Tuesday, June 8, 2010

Spargel mit Hollandaise Sauce


Spargel atau in English - Asparagus dikatakan sayur termahal di Germany. Sebabnya sayur ini dlm bentuk segar hanya boleh didapati dlm penghujung musim spring dan awal summer (yg frozen atau yg dah diawetkan ada je sepanjang tahun). Sayur ni juga katanya susah proses penanamannya dan memerlukan penjagaan yg rapi. Tahun ni dgr ceritanya Spargel ni semakin mahal, mencecah 9 Euro/kg disebabkan keadaan cuaca yg x menentukan.

Tahun lepas sy x berapa gemar nak makan Spargel ni. Maybe sbb x berapa tahu cara yg sesuai nak menikmati rasa sebenar Spargel. Baru2 ni, Zurina anak Kak Liza, ajar cara org German makan Spargel. Org2 German selalunya makan Spargel dgn sos Hollandaise. Sedap tau rupanya Spargel ni bila dimakan dgn sos Hollandaise ni.

Cara nak masak Spargel ni pon senang aje. Yg penting kena peel kulitnya and then potong sikit bahagian bawahnya. Kalau x buang kulitnya nanti Spargel rasa liat cam kayu! Lepas tu basuh then rebus dlm air yg dibubuh sedikit gula dan garam. Kalau x bubuh gula nanti rasa kelat. Rebus sampai Spargel lembut.


Utk sos Hollandaise pulak, kami guna yg ready made aje. Panaskan aje dlm microwave, lepas tu ready. Tuang sos Hollandaise ke atas Spargel yg dah masak. Utk menyedapkan lagi rasa, gaul serbuk roti yg sedikit kasar dgn mentega, kemudian tabur ke atas Spargel. Yumm...yummm

Kalau nak buat sos Hollandaise ni sendiri pon ada resepinya yg sy jumpa diinternet. Sos ni juga sesuai dimakan dgn broccoli, salmon atau ayam bakar.


Resepi sos Hollandaise from Food Network

Ingredients

  • 4 egg yolks
  • 1 tablespoon freshly squeezed lemon juice
  • 1/2 cup unsalted butter, melted (1 stick)
  • Pinch cayenne
  • Pinch salt

Directions

Vigorously whisk the egg yolks and lemon juice together in a stainless steel bowl and until the mixture is thickened and doubled in volume. Place the bowl over a saucepan containing barely simmering water (or use a double boiler,) the water should not touch the bottom of the bowl. Continue to whisk rapidly. Be careful not to let the eggs get too hot or they will scramble. Slowly drizzle in the melted butter and continue to whisk until the sauce is thickened and doubled in volume. Remove from heat, whisk in cayenne and salt. Cover and place in a warm spot until ready to use for the eggs benedict. If the sauce gets too thick, whisk in a few drops of warm water before serving.


Baru ni kami ke Darmstadt dan jumpa Spargel dijual ngan harga yg agak murah. 2 ikat besar cuma 3 Euro. Then Zurina kata this week musim Spargel akan berakhir. Katanya di Frankfurt, hargaSpargel pon dah makin murah, dah jadi 3 Euro/kg dan dia akan tolong belikan utk sy...hehehe. Yes, sy nak makan Spargel puas2 sebelum musimnya berakhir sbb thn depan sy dah balik Malaysia...dah x jumpa Spargel!

No comments: