Monday, May 31, 2010

Daging Merah

Dulu2 masa zaman asik makan luar, cik HB suka order menu nasi putih dan daging merah. Zaman tu sy langsung xde initiative nak cari resepinya and try masak sendiri. Maklum la, dok Malaysia kedai makan kan banyak. La ni dah dok merantau kena la masak sendiri apa saja yg ingin dimakan. Dan mudah2an bila dah balik Malaysia nanti pon sy akan tetap rajin memasak :)).

Ini adalah resepi dr blog Saya Suka Masak. Sy suka blog ni sbb resepinya adalah detailed dan selalu tunjuk step-by-step. Tak mcm sy yg malas nak tulis resepi dgn details. Dah la selalu cut & paste shj...ngeeee...Anyway resepi daging merah ni mmg sedap.

Ini resepinya yg sy cut & paste:

Daging lembu yang telah direbus dengan pewarna merah
2 labu bawang besar*
4-6 ulas bawang putih*
1 inci halia*
2 batang serai*
1-2 sudu makan cili kering kisar
air rebusan daging
2-3 sudu makan sos tiram
3-4 sudu makan sos tomato
3-4 sudu makan sos cili
secubit asam jawa
garam secukup rasa
2 biji cili merah – potong ikut suka hati.. kasar/memanjang - sy guna paprika merah
2 labu bawang besar- potong bulat
5-6 helai daun limau – potong hiris

* Kisar halus bahan2 tersebut

Cara2:

1. Tumis bahan2 bertanda * yg telah dikisar halus dan juga cili kisar sampai pecah minyak.
2. Masukkan semua jenis sos. Kacau sebati. Jika terlalu kering, masukkan sedikikt air rebusan daging.
3. Masukkan daging rebus.
4. Tambahkan air rebusan daging sedikit demi sedikit utk mengelakkan kuah terlalu kering. Jgn tuang banyak, nanti kuah cair x sedap.
5. Tambahkan asam jawa dan garam secukup rasa.
6. Masukkan cili merah potong dan bawang besar dipotong bulat dan daun limau purut. Biarkan cili merah dan bawang layu. Kacau sebati.

Siap dihidang.

2 comments:

dari~ummie said...

wahh..berasap2! terus rasa lapar sebab nampak sangat sedap! hihihi

Neny said...

hahaha...thanks ye mengomel disini...xde sapa tau nak post komen kat sini...

Hihihi...try la masak...sedap tau!