Wednesday, April 15, 2015

Butter Prawn


Baru2 ni try lagi buat Butter Prawn. Dah banyak kali dah try masak Butter Prawn tapi selalunya mengecewakan sbb instead of jadi floss, dia jadi scrambled eggs macam kat SINI.

Kali ni ada banyak la jugak kemajuan. Sekurang2nya egg floss tu menjadi la jugak, tak la jadi scrambled eggs lagi...hehehe. Cuma dia terlebih garing, tak cantik kuning keemasan macam floss kat restoran. Sebabnya masa menggoreng floss tu, minyak berbuih2 so tak tau samada floss dah menjadi ke belum. Bila angkat2 dah garing. Next time mungkin kena goreng sekejap aje.

Kali ni jugak saya guna resepi Kak Azlita Masam Manis. So saya cut & paste resepinya kat bawah:

BUTTER PRAWN TERLAJAK LARIS

15 ekor udang segar yang besar atau sederhana besar. ( jumlah bergantung pada besar keluarga)
Buang bahagian yang tajam di muncungnya, di atas kepala dan di bahagian ekor dengan gunting.
Guntingkan juga kakinya
Guntingkan cengkerang belakang dan belah, keluarkan selaput atau tali hitam di situ
Kemudian cuci bersih udang dan toskan airnya.

Tambahkan
1 sudu teh garam
1 sudu teh lada sulah
2 sudu besar tepung jagung atau tepung kentang

gaulkan semua bahan ini bersama udang.
Panaskan minyak yang banyak, dan goreng udang secara terendam hingga merah keemasan.
Angkat udang dan toskan minyaknya.
Ketepikan

Bahan Floss ( kuning telur)
4 biji kuning telur
1/2 sudu teh secukup rasa / serbuk pati ayam
secubit garam
secubit gula
3 tangkai daun kari di raut 

Pukul semua bahan kecuali daun kari bersama kuning telur
Dalam kuali panaskan 1 senduk minyak jagung dan 1/2 buku butter
Bagi mereka yang menjaga kesihatan, kalau tak nak guna butter guna semua minyak jagung pun boleh
Panaskan minyak dan butter.
Tuangkan kuning telur dengan kaedah mengangkatnyanya pada kedudukan yang tinggi dan bila ia jatuh dalam kuali tu ia halus.
Sementara itu senduk telah tersedia di tangan sebelah lagi untuk segera mengacau.
Bila dah tuang terus kacaiu dengan belakang senduk tanpa henti.
Kemudian masukkan daun kari dan terus kacau hingga ia berbuih
Bila dah kekuningan, tuangkan dalam tapis dan tuskan minyaknya.
Ketepikan 

Ada dua kaedah nak buat floss ni, satu menggunakan api yang panas. Dan satu kaedah lagi menggunakan api yang perlahan. Terpulang pada anda nak ikut cara yang bagaimana. Di bawah ini ita kongsikan video dari Datin Hasnah yang di kongsikan oleh Rocky Dzul di Yutube. Kaedah ini adalah dengan menggunakan api yang perlahan.

Cuma nak ingatkan, resepi Butter Prawn ni menggunakan minyak dan mentega yg banyak jadi agak tak bagus la utk kesihatan. Plus, udang pon tinggi kolestrol. Sesekali makan takpe la ye...


No comments: