Nasi goreng memang versatile kan? Kalau org Melayu, nasi goreng boleh jadi menu sarapan pagi, makan tengahari atau pon makan malam. Macam2 resepi nasi goreng pon ada...nasi goreng paprik la, nasi goreng kerabu la, nasi goreng USA pon ada!
Nasi goreng saya yg kat atas tu, resepinya ikut sedap saya aje apa nak letak. Kalau ada nasi goreng USA, sy panggil Nasi Goreng Jerman, boleh? Hikhikhik...
Ok, sebenarnya nasi goreng tu terjadi sbb sy ada leftover daging dr masakan Stir-fried Beef with Sesame Seeds aritu. Selalu kalau ada leftover, even sejemput pon sy akan simpan dalam freezer sbb sayang nak buang. Kalau simpan kat freezer ngan kadar segera (contoh, right after lepas makan), insyaallah makanan tu ok. Lepas tu recycle la balik. Tapi recycle pon kena ubahsuai supaya ianya lebih sedap (dalam kes saya, supaya cik hubby x reject!) . Contohnya nasi goreng ni, sy tumis macam biasa nak buat nasi goreng, ada bawang merah, bawang putih dan cili kisar. Lepas tu baru masukkan daging leftover ni. Lepas tu perisakan la ngan garam, oyster sauce atau apa2 saja yg anda sukai. Nak bagi colourful tambah la sayur2an.
So kali ni saya x letak resepi la. Nasi goreng sapa2 pon boleh buat kan? Saja je nak tayang gambar (walau gambar x cantik pon...hahaha). Dah habit la sekarang (or should I say tgh ada mood?), asal siap masak je nak amik gambar.
No comments:
Post a Comment