Kek ni dibuat lama dah sebelum bulan Ramadhan. Masa tu saya gian sangat nak baking something dan asik teringat nak buat butter cake.
Saya jarang buat butter cake, selalunya kek coklat yg jadi pilihan sbb kek coklat lagi disukai oleh sang ayah dan anak2. But somehow I felt like I had to do butter cake and I chose marble cake recipe from My Kitchen Snippets.
Tapi saya tak follow exactly resepinya dari segi flavouring dan coloring. Saya punya flavours - vanilla, chocolate dan banana flavour. Colour pon guna stok yg ada - hijau, coklat dan orange. Susunan adunan kek pon tak berseni, belasah ikut mana dan ^_^. Cuma saya rasa kek saya terlebih crust, so tak cantik. Maybe next time kena kurangkan waktu membakar.
Untuk resepi:
(Sumber: My Kitchen Snippets: Tri-colour Marble Cake)
Bahan2:
226g mentega
220g gula
6 biji telur
260g tepung serbaguna
4 sudu besar susu
1 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh garam
Pewarna makanan - saya guna warna oren, hijau
Perasa makanan - saya guna vanilla essence, serbuk coklat dan pisang
Cara2:
1. Sediakan pan pembakar. Saya guna bundt pan. Sapukan permukaaannya dengan mentega. Panaskan oven pada suhu 180C.
2. Pukul mentega dan gula sampai kembang (saya guna mixer). Tambahkan telur satu persatu dan pukul lagi sampai sebati.
3. Ayakkan tepung bersama baking powder dan garam. Perlahankan kelajuan mixer dan perlahan2 masukkan tepung sedikit demi sedikit. Akhir sekali tambahkan susu.
4. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Satu saya masukkan serbuk coklat. Satu lagi pewarna oren dan vanilla essence. Yang ke-3, pewarna hijau dan perisa pisang. Kacau sebati setiap adunan.
5. Tuangkan adunan berselang-seli.Untuk susunan warna, saya cuma letak ikut suka. Boleh rujuk resepi asal utk dapatkan susunan warna yg cantik.
6. Bakar kek pada suhu 180C selama 1 jam atau sampai kek masak (cucuk kek dgn lidi dan bila lidi ditarik dan ianya bersih, maknanya kek dah masak). Sejukkan dulu sebelum keluarkan dari pan pembakar.
No comments:
Post a Comment