Monday, March 1, 2010

Nasi Lemak

Selalu nasi lemak hidangan sarapan kan kalau kat Malaysia? Kat sini, sy buat nasi lemak bukan utk sarapan aje, siap boleh jadi menu lunch dan kalau ada lebih lagi, jadi menu dinner. One whole day menu! Hehehe...

Nasi lemak kan menu complete. Cuma yg x bagus kandungan kolestrol dan lemaknya tinggi. Sesekali xpe la kan....

Since kat Germany ni, sy belajar masak nasi lemak cara baru (i.e cara kak liza). Dia selalu rebus secubit halba dan daun pandan dulu then campur dlm santan yg nak dibuat nasi lemak. Lepas tu masak nasi cara biasa.

Bahan2 nasi lemak:

Nasi:
- 3 pot beras - dibasuh dan ditos
- secubit halba
- 1 helai daun pandan - di potong pendek2
- secubit garam
- 1 tin santan (kalau nak kurangkan kolestrol, guna separuh tin shj kemudian tambah air)

Rebus halba dan daun pandan dgn sedikit air. Bila dah mendidih tuang dalam periuk nasi yg dah berisi beras. Masukkan santan dan periksa samada ianya cukup utk mentanak nasi (sy selalu check dgn jari so xde amaun tertentu nak sukat air/santan). Kalau x nak berlemak sgt, kurangkan santan dan tambah air. Masukkan secubit garam. Tanak nasi sampai masak.

Sambal:
- Cili kering - direbus (sebenarnya sy guna sambal oelek campur cili morocco)
- Belacan
- 1 biji bwg besar
- 2 ulas bwg putih
- air asam jawa
- Garam dan gula

Kisar cili kering, belacan, bawang besar dan bawang putih. Tumis sampai pecah minyak. Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.

Bahan2 sampingan:

- Timun
-Ikan bilis goreng
- Telur goreng/rebus


No comments: