Thursday, May 13, 2010

Udang Butter Berkari

Resepi ni diadaptasi dr Mesra.net tapi sy ubahsuai mengikut cara sy sendiri sbb resepi yg asal menggunakan 3 senduk besar margarine utk menggoreng! So sy x mau la guna margarine sbyk tu sbb sy cuma nak masak 250g king prawn yg sy beli kat Edeka. Dan since cik HB sy adalah seorg yg x suka makan oily food, so 3 senduk margarine adalah a big NO-NO.

Bahan2:

1 sudu besar butter
1/2 biji bawang besar - dipotong kecil2
2 biji bawang putih - di potong halus
1 sudu besar rempah kari ikan/seafood
1 biji telur
sedikit daun kari
1 biji cili merah (optional) - dipotong serong
Garam dan perasa


Cara2:

1. Cairkan butter didalam kuali. Tumis bawang besar, bawang putih dan daun kari sehingga naik bau.
2. Masukkan rempah kari dgn sedikit air. Kacau seketika.
3. Masukkan udang. Kacau rata.
4. Pecahkan telur keatas udang dan kacau rata. Masukkan cili merah potong dan kacau lagi.
5. Perisakan dgn. garam dan perasa.

Siap utk dihidang.




No comments: