Thursday, June 19, 2014

Gulai Ikan Tongkol Nasi Berlauk


Untuk org Kelantan, ini adalah masakan common untuk mereka. Kalau kata nak makan nasi berlauk, ini la gulainya, dikawankan dengan sambal belacan ala Kelantan jugak.

Kalau yg tak tau dan tak pernah makan, mesti ingat gulai ni sama ngan masak lemak sebelah pantai barat atau Negeri Sembilan. Rupa mungkin, tapi rasa tak sama langsung. Sebab masakan ni ada lengkuas dan cili kisar yg membezakan dia dari masak lemak N9. Ikan tongkol tu pon kena rebus asing dulu, baru masukkan dalam kuah.

Lagi satu kalau google resepi gulai ikan tongkol, kena pastikan nak resepi gulai utk nasi berlauk ke utk nasi dagang. Sebab kalau gulai ikan tongkol nasi dagang, gulainya pakai rempah gulai Kelantan. Bahan pon ada lain sikit. 

Nak pakai ikan lain pon boleh - ikan kembung ke tenggiri ke...tapi yg pasti ikan merah, ikan pari tu semua x sesuai la ye....hihihi. Kalau suka boleh tambah timun atau cili hijau Kelantan yg warnanya hijau muda pucat tu. Susah nak cari cili tu sebelah pantai barat. Saya cuma masukkan cili merah aje.

Alhamdulilah, cik HB makan bersungguh2...nak puji sedap tu memang tak la kan...dah tau dah dia mmg kedekut pujian sikit, kalau tanya kang mesti jawab "makan amik hati je"...huhuhu. Tapi kalau tengok dia makan nasi bertambah2 tu, maknanya sedap la. Ok la tu :)

Anak2 pulak ckp, ini rasanya mcm makan nasi pagi2 kat Kota Bharu. Memang la nak oi, ni la nasi berlauk namanya!

Utk sambal belacan: blendkan cili merah 3-4 biji(atau ikut bape banyak nak buat), cili api sikit, belacan, sedikit cuka, gula dan garam. 

Notice tak warna kuah sangat kuning? Saya x guna kunyit serbuk pon, tapi guna kunyit tanam sendiri...tak sangka jadi kuning cantik sebegitu :)

Resepi saya rujuk kat blog Azie Kitchen tapi seperti biasa saya x ikut sangat. 

Bahan2:
2 ekor ikan tongkol saiz sederhana - dicuci bersih
Bawang merah
Bawang putih
Kunyit hidup
Lengkuas
Sedikit cili kisar 
Cili hidup (cili solok, lagi sedap)
Garam
Sedikit gula
Asam keping
Santan
Timun dan kacang panjang


Cara cara:
Ikan direbus dengan garam dan asam keping. Kalau dibiarkan semalaman, lagi sedap dan mesra. 

Kisar bawang merah, putih, kunyit dan lengkuas. Masukkan bahan kisar ke dalam santan. Masak atas api perlahan sambil terus dikacau sehingga menggelegak. Masukkan asam keping, garam dan serbuk perasa.

Akhir sekali masukkan ikan rebus, cili hidup, timun dan kacang panjang. Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat. Hidangkan dengan nasi putih serta sambal belacan. 

No comments: