, nak buat apa lak dengan putihnya? Dah la masin kan? Lepas tu tambah lagi sebiji telur biasa.
Lantak la kalau x jadi resepi asli pon...sendiri jugak nak makan kan?
So kisah resepi mokcik:
Bersihkan ketam. Potong 2 setiap seekor ketam. Kemudian goreng secara deep-fry sampai masak.
Tumbuk halia (dalam 2 inci) sama 3-4 ulas bawang putih. Panaskan minyak masak dan tumis halia, bawang putih tumbuk tadi. Lepas tu masukkan daun kari dr 2 tangkai daun kari. Masak sampai naik bau. Masukkan 2-3 sudu cili kisar. Masak sampai cili garing. Tambahkan sikit air kalau kering sgt. Masukkan sedikit sos cili dan tomato. Masukkan ketam yang dah dgoreng tadi. Kacau sebati. Masukkan telur asin yg dah dipecah terlebih dahulu dalam mangkuk (bahagian kuning dia agak keras, so lenyekkan dulu). Tambah lagi sebiji telur biasa (kalau ada telur asin yg banyak, guna 2-3 biji telur asin bahagian kuning saja, jgn letak putihnya sekali, dikhuatiri terlebih masin kang masakan korang).
Kacau rata. Mokcik tak tambah garam dah sbb telur asin tu dah cukup masinnya dah. Lepas tu makan la panas2...
Wuuuuuuuuuuuuuu...sedap!!! Walaupun tension bab nak kopek cengkerangnya.
No comments:
Post a Comment