Sunday, February 6, 2011

Asam Pedas Style Melaka


Lagi menu ikan forelle. Cik HB dah naik menyampah dah ngan ikan ni...so semalam bila beli stok makanan, sy pon ignore la si ikan forelle dan beli ikan dorade pulak. Yg buat masak asam pedas ni stok ikan forelle terakhir dlm freezer.

Saja try asam pedas style melaka pulak. Dok melaka bertahun2 tak penah try masak asam pedas style melaka. Tapi kalau makan asam pedas melaka kat kedai2 makan kat melaka tu mmg layan la! Kedai favourite sy yg ada asam pedas kat melaka, satu kedai kat Bukit Katil ni..tapi nama kedai dah tak ingat dah. Kedai ni kalau dtg time lunch, alamat seksa la nak mencari parking dan tempat duduk. Harga pon boleh tahan la jugak mahal tapi demi kesedapan, selalu la jugak dtg makan kat kedai ni.

Try masak sendiri pon sedap gak...hehehe. Bunyi cam masuk bakul angkat sendiri tapi bila "Gordon Ramsay" makan nasi dgn byknya dgn menu ni (walaupun dia tak suka ikan forelle tu), that is the most important thing! Kalau korang ada suami yg fussy about makanan, bila dia makan dgn bersungguh2 apa yg bini dia masak, maka itu adalah satu kejayaaan ok!

Resepi sy amik kat myresepi. Tapi tak ikut semuanya...adjust mana yg patut. Daun kesum takde, ganti ngan daun limau purut. Sedap ok walau guna daun limau purut dan sebenarnya kebanyakan asam pedas melaka yg sy selalu makan guna daun limau purut dlm masakan dior (sorry org melaka kalau statement ni salah).

Here the recipe:
Source: Myresepi
Bahan2:

1 ekor ikan forelle (ikan lain pon boleh) - dikerat ikut saiz disukai

Bahan kisar:-

3 biji bawang merah

10biji cili kering

1/2 in halia

1 sudu teh jintan manis

1 sudu teh jintan putih

1/4 sudu teh lada hitam

1/2 in kunyit hidup * ganti dgn serbuk kunyit

2 ulas bawang putih

*sedikit belacan (resepi asal takde)

Bahan tumis:-

@ 1/2 bawang besar-hiris

@ 1/4 sudu teh biji sawi * tak guna

@ 1/4 sudu teh halba

@ 2 tangkai daun kari * tak guna

air asam jawa secukupnya

air secukupnya

1 biji tomato-potong2

5 biji kacang bendi * tak guna

1 serai-diketuk

1/2 bunga kantan atau daun kesum secukupnya (guna daun kantan dan daun limau purut)

minyak masak

garam dan gula jika suka

Cara-cara

1. panaskan minyak. tumis bahan tumis. masukkan bahan kisar, biar pecah minyak.

2. masukkan air asam jawa dan air. biar mendidih, masukkan ikan dan bahan2 lain.

3. masukkan garam dan gula, biar hingga masak. hidangkan.


No comments: