
Sebenarnya teringin nak buat popiah basah. Ada sekali tgk Nigella Lawson kat Youtube, dia guna rice paper utk buat spring roll. Ingatkan boleh buat popiah basah. Sekali bila dah beli dan rendam dlm air, sungguh x sesuai nak buat popiah basah. Maka sy cari la resepi yg bersesuaian ngan rice paper ni.

Sy lak just guna apa2 bahan yg ada dlm stok....tgk kat gambar bawah ni:
Bahan2:
- Rice paper - sy beli di Kedai Asia, ada pelbagai saiz, sy guna saiz paling kecil
- Suhun - rendam sekejap dlm air panas, kemudian toskan.
- Tauhu - goreng dan potong halus
- Karot - potong panjang, halus
- Timun - potong panjang, halus
- Daun ketumbar - potong halus
Cara2:
- Ambil sekeping rice paper, rendam sebentar dlm air suam sehingga lembut. Kalau rendam lama sgt, rice paper senang pecah.
- Bentangkan rice paper yg dah direndam atas pinggan, susun suhun, karot, timun, tauhu dan daun ketumbar (portion nicely to avoid rice paper x pecahmasa dibalut)
- Balut seperti membuat popiah biasa.
- Makan dgn sweet thai sauce.
No comments:
Post a Comment