Monday, February 15, 2010

Ayam Masak Kicap Halia


Ayam adalah antara lauk utama kami sejak dok kat Germany ni. Sebabnya ayam la yg paling murah dibandingkan dgn daging dan seafood. Tapi ayam pon tgk part la. Kalau part schenkel (paha sekali ngan rusuk) h tu murah la, sekilo 1.99 Euro. Tapi part dada tu mahal la jugak, sekilo 5.99 Euro.

Kalau time malas2 dan malas pula nak godek2 resepi kat Internet, lauk paling kerap sy buat - Ayam Masak Kicap Halia. Lauk ni kalau masak, confirm licin compare ngan kari ayam ke, masak lemak ayam ke. Dan since Nabihah suka makan kentang, sy tambah kentang sekali.

Resepi Ayam Masak Kicap Halia sy:

Bahan2:

Ayam dipotong kecil - selalu sy buat 3 ketul schenkel
1 biji bawang besar - dipotong kiub halus
2 ulas bawang putih - dipotong halus
1 inci halia - dipotong halus
Kicap pekat manis
Sos tiram
Kentang dipotong nipis (jika suka)
Cili masak dipotong serong
1 biji bawang besar dipotong bulat

Cara2:

1. Ayam dibasuh bersih dan ditos airnya. Gaulkan ayam dgn sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng hingga kekuning2an. Angkat dan toskan minyaknya

2. Alihkan minyak menggoreng ayam, tinggalkan sedikit minyak utk menumis. Tumis bawang putih, bwg besar dan halia sehingga kekuning2an. Masukkan sos tiram dan kicap pekat manis. Tambah sedikit air. Masukkan kentang. Biarkan sehingga kentang empuk.

3. Masukkan ayam goreng dan sebatikan dgn kuah kicap. Masukkan cili potong dan bawang besar yg dipotong bulat. Kacau rata sehingga layu. Matikan api dan sedia utk dihidang.

No comments: